Οσοι παρακολούθησαν την αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ένιωσαν μια ευχάριστη έκπληξη.
Η αναμενόμενη σύγκρουση των δυο πολιτικών αρχηγών, κινήθηκε σε ήπιους τόνους, με τον μεν πρωθυπουργό να αφιερώνει την ομιλία του αποκλειστικά στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, και στις φορολογικές «εκπλήξεις» που μας επεφύλαξε, τον δε Αλέξη Τσίπρα, να ασκεί κριτική, άλλα να κινείται σε σαφώς ηπιότερους τόνους από το παρελθόν.
Οπως σχολίασαν κοινοβουλευτικά στελέχη, στην εικόνα της Βουλής το Σάββατο το βράδυ, έμοιαζε σαν να έχει κλείσει ο κύκλος της κρίσης, με την τοξική αντιπαράθεση, τις ύβρεις και τις κραυγές που συνόδευσαν την αντιμνημονιακή περίοδο. Μένει να δούμε αν το ίδιο θα συμβεί και τη Δευτέρα, λίγο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οπου θα υπάρξουν και οι δευτερολογίες και η διαδικασία επιτρέπει και διευκολύνει την προσωπική αντιπαράθεση των αρχηγών, αν και είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια γραμμή που δυσκολεύει την κόντρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα του για τη διακυβέρνηση, στο σχέδιό του για την 4ετία, στα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες ώστε να πάρει εμπρός η οικονομία και αποφεύγει ακόμα και να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή δυσκολεύει την κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και είναι σαφές ότι και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει στρατηγική και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η έξοδος από το καθεστώς της πολύ αυστηρής μνημονιακής επιτήρησης, η κατάρρευση του μύθου της άλλης πολιτικής που είναι εφικτή, σε πείσμα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και η προσμονή των ψηφοφόρων για μια επιστροφή στην κανονικότητα, απαιτεί και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν αναπροσανατολισμό. Αναπροσανατολισμό στον ρεαλισμό.
Η κόντρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το μείζον θέμα που έθεσε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν το έθεσε καν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, συνοδεύθηκε και από την επισήμανση ότι το αίτημα, θα το στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, «ερμηνεύοντας» τα μηνύματα από τους εταίρους, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ότι οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν, εκτιμά ότι σε περίπτωση που έθετε θέμα μείωσης των πλεονασμάτων σε αυτήν την φάση, θα συναντούσε απλά την κατηγορηματική άρνηση των δανειστών. Οπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ.
Προτίμησε λοιπόν να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με την μείωση των φόρων να αποτελεί την κορωνίδα της νέας αναπτυξιακής πολιτικής, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να μπορέσει να πείσει τους εταίρους, για την «νομιμότητα» του ελληνικού αιτήματος. Που θα τεθεί με έμφαση, μόλις γίνουν απτά τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής της κυβέρνησης.
Η ψηφοφορία δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις
Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα εκτός από τα πρωτογενή πλεονάσματα, περιορίστηκε σε επιμέρους επιλογές προσώπων που έκανε ο πρωθυπουργός για να συγκροτήσει την κυβέρνησή του- όπως για παράδειγμα για τον υφυπουργό Περιβάλλοντος αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου και την προηγούμενη θητεία του ως σύμβουλος της «Lamda Development»- αλλά και σε αυτό που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει ως «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ. Είναι εξαιρετικά πιθανό όλες αυτές οι επισημάνσεις να μην τύχουν καν απάντησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη ομιλία του τουλάχιστον απόψε- αν και όχι στη δευτερολογία του, αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει- αποτρέποντας έτσι την πολωτική αντιπαράθεση.
Ούτως η άλλως η αποψινή ψηφοφορία δεν επιφυλάσσει φυσικά εκπλήξεις, ενώ οι επόμενες που θα ακολουθήσουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να πει «ναι» η «όχι» στις φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση, εισάγουν το πολιτικό μας σύστημα σε μια νέα εποχή, που αν μη τι άλλο θα χαρακτηρίζεται από λιγότερη ένταση και τουλάχιστον «ελεγχόμενη» όξυνση. Συνθήκες που θεωρούνται ότι θα διευκολύνουν και την οικονομική ανάπτυξη, αφού θα επιτρέψουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν «παγώσει» επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και θα ξεμπλοκάρουν και τις τόσο κρίσιμες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ξένες επενδύσεις.