Στην ενημέρωση επί του υλικού που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και αφορά τις δικογραφίες για την υπόθεση Καλογρίτσα και το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και σε εκείνη με το σκάνδαλο της εταιρείας Folli Follie, προχώρησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΟ της πλειοψηφίας και πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής που είχε συσταθεί για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, Γιάννης Μπούγας, τόνισε πως η «ΝΔ με αίσθημα ευθύνης θα λάβει τις αποφάσεις της στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, συνεχίζοντας την αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού».
Ωστόσο, διευκρίνισε πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις αναφορικά με την περεταίρω διερεύνηση των υποθέσεων (με σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής), σημειώνοντας πως αυτό θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί υπεύθυνα η αξιολόγηση του υλικού.
Πάντως, οι βουλευτές της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος έχουν αναλάβει δύσκολο έργο της μελέτης των δικογραφιών βάσει της οποίας θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, η υπόθεση Καλογρίτσα που εμπλέκει τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς συνοδεύεται από υλικό αλλά και καταθέσεις προσώπων που δηλώνουν ακόμα και ότι ήταν παρόντες σε συναντήσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, η δικογραφία φαίνεται να περιλαμβάνει και emails την κρίσιμη περίοδο του Αυγούστου του 2016, που δείχνει τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που έδωσε η εταιρεία CCC της οικογένειας Χούρι προκειμένου να εξασφαλίσει την τηλεοπτική άδεια.
Αντίθετα, στην υπόθεση της Folli Follie το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην κρίση στην οποία προχωρά η ανακρίτρια βάσει της οποίας φέρεται να υπάρχουν ερείσματα περαιτέρω διερεύνησής της. Βασικός κορμός της δικογραφίας εμφανίζεται να είναι η έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας που ανέλαβε την υπόθεση και η ύπαρξη mails με την αναφορά πολιτικών προσώπων.
Σε κάθε περίπτωση, αν η Βουλή επιθυμεί να εξετάσει τις δύο αυτές υποθέσεις θα πρέπει να το πράξει μέχρι τη λήξη της δεύτερης κοινοβουλευτικής συνόδου και σε κάθε περίπτωση πριν από την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ενεργοποιείται το άρθρο 86 του Συντάγματος, που συνεπάγεται παραγραφή.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική στόχευση και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, με στόχο, όπως υπαινίσσεται, τον αντιπερισπασμό από τις αποτυχίες της.
«Η χώρα βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η πανδημία επισκέπτεται την Νότια Ελλάδα εμείς στη Βόρεια Ελλάδα πληρώσαμε αυξημένες απώλειες. Επίσης σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εμφανίζεται επιτέλους μετά από 2 μήνες η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας για να μας μιλήσει για τα διπλά βιβλία, τα ορφανά κρούσματα, τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης, που στοιχίζουν και στην οικονομία και σε ανθρώπινες ζωές. Και κατά σύμπτωση εμφανίστηκαν στη Βουλή δικογραφίες που ξαναβάζουν την πολιτική ζωή στο πρίσμα της ποινικής και δικαστικής αντιμετώπισης», δήλωσε αρχικά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος
«Η μεν πρώτη που αφορά τον κ. Καλογρίτσα, με συνήγορο τον κ. Λοβέρδο, η υπόθεση έχει κριθεί στα ευρωπαϊκά διαιτητικά δικαστήρια και στα ελληνικά πρωτοδικεία και είναι πρωτοφανής η πολιτική της στόχευση.
Η δεύτερη δικογραφία, που έχει σχέση με την τροπολογία της Folli Follie, είναι μια τροπολογία που υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα στην περασμένη Βουλή και μάλιστα επανήλθε εκ νέου και από τη ΝΔ.
Είναι προφανής η στόχευση και είναι προφανής και η επιθυμία της ΝΔ να επαναφέρει τη δικαστική κρίση στην πολιτική ζωή της χώρας. Ευτυχώς, και για τη χώρα και για την κοινωνία ολόκληρη, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η Βουλή θα συζητήσει το θέμα, η κοινωνία θα μάθει και τότε πραγματικά θέλω να ξέρω οι υπεύθυνοι της ΝΔ τι θα έχουν να απολογηθούν στους πολίτες», συνέχισε.
Στο ερώτημα αν θα πει «ναι» σε προανακριτική ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε: Είναι θέμα το οποίο θα το αποφασίσουμε συλλογικά. Δεν αφορά εμένα προσωπικά ή κάποιο άλλο στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ. Θα υποβληθεί και θα κρίνουμε τι στοιχεία υπάρχουν, για να δούμε.
Γιατί μην ξεχνάτε ότι ακόμη δεν έχουμε λάβει γνώση δικογραφίας. Άρα είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Μένω στην πολιτική διάσταση κι από εκεί και πέρα θα τα δούμε στη Βουλή.