Το χρυσό άγαλμα της Μαρίας Κάλλας, λίγα μέτρα μακριά από το Ηρώδειο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν προ ημερών, είναι ένα από τα τελευταία θέματα σχολιασμού -αρνητικού- στα social media.
Ενα άγαλμα από γυαλισμένο μπρούντζο, που καταλήγει να μοιάζει χρυσό και ένα άγαλμα που στη μορφή δεν θυμίζει σε τίποτα την ντίβα Μαρία Κάλλας. Ενα άγαλμα που δεν χλευάστηκε μόνο με το συνήθη τρόπο των τουιτεράδων, αλλά σχολιάστηκε αρνητικά και από ανθρώπους της Τέχνης.
Το χάλκινο γλυπτό, δια χειρός Αφροδίτης Λίτη, τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συλλόγου «Μαρία Κάλλας» επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από την είσοδο του ρωμαϊκού Ωδείου Ηρώδου Αττικού, για τα 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης καλλιτέχνιδας.
Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος παρών ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων, όπως και ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης καλεσμένος σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega μίλησε για το άγαλμα της Κάλλας που έχει προκαλέσει τόση πολύ συζήτηση. Τοποθετήθηκε λιτά, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά την επιλογή αυτή.
«Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που τιμάει τη μνήμη της Μαρία Κάλλας. Του χρόνου έχουμε τα 100 χρόνια από την γέννησή της και ο Δήμος Αθηναίων δεν θέλω να τα τιμήσει με μία ακόμα εκδήλωση, αλλά με το μουσείο Μαρίας Κάλλας, το οποίο θα λειτουργεί ως πόλος έλξης για του τουρίστες στην Ελλάδα», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Μπακογιάννης για Μεγάλο Περίπατο
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στο Μεγάλο Περίπατο, ο οποίος περνάει στην τελική του φάση. «Έχει ξεκινήσει να δουλεύεται η Πλατεία Συντάγματος και θα παραδοθεί λίγο μετά τα Χριστούγεννα», είπε, ενώ τα έργα στην Πανεπιστημίου θα ξεκινήσουν λίγο πριν το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, στην Πανεπιστημίου θα μπουν 82 νέα μεγάλα πλατάνια. Συνολικά, η Πανεπιστημίου θα μετράει 160 με 170 δέντρα. «Σκοπός μας δεν είναι να ξεριζώσουμε δέντρα», είπε. Ο Δήμαρχος Αθηναίων έξήγησε τους λόγους που επέλεξαν τα πλατάνια: πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο, ψηλό, που δίνει σκιά και λειτουργεί σαν αντιπλημμυρικό έργο. «Το πρόβλημα της Πανεπιστημίου είναι ότι τα παρτέρια της είναι σηκωμένα και είναι ό,τι χειρότερο για το νερό».
Επιπλέον, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα ξενοδοχεία, όπου μπροστά θα υπάρχουν εσοχές για να μπαίνουν τα αυτοκίνητα. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Επίσης, θα υπάρχει νέος φορέας για να λυθεί το κυκλοφοριακό της Αθήνας. «Θέλουμε να ζούμε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», είπε ο κ. Μπακογιάννης
Μπακογιάννης για αντιπλημμυρικά έργα
«Προφανώς σε τρεις μήνες δεν μπορούν να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, μπορούν να γίνουν σε 9 μήνες. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κινείται πολύ γρήγορα, όπως και οι Δήμοι. Πρέπει να τρέξουμε, ώστε να μην ξανασυμβούν αυτά στο μέλλον».
Στην Αθήνα όλοι είναι ετοιμότητα, διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αθηνών. Τα φρεάτια είναι καθαρισμένα, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου είναι ήδη στους δρόμους. «Ζούμε στην εποχή των κρίσεων. Πρέπει να θωρακίσουμε την πόλη. Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να αλλάξουμε εμείς», δήλωσε.