Επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ελατήρια για τον χρόνο στον οποίο έρχεται η συζήτηση αυτού του θέματος.
«Το ότι η συζήτηση αυτή γίνεται τον Απρίλιο του 2019 ενώ το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016 δε μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους, δεν γίνεστε πολύ πιστευτοί όταν λέτε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο και ότι δεν σκοπεύετε να αποκομίσετε άλλα οφέλη από αυτή τη συζήτηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε μετά από 4 χρόνια τις γερμανικές αποζημιώσεις
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα οι γερμανικές αποζημιώσεις
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό θυμίζοντας τι είχε πει στην πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.
«Ο κ. Τσίπρας τι είπε όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την κ Μέρκελ; Ότι δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση ο όλος αγώνας της Ελλάδος προσθέτοντας ότι είναι ένα διμερές θέμα που για μας έχει ηθική και όχι υλική αξία.
Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολη κάνετε την ζωή οποιασδήποτε κυβέρνησης όταν ο πρωθυπουργός μπροστά στην καγκελάριο μιλά για θέμα ηθικό και όχι υλικό».
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει πολλαπλές νομικές δυσκολίες προσθέτοντας ότι πιο εύκολο νομικά και πολιτικά είναι το θέμα του κατοχικού δανείου.
«Όσο ιερή και αν είναι η διεκδίκηση μας άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε την νομική πολυπλοκότητα της διεκδίκησης αλλά και την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης στη διένεξη Γερμανίας Ιταλίας.
Οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα των ναζί δικαιούνται και πρέπει να συνεχίσουν ιδιωτικά να ζητούν αποζημιώσεις.
Η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου για την χώρα είναι νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας.
Να κάνουμε κινήσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα και όχι που θα πέσουν στο κενό».
Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία αναφορά στις φρικαλεότητες του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου οι οποίες οδήγησαν μετά το τέλος του πολέμου την Ευρώπη σε οικονομική και σε πολιτική ενοποίηση ενώ έκανε αναφορά και στην τραγωδία με την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.
«Η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις επαναφέρει στην μνήμη μας την πιο σκοτεινή περίοδο της Ευρώπης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του μορφώματος οικονομικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών ήταν η βαθιά πίστη των ανθρώπων που βίωσαν το δράμα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη ότι δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά μια τέτοια τραγούδια η Ευρώπη.
Η οικονομική συνεργασία αλλά και η ενσυναίσθηση του κοινού πολιτισμικού μας παρελθόντος αποτελούν την καλύτερη απάντηση στα όπλα και στους στείρους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα κράτη.
Πολλοί βλέποντας να καίγεται η Παναγία των Παρισίων δακρύσαμε
Στη Γαλλία κάηκε και ένα κομμάτι της δικιάς μας ψυχής. Η γενιά του πολέμου που έβαλε τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι πια μαζί μας. Η σκυτάλη περνάς στη δική μας γενιά και η πρόκληση είναι να σταθούμε με σθένος απέναντι στους εθνικιστές και τους λαϊκιστές απ’ όπου κι αν προέρχονται όλοι αυτοί που θέλουν να κατεδαφίσουν όλα αυτά που με τόσο κόπο κατακτήθηκαν. Η Ευρώπη θα αντέξει όπως άντεξε και η Παναγία των Παρισίων και θα χτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή».