Συνέντευξη στη γαλλική Le Monde έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, δίνοντας απαντήσεις για την στάση της ΕΕ απέναντι στην πανδημία.
Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ΕΕ δεν θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή πριν διασφαλίσει το σπίτι της», ο Μαργαρίτης Σχοινάς - που μιλώντας στο iefimerida για την πανδημία έκανε λόγο για την πιο ανατρεπτική περίοδο στη ζωή του - αναφέρεται στην πρόκληση των κρατών – μελών, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να χαράξουν κοινή πορεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Νωρίτερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ζητά παράταση απαγόρευσης εισόδου στην Ευρώπη για άλλον ένα μήνα.
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει ξανά στο μεταναστευτικό
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στόχος είναι να σωπάσουν οι Κασσάνδρες και οι λαϊκιστές εντός της Ευρώπης, ενώ σημείωσε πως τελειώνοντας με την υγειονομική κρίση της πανδημίας, θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. «Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει για δεύτερη φορά στο ζήτημα του μεταναστευτικού», είπε. Στις αρχές Μαρτίου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε προαναγγείλει νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Το δημοσίευμα της Le Monde περιγράφει τον νευραλγικό ρόλο του Μαργαρίτη Σχοινά αυτή την περίοδο, καθώς ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει αναλάβει τα δύσκολα ζητήματα της μετανάστευσης, της υγείας και της παιδείας. Τρία «ακανθώδη» ζητήματα που προκαλούν αναταράξεις εντός της ΕΕ, τα δύο πρώτα δεδομένων των συνθηκών ανά τον κόσμο και φυσικά το θέμα της παιδείας, η οποία θα πρέπει να εξακολουθήσει παρά τα μέτρα περιορισμού λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Ο κόσμος μας άλλαξε, όχι όμως και οι κοινές μας αξίες»
«Έπειτα από μια υγειονομική κρίση χωρίς προηγούμενο – η οποία βρίσκεται μόλις στην αρχή της – θα έχουμε να κάνουμε με έναν άλλο κόσμο, στον οποίο οι οικονομικές, τεχνολογικές και τάσεις ασφαλείας θα διευκολυνθούν» επαναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως έκανε σε δηλώσεις του και στο MEGA την Πέμπτη, για τις δοκιμές αλλαγές που φέρνει η πανδημία στον κόσμο.
«Η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να κάνουν περισσότερα για τους πολίτες. Οι μεμονωμένες απαντήσεις δεν αρκούν, μόνη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί και πρέπει να επικρατήσει. Αυτή η κρίση θα χρησιμεύσει τελικά στην προσέγγιση των κρατών – μελών, συνειδητοποιώντας πως το μέλλον μας παραμένει κοινό. Ο κόσμος μας άλλαξε, αλλά όχι οι κοινές μας αξίες», συνεχίζει.
Μαργαρίτης Σχοινάς: Κοινή απάντηση της ΕΕ στην πανδημία
«Σε μια αρχική απάντηση στην πανδημία, οι κυβερνήσεις πήραν, ανά περίπτωση, έκτακτα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Αυτές δεν υπήρξαν συντονισμένες και δημιούργησε δυσκολίες» αναφέρει επίσης ο Μαργαρίτης Σχοινάς για τα επιμέρους μέτρα που έλαβαν οι χώρας των «27» μπροστά στην πανδημία.
«Γι’ αυτό και η ΕΕ υιοθέτησε, σε διάστημα ορισμένων εβδομάδων, έκτακτα μέτρα που θα συμβάλουν σε πιο συντονισμένη και παράλληλα πιο αποτελεσματική αντίδραση» εξήγησε και συνέχισε λέγοντας: «Πλέον, σε στενή συνεργασία με τις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης, ενεργούμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και λαμβάνουμε κοινά μέτρα ώστε να απαντήσουμε στο κοινό μας πρόβλημα».
«Η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή από αυτή την κρίση»
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή απ' αυτή την κρίση. «Η Ευρώπη θα φτιαχτεί μέσα στις κρίσεις και θα είναι το σύνολο των λύσεων που θα αποφέρουν οι κρίσεις» έλεγε ο Ζαν Μονέ. Οι Κασσάνδρες και οι λαϊκιστές πάντα διαψεύστηκαν» σημείωσε επιπλέον ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε πως «οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν από μακρού χάρη στην ένταξη στην ΕΕ οφείλουν ασφαλώς να επανέλθουν όταν είναι δυνατόν. Η Σένγκεν είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι ακόμη νωρίς αλλά μόλις η κατάσταση βελτιωθεί οφείλουμε να αρχίσουμε να αίρουμε τους ελέγχους που έχουν επιβληθεί».
Μαργαρίτης Σχοινάς: Το κεκτημένο στον τομέα ασύλου έχει ξεπεραστεί
«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε όλες τις πτυχές της δουλειάς μας και να μην αφήσουμε το σύστημα να αποσταθεροποιηθεί. Εγώ δουλεύω πάνω σ αυτό το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες περιστάσεις της συγκυρίας» σημείωσε για το θέμα του μεταναστευτικού ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Το σύμφωνο είναι μια από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες αυτής της Κομισιόν. Αναγνωρίζουμε ότι το παρόν κεκτημένο στον τομέα του ασύλου έχει ξεπεραστεί. Είναι λοιπόν σημαντικό κάθε μελλοντικό σύστημα να μπορεί να αντιμετωπίζει πολύπλοκες καταστάσεις και να εγγυάται ότι οι χώρες μέλη διαθέτουν ισχυρά και επαρκή εργαλεία αλλά και την αναγκαία ευελιξία έναντι κάθε σεναρίου» σημείωσε.
«Πιστεύω ότι είναι καιρός να επικαιροποιήσουμε το περιεχόμενο. Πρέπει επίσης να δώσουμε έμφαση στην αλληλεγγύη και να μην αφήσουμε χωρίς βοήθεια τις χώρες πρώτης γραμμής» συνέχισε για το ζήτημα του προσφυγικού ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Θυμόμαστε αυτό που έγινε πρόσφατα στον Εβρο, στην Ελλάδα, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. πρέπει να ξεφύγουμε από την ιδέα ότι μόνον δύο κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις αλλά ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Δεν πρέπει κάποιοι να χάνουν για να κερδίζουν κάποιοι άλλοι».