Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις που είχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην Αγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μία δύσκολη συζήτηση.
Όπως έγραφε νωρίτερα το iefimerida.gr, η Αθήνα έχει αποφασίσει να θέτει ευθέως, με κάθε ευκαιρία και αφορμή και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, τα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία. Αυτό έγινε και χθες στην Άγκυρα, όπου ο Νίκος Δένδιας άνοιξε όλη τη βεντάλια των ελληνοτουρκικών διαφορών, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ενώ η συνέντευξη Τύπου προδιαγραφόταν ότι θα κυλήσει ομαλά, μια φράση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πυροδότησε την αντίδραση Δένδια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά τις συνήθεις αβρότητες, μίλησε για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως αν θέλουν να «αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, αυτό είναι πάνω από Συνθήκες».
Ο Ελληνας υπουργός απάντησε αμέσως. Αφού ανταπέδωσε τα κομπλιμέντα του «φίλου Μεβλούτ», άρχισε να… πυροβολεί, απαντώντας με ευγένεια μεν, αλλά με ψυχρά επιχειρήματα. Ο Τσαβούσογλου ανταπάντησε, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκε από τον Ελληνα ομόλογό του, και εν συνεχεία επήλθε γενικευμένη αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες και τα έκπληκτα μάτια των εκπροσώπων των ΜΜΕ, στους οποίους -παρεμπιπτόντως- δεν δόθηκε το δικαίωμα για ερωτήσεις.
Ο Δένδιας απάντησε σε όλα στον Τσαβούσογλου
Ο Νίκος Δένδιας έθεσε ευθέως το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας:
- Διαμήνυσε πως αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση, η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν. «Πριν από λίγο καιρό, πριν από λίγους μήνες, οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, που σήμερα προσπαθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Παραβιάσεις: Απαντώντας στον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και όχι μόνο αυτό, έχει παραβιάσει και τα ίδια δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας, αναφέροντας πως έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. «Μεβλούτ, πάνω από το ελληνικό έδαφος» είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, και προσέθεσε: Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το ελληνικό έδαφος.
- Μειονότητα: Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους.
- Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών: Ο κ. Δένδιας απάντησε γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά. «Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου», είπε, και διερωτήθηκε επίσης: «υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Αν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν», συμπλήρωσε.
- Fake news: Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων, προκλητικών ρητορικών, που προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους και «οι οποίες δεν βοηθούν σε αυτό το θετικό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε».
- Casus Belli: Η απειλή πολέμου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της, που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η στάση αυτή αντίκειται στον Χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με έναν ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο, ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και της προώθησης αυτών των σχέσεων.
- Το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία όχι μόνο αντικατοπτρίζει εθνικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την ΕΕ, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.
- Μεταναστευτικό: Είναι ευρωτουρκικό ζήτημα είπε, και αναφέρθηκε καθαρά στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα. Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, είπε ότι ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.
- Κυπριακό: Μοναδική λύση, που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, λύση συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη αποχής από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Αγιά Σοφιά: Εξέφρασε στην τουρκική πλευρά την «προσδοκία αναστροφής της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και η απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί». Σημείωσε πως μια τέτοια αναστροφή είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας και της εικόνας της διεθνώς.
Πώς αντέδρασαν τα κόμματα -«Μισό» μπράβο ο ΣΥΡΙΖΑ, τι σχολίασαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ
Το… on air «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα απασχόλησε έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν πως ο Ν. Δένδιας ορθώς ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο έκανε και πάλι κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι πάσχει από «έλλειμα στρατηγικής».
Από την πλευρά του και το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για μια «αυτονόητη» κίνηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, έθεσε το ζήτημα ωστόσο αν η κυβέρνηση πήγε προετοιμασμένη στην Αγκυρα.
Από την άλλη, η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση τόνισε ότι ο κ. Δένδιας «με ύφος απολογητικό απαντούσε στις τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς να προβάλλει ούτε μία ελληνική διεκδίκηση». Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να εξωραΐσει την αποτυχία της στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα, εκμεταλλευόμενη αστοχίες όπως η επίσκεψη του κ. Δένδια, που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πραγματοποιηθεί».
Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.