Μητσοτάκης: «Κύριε Τσίπρα εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας» -Μπούμερανγκ η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: «Κύριε Τσίπρα εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας» -Μπούμερανγκ η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής
Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ. Τσίπρα από την ομιλία του κ. Σταϊκούρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» και γι αυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επιλέξατε να διχάσετε, πιεσμένος από τα εσωκομματικά αδιέξοδα»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex, την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. «Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποίηση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομματικά αδιέξοδα και από την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί» είπε ο πρωθυπουργός.

«Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας»

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. Σας τα θύμισε και ο κ. Λαφαζάνης» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας».

Μητσοτάκης: Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο;

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Έρχεστε με μία μεγάλη προχειρότητα, με ένα άγχος, να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας στην πιο λάθος στιγμή. Όταν η επικαιρότητα κυριαρχείται από κορωνοϊό και ελληνοτουρκικά, μην περιμένετε από τα μέσα να ασχοληθούν μαζί σας. Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας συνολικά κατά της κυβέρνησης; Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Γιατί ξέρετε ότι σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης. Γιατί παρά τα όποια λάθη, δίνει μάχες σε όλα τα μέτωπα και τις κερδίζει»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Καταψηφίσατε το νόμο Κατσέλη τον νόμο που σήμερα επικροτείτε

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών τους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.

«Άκουσα με ενδιαφέρον τις αναφορές σας για τον νόμο Κατσέλη. Ανέτρεξαν οι συνεργάτες μου στα πρακτικά. Τι είχατε κάνει ως ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο Κατσέλη; Τον καταψηφίσατε. Καταψηφίσατε το νόμο Κατσέλη τον νόμο που σήμερα επικροτείτε. Όταν η ΝΔ παρά τις ενστάσεις τον είχε ψηφίσει. Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε να να επαναφέρουμε για λίγο στην μνήμη πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας. Ολοι οι Έλληνες στεκόμαστε μαζί απέναντι στις δυσκολίες που τις θεωρούμε αντιπάλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις δυσκολίες τις θεωρεί συμμάχους. Ελπίζει να ευνοηθεί από την δυσωδία του διχασμού», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το δικό μου μέλημα κ. Τσίπρα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω όχι να διχάζω»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. «Παρά τα όποια λάθη, η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία επειδή δίνει μάχες και τις κερδίζει, και κάνει μεταρρυθμίσεις. Το δικό μου μέλημα κ. Τσίπρα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω όχι να διχάζω. Γι'αυτό σταματήστε να συντηρείτε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση» είπε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει «εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία» και είπε ότι «πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη» είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς. Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επι ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις από 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές από 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019. Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε το ν/σ: «Δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες»

Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή, δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες «προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή».

Είπε ακόμη ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

«Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο είναι να αποφευχθεί η έξωση»

«Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για επαναγορά πρώτης κατοικίας για συμπολίτες που δεν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν για κάποιο μεταβατικό διάστημα την κυριότητα είναι να αποφευχθεί η έξωση. Έχουμε το θάρρος να προωθήσουμε σε οριζόντια τομή στο ζήτημα ιδιωτικού χρέους. Όχι γιατί μας το επιβάλουν οι πιστωτές γιατί είναι προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων και όσων σήμερα στενάζουν κάτω από το βάρος του ιδιωτικού χρέους», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που αφορούν διαγραφές χρεών εφοπλιστών από τράπεζες, και είπε ότι αυτές «έγιναν το 2016 το 2017 και το 2018. Είστε υποκριτής και ψεύδεστε. Τότε έγιναν και ήταν το πόρισμα Στουρνάρα που ανέδειξε αυτές τις πρακτικές» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 οι μετοχές τους άξιζαν 11,62 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 μόλις 1,42 δισ.

«Καταστρέψατε τις τράπεζες με τις πολιτικές σας και την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση. Να είστε πιο προσεκτικός όταν αναφέρεστε στις τράπεζες είπε ο κ.Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στον τουρισμό και είπε: «Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια, δεν έχουμε επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα ήταν που έφερε έξαρση στα κρούσματα. Καταφέραμε να μειώσουμε όσο ήταν εφικτό το βαθμό της ζημιάς και να χτίσουμε αξιοπιστία και να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας».

