Προσπάθεια να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη κάνει η Αθήνα, όπως αποκάλυψε ο Στέλιος Πέτσας.
Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σχετικά με το γεγονός ότι τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η Αθήνα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις. «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικων. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απούσα αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Στην Αθήνα, πάντως, θεωρούν ότι είναι προτιμότερο η λύση στο ζήτημα της Λιβύης να δοθεί στο Βερολίνο και όχι στη Μόσχα, καθώς πιστεύουν ότι η όποια λύση θα είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Δένδιας για Λιβύη: Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη της ακυρότητας των συμφωνιών με Τουρκία
Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τονίσει ότι η Ελλάδα θεωρεί καθοριστικής σημασίας, πέραν από την ειρήνευση στην περιοχή, να αναγνωριστεί, σε κάθε περίπτωση, ο ανυπόστατος χαρακτήρας και η νομική ακυρότητας των δύο μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, τόνισε παραβιάζουν προδήλως το διεθνές δίκαιο, είναι άκυρα και ανυπόστατα και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και προσέθεσε: «Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου». Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα καθοριστική σημασία δεν έχει μόνο η ειρήνευση σε μία χώρα της Μεσογείου αλλά και η αναγνώριση του ανυπόστατου και της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πάντως, θα επισκεφτεί το Μαρόκο, ενώ θα ακολουθήσουν ταξίδια και σε Αλγερία και Τυνησία, χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης.
Βαρβιτσιώτης: Το ζητάμε σε όλους τους τόνους
Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει με όλους τους τόνους να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη διατύπωσε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης.
«Το ζητάμε σε όλους τους τόνους. Οι χθεσινές απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων.Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χθες» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει, είναι σίγουρο ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο στην οποία πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις και οι απειλές».
«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπροστά μας μία τουρκική προκλητικότητα η οποία εκτείνεται σε όλη την περιοχή, εκτείνεται μαζί με την υπόθεση της υπογραφής των δύο μνημονίων με τη Λιβύη, τα οποία παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Είναι μία περίοδος στην οποία έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτές τις προκλήσεις προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών και σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής.
Η πρωτοβουλία του Βερολίνου, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει πολύ πριν η Τουρκία υπογράψει τα μνημόνια με τη Λιβύη. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνέχεια αλλά και ξεχωριστά σε σχέση με προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Ιταλία» υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Στις 19 Ιανουαρίου η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Δεν συμμετέχει η Ελλάδα
Την διοργάνωση Διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.
Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.