Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από την διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, καταλογίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Η διάσκεψη του Βερολίνου με θέμα τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Λιβύη έχει καθοριστεί για τις 19 Ιανουαρίου, ωστόσο, σε αυτή δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα, παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία.
ΣΥΡΙΖΑ: Πισωγύρισμα η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη για τη Λιβύη
«Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία και το Κονγκό - αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνει ακόμη ότι «η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» και καταλήγει:
Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
ΚΙΝΑΛ: Απούσα η Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
«Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό» σχολίασε από την πλευρά του το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
«Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.
Το παρασκήνιο της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη
«Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου» δήλωνε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.