Στα έργα στην Πανεπιστημίου που «θα αρχίσουν εντός του έτους και θα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και από τις δυο πλευρές, πολύ πράσινο και τη φύτευση 86 νέων ψηλών, μεγάλων πλατάνων», αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», ο κ. Μπακογιάννης είπε πως «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός αστικού βουλεβάρτου που θα είναι αντάξιο με τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, στο Βερολίνο για παράδειγμα».
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη τα έργα στην Πανεπιστημίου με τη φύτευση των δέντρων θα ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 16 με 20 μήνες.
«Θα αλλάξει τελείως η φυσιογνωμία της Πανεπιστημίου»
Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκαν τα πλατάνια, είπε ότι αυτή ήταν η πρόταση των ειδικών, καθώς είναι ψηλά, έχουν πολύ πράσινο, είναι πλατύφυλλα και φυλλοβόλα, επομένως εξασφαλίζεται ήλιος το χειμώνα και σκιά το καλοκαίρι. «Μιλάμε για το κατεξοχήν ελληνικό δέντρο. Όπου έχουν φυτευτεί στην Αθήνα, έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά», υπογράμμισε.
Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ήδη υπάρχουν αρκετά πλατάνια στο κέντρο, τα οποία είχαν φυτευτεί λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με πολύ μεγάλη επιτυχία. «Τα νέα πλατάνια, σε συνδυασμό με το πράσινο, καθώς θα δημιουργήσουμε πολλά νέα παρτέρια, θα δώσουν την αίσθηση ενός αστικού κήπου», σημείωσε.
Ο κ. Μπακογιάννης εκτίμησε ότι θα αλλάξει τελείως η φυσιογνωμία της Πανεπιστημίου και θα γίνει ένας δρόμος, τον οποίον θα θέλουν όλοι να περπατήσουν. «Σήμερα, όταν κατεβαίνει κάποιος την Πανεπιστημίου, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Attica, δεν θα πάει παραπέρα. Θέλουμε να συνδέσουμε την Ομόνοια με το Σύνταγμα», επεσήμανε.
Και συμπλήρωσε ότι θα γίνουν φαρδιά πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου, με σύγχρονα υλικά που θα είναι αντιολισθηρά και τα οποία θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, δηλαδή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Στην τελική ευθεία ο «Μεγάλος Περίπατος»
Επιπλέον, θα υπάρχουν όλες οι πρόνοιες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. «Τα έργα θα γίνουν με μια νέα αισθητική που βασίζεται στη λογική της “αχρονίας”, δηλαδή να μην καταλαβαίνει κάποιος εάν έγιναν το 1960, το 2020 ή το 2025», δήλωσε, αναφέροντας ότι θα υπάρχουν δύο ροές σε κάθε πεζοδρόμιο, μια για μια πιο αργή κίνηση των πεζών και μια για πιο γρήγορη κίνηση πεζή, ή με ποδήλατα και πατίνια.
Συνολικά για τον «Μεγάλο Περίπατο», ο κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσε ότι το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, με τα έργα που άρχισαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και τα έργα στην Πανεπιστημίου που θα αρχίσουν πριν από το τέλος του χρόνου.