«Περάσαμε από τα λόγια στις πράξεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στην ψήφιση των μη κρατικών πανεπιστημίων από τη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα για να λειτουργούν παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα» τόνισε ο κ. Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά.
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, επεσήμανε επίσης ότι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, «επί τρεις ημέρες στη Βουλή δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Ήταν συγκλονιστικό αυτό που συνέβη κοινοβουλευτικά. Δεν υπήρχε ούτε ένα επιχείρημα από την άλλη πλευρά που να έχει τη στοιχειώδη λογική».
Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Η επόμενη μέρα είναι η έναρξη της εφαρμογής με τους πιο αυστηρούς κανόνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Σκεφτείτε πόσοι μπορούν να επιστρέψουν και πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν σε αυτά τα ιδρύματα».
«Θα καταλάβουμε πόσο ιστορική μεταρρύθμιση είναι για τη χώρα μας το χθεσινό νομοσχέδιο, αν ρωτήσουμε πόσο σημαντικό ήταν για την Κύπρο αυτό που συνέβη πριν από κάποια χρόνια, όταν τότε η Ελλάδα έχανε ευκαιρίες από τις πρώτες κυβιστήσεις από τις πολλές που έκανε το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, καθώς όπως είπε «στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπονται 1.5 δισ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια»
«Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλει την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων, το οποίο προφανώς δεν διάβασε καν το νομοσχέδιο γιατί 176 άρθρα από τα 205 αναφέρονταν στο δημόσιο πανεπιστήμιο».
Για τον κατώτατο μισθό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ληφθεί η απόφαση μετά την σχετική εισήγηση. «Ο κατώτατος μισθός πρέπει να ανέβει και θα ανέβει πάνω από τα 800 ευρώ. Στο τέλος της τετραετίας θα φτάσει τα 950 ευρώ» τόνισε.
Μαρινάκης για το επίδομα γέννησης
Αυξήθηκε και, μάλιστα, αυξήθηκε γεωμετρικά με βάση και το πόσα παιδιά έχει το νέο ζευγάρι το οποίο γεννάει. Εδώ όλα αυτά, αν τα αθροίσει κανείς, μαζί με τις μόνιμες παρεμβάσεις στο εισόδημα, είναι μία ακόμη κίνηση αντιμετώπισης της κρίσης και παρεμβάσεις οι οποίες μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Προφανώς, ούτε από μόνο του το επίδομα γέννησης λύνει όλα τα προβλήματα ενός νέου ζευγαριού, ούτε τα 780 ευρώ, τα οποία δεν είναι αμελητέο ποσό, λύνουν όλα τα προβλήματα μιας νέας μητέρας. Αλλά, αν αθροίσει κανείς το επίδομα γέννησης, αν αθροίσει κανείς το επίδομα για τη νέα μητέρα, αν αθροίσει κανείς την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη 9.000 άνθρωποι βρίσκουν σπίτι και πολλοί περισσότεροι επίκειται να βρουν από το πρόγραμμα που διπλασιάστηκε. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι συνολικές, καταλαβαίνει γιατί η καλύτερη πολιτική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Γιατί οι μόνιμες παρεμβάσεις οχυρώνουν την καθημερινότητα και παραμένουν και την επόμενη μέρα.
Διπλό επίδομα για νέες μητέρες
Εδώ υπήρχε μία στρέβλωση. Υπήρχαν μητέρες δύο ταχυτήτων σε αυτή τη χώρα. Υπήρχαν, δηλαδή, μητέρες οι οποίες έπαιρναν το επίδομα και υπήρχαν και οι ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, οι οποίες έπαιρναν για λίγους μήνες, νομίζω για δύο μήνες, κάπου στα 200 ευρώ. Ούτε 200 ευρώ. Και λίγο λιγότερο. Ήρθε, λοιπόν, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, ουσιαστικά, επέκτεινε πρώτον και στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες το επίδομα αυτό και πήγε στο ύψος του κατώτατου μισθού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάει ο μισθός 820 θα πάει κι αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Θα αναπροσαρμοστεί και το επίδομα. Δηλαδή, και το επέκτεινε και το αύξησε.
Μαρινάκης για τριετίες
Πολλές φορές όταν λέμε 950 ο στόχος της 4ετίας για τον κατώτατο μισθό, που πάμε προς τα εκεί, και μέσος μισθός 1500, μας ρωτάνε δικαίως και οι πολίτες: Μα τον κατώτατο μισθό μπορείτε να τον νομοθετήσετε, τον μέσο μισθό πώς θα τον ανεβάσετε; Πρώτη απάντηση είναι ότι το ανεβάσαμε πάνω από 15% σε μια δύσκολη τετραετία, την προηγούμενη. Γιατί η οικονομία δεν είχε φτάσει στο επίπεδο που είναι τώρα. Η δεύτερη απάντηση κρύβεται στις τριετίες. Οι τριετίες ξεπάγωσαν νωρίτερα, περίπου δύο χρόνια, από ό,τι είχαμε προβλέψει, γιατί; Γιατί βλέπαμε την ανάγκη να ανέβουν κι άλλο οι μισθοί, λόγω της ακρίβειας. Η τρίτη απάντηση -αν μου επιτρέπετε- γιατί είναι σημαντικά όλα αυτά, αλλά είναι σημαντικά αν τα βάλει κανείς δίπλα με την ανάπτυξη της χώρας και τις δουλειές που δημιουργούνται. Όταν έχουν δημιουργηθεί περίπου 400.000 θέσεις εργασίας και σε αυτές τις θέσεις έχουμε αύξηση του μέσου μισθού, σημαίνει ότι δημιουργείται μεγαλύτερο μέρος της πίτας, μεγαλώνει η πίτα, κι έτσι μπορούμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: ΣΚΑΪ