Στη Βουλή διαβιβάστηκαν τρεις δικογραφίες κατά πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, μία για τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και δύο για την υπόθεση της εταιρίας Folli Follie.
Όπως ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρώτη δικογραφία αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα κατά του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Ο εισαγγελέας διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις κατά του κ. Παππά την περίοδο που είχε την ιδιότητα του υπουργού.
Οι δύο άλλες δικογραφίες είναι κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με την υπόθεση της εταιρίας Folli Follie.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στις αρχές του χρόνου είχε κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε αμελλητί να φτάσει στο Κοινοβούλιο η δικογραφία που αφορά στους πρώην Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από πλευρά τους στην υπόθεση.
Παράλληλα, μέσω της ίδιας οδού διαβιβάζεται στη Βουλή το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη, με το ερώτημα της άρσης ασυλίας, ώστε η Εισαγγελία να προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας.
Για τον πρώην βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα και άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, η Εισαγγελία ήδη διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.
Οι καταγγελίες Καλογρίτσα
Στη Βουλή απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών την δικογραφία που σχηματίστηκε με αφορμή τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για εμπλοκή του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 με χρήματα που υποστηρίζει ότι του κατέβαλε, με άλλη αιτιολογία, ο κατασκευαστικός Όμιλος CCC.
Μετά την έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών των επίσημων καταγγελιών του εργολάβου ότι ενεπλάκη στον διαγωνισμό του 2016, υπό την καθοδήγηση και κατόπιν σχεδίου του πρώην υπουργού, μέσω εταιρίας στο όνομα του γιου του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και "εικονικής συμφωνίας με την CCC" για να δικαιολογηθεί η καταβολή ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στην διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, η υπόθεση οδηγήθηκε στη Βουλή.
Η Εισαγγελία στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης, που συνεχίζεται ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, εξέτασε μάρτυρες που προτάθηκαν από την πλευρά του μηνυτή εργολάβου και ζήτησε εξηγήσεις από τους μηνυόμενους υπευθύνους του Ομίλου CCC. Η αξιολόγηση του υλικού "ενεργοποιεί" το νόμο περί ευθύνης υπουργών που ορίζει την αμελλητί αποστολή στην Βουλή των στοιχείων που οδηγούν σε υπόνοιες ποινικών ευθυνών για τον κ. Παππά ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Τοξότης" κ. Καλογρίτσας, η οποία έλαβε τα 3 εκατομμύρια από την CCC, σε υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στη Δικαιοσύνη, περιέγραψε σειρά αδικημάτων που θεωρεί πως οφείλει η Βουλή να διερευνήσει σε βάρος του Νίκου Παππά, για ενέργειες του στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Σύμφωνα με το υπόμνημα του εργολάβου, τα αδικήματα που προκύπτουν αφορούν δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Όπως φέρεται να είπε στην κατάθεση του στην Δικαιοσύνη ο καταγγέλλων, όσα έκανε με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν κατόπιν υποδείξεων του κ. Παππά. "Διεκπεραίωνα εντολές της κυβέρνησης" φέρεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας ο οποίος ισχυρίζεται ότι η προσέγγιση του από τον πρώην υπουργό και προσώπων που είχε στην ευθύνη του, έγινε το Φθινόπωρο του 2015. Το ζητούμενο από την πλευρά του πρώην υπουργού ήταν, κατά τον κ. Καλογρίτσα, να «δανείσει» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και να μπει «μπροστινός» και μόνο για τη συμμετοχή σε Διαγωνισμό που θα διενεργούνταν για τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου μέσω αυτού να καταφέρουν να λάβουν μία τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη της πολιτικής τους. Σύμφωνα με τον εργολάβο, ο κ. Παππάς φέρεται να τον διαβεβαίωνε, πως έχει εξασφαλιστεί ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ για το όλο εγχείρημα. Ο κ. Καλογρίτσας υποστηρίζει πως το εγχείρημα για τηλεοπτική άδεια δεν ευοδώθηκε εξαιτίας υπαναχώρησης του λιβανέζικου κολοσσού και ότι τα 3 εκατομμύρια ευρώ κατόπιν υπόδειξης του κ. Παππά διατέθηκαν για την έκδοση συγκεκριμένης εφημερίδας