Με κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κατά την τοποθέτηση του επί της πρότασης δυσπιστίας προς τον υπουργό των Οικονομικών, εκτενέστατη αναφορά στα εθνικά ζητήματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως μένει αδρανείς και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει δημόσια ποια είναι η κόκκινη γραμμή των παραβιάσεων και τουρκικών προκλήσεων για τη χώρα.
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να κρατήσει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του, επιχείρησε να κάνει διάκριση μεταξύ του πατριωτισμού και του εθνικισμού τον οποίο και έχρισε υπεύθυνο για τις μεγάλες εθνικές τραγωδίες του παρελθόντος. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο τι θα κάνει την επόμενη φορά που θα κυβερνήσει τη χώρα, σε μια αναφορά που σχολιάστηκε έντονα στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Τσίπρας: «Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»
«Σας ρωτώ ευθέως αν αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν! Και σεις και οι υπουργοί και οι βουλευτές σας! Αν αισθάνεστε υπερήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην Εξωτερική πολιτική. Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και μια μας λέγατε δεν κάνει έρευνες. Φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι για αυτό που συμβαίνει; Αισθάνεστε άνετα; Εσείς κ. Μητσοτάκη άβουλος ελπίζω, όχι και μοιραίος αντάμα! Παρακολουθείτε τις εξελίξεις. Αποτύχατε στις κυρώσεις στα Συμβούλια Κορυφής, δεν δηλώνετε κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία εντός της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: « τι θα κάνετε αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια και ανατολικά της Κρήτης; Αν γίνουν έρευνες εντός της ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο;».
Τσίπρας: «Η μυστική σας διπλωματία έφεραν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ναυτικά μίλια»
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση και στον υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πως επιχείρησε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει την αδυναμία του να συλλάβει τον Χρυσαυγίτη Παππά. «Το πρόβλημα το εθνικό είναι ότι μέσα σε αυτή την επίθεση τόλμησε να ξεστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό το πάγιο και κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, δικαίωμα για μονομερή επέκταση στα 12 μίλια. Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά με αυτό;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Η μυστική σας διπλωματία έφεραν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ναυτικά μίλια».
«Δεν σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις, είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων! Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Είναι λάθος όμως ότι μήνυμα ενεργητικής διπλωματίας είναι μήνυμα εμπλοκής», σημείωσε στην ίδια κατεύθυνση και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το δρόμο της «αδράνειας και της παθητικότητας».
Τσίπρας: «Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστείς ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που αμφισβητείται είναι να το ασκήσεις»
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε ακόμα τον πρωθυπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άσκηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων για τα 12 ναυτικά μίλια στη Κρήτη και ανάλογα με τις εξελίξεις στη Κάρπαθο και το Καστελόριζο. «Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστείς ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που αμφισβητείται είναι να το ασκήσεις», είπε.
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να υπάρξει διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα εθνικά ζητήματα είτε σε επίπεδο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών είτε και ατύπως. Μάλιστα, προσυπέγραψε αναφορά της κ. Γεννηματά πως ότι γίνει είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Σε άλλη δε αποστροφή του λόγου του, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε απευθυνόμενος προς την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ πως όλες οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο έχουν γίνει από υπουργούς της προοδευτικής παράταξης. «Την εκπροσωπούμε όλοι όσοι καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά στην αίθουσα αυτή», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για το οποίο κατέθεσε πρότασης δυσπιστίας στον κ. Σταϊκούρα και έκλεισε την τοποθέτησή του με μια αναφορά που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως: «δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε αυτή τη μεγάλη αδικία να συνεχιστεί. Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί όταν επανέλθουμε στη διακυβέρνηση είναι αυτός. Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά είναι να πάρουμε τα κλείδα της οικονομίας από παρασιτικό κέφαλοί και τα funds. Με συστημική τράπεζα υπό δημόσιο μάνατζμεντ».