Οι χάρτες που έδειξε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή

Θέλω να πω δυο κουβέντες για το ζήτημα της πανδημίας, απαντώντας στην κριτική την οποία μας άσκησε πρωτίστως η κυρία Γεννηματά, ότι δήθεν τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, ότι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, ότι τα έχουμε καταφέρει χάλια στο δεύτερο κύμα. Και θα απαντήσω με κάποιες εικόνες. Θα δείξω τους χάρτες του ECDC που αποτυπώνουν πρώτον την εικόνα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Η Ελλάδα, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Καταθέτω τον χάρτη στα πρακτικά. Δεύτερος χάρτης, αριθμός τεστ ανά 100.000 πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος δείκτης ECDC, 22 Οκτ. 65.7/100k πληθυσμού/14d Ελλάδα σήμερα
Ο αντίστοιχος δείκτης ECDC, 22 Οκτ. 65.7/100k πληθυσμού/14d Ελλάδα σήμερα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αντίστοιχος δείκτης ECDC, 22 Οκτ. 2288/100k πληθυσμού/14d Ελλάδα σήμερα
Ο αντίστοιχος δείκτης ECDC, 22 Οκτ. 2288/100k πληθυσμού/14d Ελλάδα σήμερα

Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετές χώρες πολύ χειρότερες από την Ελλάδα. Χάρτης τρίτος: Δείκτης θετικότητας, ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης από όλους, κα. Γεννηματά. Ποσοστό θετικών στα τεστ τα οποία κάνουμε. Η Ελλάδα στο 3,6 «πράσινη», μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όλες στο «πορτοκαλί».

Ο αντίστοιχος δείκτης ECDC, 22 Οκτ.Ελλάδα 3.6% σήμερα αλλά  τάσεις
Ο αντίστοιχος δείκτης ECDC, 22 Οκτ.Ελλάδα 3.6% σήμερα αλλά  τάσεις
Ο σύνθετος δείκτης Ευρώπης, ECDC, 22 Οκτ 7d πριν & χθες
Ο σύνθετος δείκτης Ευρώπης, ECDC, 22 Οκτ 7d πριν & χθες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ίσως ο σημαντικότερος χάρτης απ’ όλους: ο χάρτης θνησιμότητας, case fatality rate λέγεται στη γλώσσα των επιδημιολόγων. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη.

Θάνατοι, CFR
Θάνατοι, CFR
EUROMOMO & excess mortality
EUROMOMO & excess mortality

Αυτά, λοιπόν, είναι τα δεδομένα. Για να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η «καραμέλα» και αυτή η άδικη κριτική, όχι στην Κυβέρνηση, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Πολιτική Προστασία, στους εθελοντές οι οποίοι υποστηρίζουν όλη αυτή τη σύνθετη διαδικασία, στα παιδιά της ιχνηλάτησης, τα οποία θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά διότι κάνουν μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά για να μπορούν να εντοπίζουν στενές επαφές κρουσμάτων, και όσο δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η δουλειά, στους επιστήμονες οι οποίοι μας βοήθησαν να αναπτύξουμε εξαιρετικά προχωρημένους αλγόριθμους, σε όλη την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, στο Σωτήρη τον Τσιόδρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλους αυτούς μέμφεστε, κα. Γεννηματά, όταν ασκείτε κριτική για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Μακριά από εμένα ότι τα έχουμε κάνει όλα σωστά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο δυναμική, που ναι, μας υποχρεώνει πολλές φορές να αναθεωρούμε αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει και πριν από κάποιες μέρες, και καλά κάνουμε. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιδρούμε, διότι τα δεδομένα είναι δυναμικά και ευτυχώς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πια ως χώρα να ασκούμε εφαρμοσμένη πολιτική με βάση σύνθετα, πραγματικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να κάνουμε τι; Να παίρνουμε στοχευμένα, τοπικά μέτρα και όχι οριζόντια μέτρα τα οποία θα ήταν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία. Και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Επίσης άλλο διάγραμμα για τον αριθμό των τεστ έδειχνε ότι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μαζί με τις καλύτερες σε απόδοση, ενώ βρίσκεται στο 3,6 είναι πράσινη μαζί με την Γερμανία τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ενώ όλες οι άλλες είναι στο πορτοκαλί. Τέλος η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ' όλες τις άλλες, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόσθεσε καμία κλίνη, η κυβέρνηση παρέλαβε 547 κλίνες. Μας παραδώσατε σύστημα υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών στην Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευσή της για αριθμό κλινών ΜΕΘ στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Μητσοτάκης: Σκοπός μας να αποφύγουμε το οριζόντιο lockdown

