Αν υπάρχει μία φράση που σφράγισε την μέχρι τώρα συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, αλλά και το κλίμα που επικράτησε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αυτή είναι μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχική του ομιλία το Σάββατο το βράδυ.
Και αυτή η φράση απευθυνόταν όχι μόνο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά στο σύνολο των βουλευτών της αίθουσας. «Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί. Δεν είμαστε εχθροί. Και δεν επιζητούμε ο ένας τον πολιτικό αφανισμό του άλλου. Ας σηματοδοτήσουμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ότι η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε» είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας έτσι μια σχεδόν δεκαετή περίοδο πρωτόγνωρης έντασης και πολιτικού «εμφυλίου», που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση και που επικράτησε στο κοινοβούλιο τα περισσότερα χρόνια της κρίσης.
Άλλωστε πάντα τον τόνο και το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης τον δίνει ο πρωθυπουργός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να υπογραμμίσει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου. Και το έκανε από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμφάνισης του ως πρωθυπουργού στο βήμα της Βουλής.
Η «νέα κανονικότητα» το... trend των ομιλιών στη Βουλή
Και αν υπάρχει μια λέξη που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ομιλίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής τις δύο πρώτες μέρες των προγραμματικών δηλώσεων αυτή είναι η λέξη κανονικότητα ή νέα κανονικότητα.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε ούτε μία φορτισμένη και αξία προβολής αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές αυτών των τριών κομμάτων. Ο λόγος της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών ήταν ευπρεπής χωρίς τις ακρότητες και τις κορώνες που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Θα καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιβάλλει αυτό το νέο στυλ και ήθος στην πολιτική ζωή και στην πολιτική αντιπαράθεση;
Το ταγκό προφανώς χρειάζεται πάντα δύο και ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει το πως θα κυλήσουν τα πράγματα εντός και εκτός Βουλής, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται αποφασισμένος να παλέψει για ένα τέτοιο στοίχημα. Γνωρίζει άλλωστε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί απ’ αυτόν τον ιδιότυπο πολιτικό εμφύλιο όλων αυτών των ετών και πιστεύει ότι έχει μια σπάνια ευκαιρία να αναζωογονήσει την πολιτική και να την κάνει ξανά αξιόπιστη και ελκυστική στα μάτια των ψηφοφόρων.
Γι’ αυτό και θέλει να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς με τον γκρίζο και πέτρινο μνημονιακό παρελθόν, γι’ αυτό και είπε με νόημα σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του ότι «τα ψέματα και η δημαγωγία ανήκουν στην Ελλάδα της κρίσης.
Το «ή εμείς ή αυτοί» ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού και το «πολλοί και λίγοι» ανήκουν στην Ελλάδα των επιδομάτων φτώχειας. Όλα αυτά είναι παρελθόν».
Ο Μητσοτάκης κέρδισε την αξιοπιστία
Οπως λένε οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική του στάση και το πολιτικό του λόγο ο κ. Μητσοτακης κέρδισε ένα σημαντικό όπλο, την αξιοπιστία. Και αυτή η αξιοπιστία αποτελεί ένα πανίσχυρο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα που τον ξεχωρίζει από τον βασικό του αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα. Με αυτό το όπλο θα πορευτεί και στην εφαρμογή των πολιτικών που εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να εκπλήσσει συνεχώς ευχάριστα τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν αποδεικνύοντας ότι αυτή η εμπιστοσύνη δεν πήγε χαμένη. Ενα δείγμα γραφής το έδειξε με την εξαγγελία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από φέτος. Και φαίνεται πως έχει επιλέξει αυτή η πολιτική συμπεριφορά να είναι μια στρατηγική τετραετίας που συνοψίζεται στην φράση «υπόσχομαι λιγότερα και πραγματοποιώ περισσότερα». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού αιφνιδίασε τον Αλέξη Τσίπρα, αφού δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του ούτε φυσικά έδωσε στίγμα για το αν θα υπερψηφίσει την σχετική νομοθετική διάταξη.
Αλλάζει τακτική ο Τσίπρας
Ομως και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να υιοθετεί ένα διαφορετικό στυλ από εκείνο που είχε ως πρωθυπουργός και φυσικά από εκείνο που είχε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης στο παρελθόν. «Δεν πρόκειται να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες, δεν πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο σκληροί με σας, όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού θα τη στηρίξω στο εξωτερικό» είπε ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μπορεί το υπόλοιπο κομμάτι της ομιλίας του να μην περιελάμβανε αυτοκριτική, να εξέπεμπε αμηχανία και να είχε μια μικρή γεύση από τον διχασμό του παρελθόντος, ωστόσο περιελάμβανε και μια μικρή ελπίδα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενταχθεί σε αυτή τη νέα κανονικότητα και θα λειτουργήσει ως ένας από τους δυο πόλους του νέου δικομματισμού χωρίς τις εξαλλοσύνες, τις ακρότητες και την εμφυλιοπολεμική λογική του παρελθόντος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του το Σάββατο το πρωί ανέφερε ότι «υπάρχει δυνατότητα για συναίνεση» και μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή για να ψηφίσουν μαζί νομοσχέδια που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Τι στίγμα άφησαν τα υπόλοιπα κόμματα
Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ότι ψάχνει ακόμη το βηματισμό του στη νέα εποχή και αναζητεί το που θα ρίξει περισσότερο το βάρος της αντιπολίτευσης του καθώς φοβάται ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν στο να του αποσπάσουν κι άλλες δυνάμεις.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι προφανές ότι στο στόχαστρο του θα έχει, ακόμα και όταν κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η φράση στην ομιλία του «Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα στα μάτια των δανειστών δεν θα τη φτάσετε ποτέ κ. Μητσοτάκη.
Οσον αφορά τον Κυριάκο Βελόπουλο από τις πρώτες κιόλας μέρες της εμφάνισης του στη Βουλή έκανε σαφές πως στην κορυφή της αντιπολιτευτικής του τακτικής θα έχει την συμφωνία των Πρεσπών ελπίζοντας πως έτσι θα καταφέρει να φέρνει σε δύσκολη θέση στη Νέα Δημοκρατία, απευθυνόμενος σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων της που έλκεται από μια πιο σκληρή δεξιά ρητορεία.
Ωστόσο ο κ. Βελόπουλός κινδυνεύει αν σε αυτό το μείγμα βάλει περισσότερη δόση λαϊκισμού και γραφικότητας όπως ήταν η αναφορά του ότι οι ουρανοξύστες του ελληνικού θα εμποδίζουν τα μελτέμια από τα νότια να έρθουν στην Αθήνα.