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποφύγει το οριζόντιο lockdown. Οπως τόνισε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους αναφορικά με τους επιχειρηματίες που αδιαφορούν για τα μέτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο βασικός μας σκοπός είναι να αποφύγουμε ένα οριζόντιο lockdown. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών. Προχωρήσαμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους για τους ασυνείδητους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να προσφέρουν μια επικίνδυνη διασκέδαση έξω από τα πλαίσια που συστήνουν οι ειδικοί», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση στα νέα εμβόλια

«Απαιτείτε συλλογική συστράτευση. Εχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας. Αναφαίνεται όμως η ελπίδα που δεν είναι άλλη από ένα ή περισσότερα εμβόλια που θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση στα νέα εμβόλια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης του εμβολίου κατά της γρίπης. Το 40% των εμβολίων έχουν γίνει 15 ημέρες νωρίτερα. Να μην συμπέσει η έξαρση γρίπης μαζί με έξαρση Covid-19», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις την επόμενη πενταετία

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις, και έδωσε έμφαση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Προανήγγειλε επίσης προσλήψεις 15.000 στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις με δεξιότητες που απαντούν στις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, εντός της επόμενης πενταετίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει αποδείξει στο πεδίο, όποτε και όπως χρειάστηκε, την αποτρεπτική της ισχύ. Και να σας πω και κάτι, κ. Τσίπρα; Ναι, εμείς πήραμε την απόφαση. Η δική μας κυβέρνηση πήρε την απόφαση να δρομολογήσει ένα τολμηρό αλλά λελογισμένο, ταυτόχρονα, εντός των αντοχών της ελληνικής οικονομίας εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη δεκαετία. Εμείς πήραμε την απόφαση διότι προέκυψε και αυτή η ευκαιρία σε διμερές επίπεδο με την Γαλλία -επειδή άκουσα και τον κ. Βελόπουλο να αναφέρεται στη σχέση μας με τη Γαλλία και ότι δήθεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα», τόνισε.

«Προχωράμε στην αντικατάσταση των παλιών MIRAGE, της πρώτης παρτίδας των MIRAGE 2000, με μία υπερσύγχρονη μοίρα 18 καινούργιων αεροσκαφών RAFALE. Δική μας απόφαση είναι αυτή. Προχωράμε σε μία εκκρεμότητα η οποία μας έρχεται από το παρελθόν και η οποία θα πρέπει να μας βρει όλους σύμφωνους σε αυτή την αίθουσα. Και αυτή δεν είναι άλλη από την απόκτηση τεσσάρων καινούργιων φρεγατών πολλαπλού ρόλου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Άμυνας και θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το ποια επιλογή πρέπει να γίνει τελικά γύρω από το ζήτημα αυτό, γιατί αποτελεί απολύτως κρίσιμη παράμετρο για το Ναυτικό μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι υπογράψαμε τη σύμβαση του follow-on support για τα MIRAGE, διότι είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε αεροσκάφη με χαμηλή διαθεσιμότητα γιατί κανένας δεν είχε μεριμνήσει να υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι προχωράμε στην υπογραφή των συμβάσεων για τορπίλες, βαριές τορπίλες για τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας. Άλλη μία εκκρεμότητα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Μην αμφισβητείτε, λοιπόν, ούτε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε τη βούληση αυτής της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να μπούμε σε καμία κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική χώρα, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς όλους οι οποίοι μπορεί να επιβουλεύονται κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Και να πω και κάτι τελευταίο. Ναι, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε και σε προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: 15.000 στελέχη εντός της επόμενης πενταετίας. Χρειάζεται ενίσχυση το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Χρειάζεται νέες δεξιότητες», επισήμανε.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν πριν από 5, 10, 15 χρόνια. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και οι δεξιότητες που μπορεί να διαθέτουν σήμερα τα στελέχη μπορεί να μην είναι αυτές οι οποίες χρειάζονται σε 5-10 χρόνια. Χρειαζόμαστε αυτές τις προσλήψεις και ελπίζω και εύχομαι να στηριχθούν από όλα τα κόμματα της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Όπως προχωράμε και στην αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας. Θα γίνουν σύντομα οι σχετικές εξαγγελίες, περιμένω τις τελικές προτάσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Διότι και η στρατιωτική θητεία πρέπει να προσφέρει στα Ελληνόπουλα που υπηρετούν την πατρίδα μια σειρά από βασικές δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες την επόμενη μέρα, όταν θα συνεχίσουν τη ζωή τους και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Αναμένω και για αυτό τις προτάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εύχομαι τουλάχιστον και ελπίζω ότι σε αυτά τα βασικά μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