Καμπανάκι κινδύνου ότι η Τουρκία μπορεί να επαναλάβει την προσπάθεια της για μεταφορά μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας χτύπησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού νομοσχέδιο στη Βουλή.
Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων και οι πληροφορίες για μετακινήσεις μεταναστών από περιοχές βαθύτερα στην Τουρκία προς τα δυτικά της σύνορα ,αλλά και η αναφορά της Frontex που εκτιμά ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα υπάρξει νέα προσπάθεια της Τουρκίας για μεταναστευτικές ροές φανερώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.
Ο παράγοντας «καιρός»
Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι και ο καλός καιρός των επόμενων μηνών θα είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που θα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των όρων. Ο αναπληρωτής Υπουργός έστειλε μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις λέγοντας πως η χώρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τα σύνορα της.
‘Ό,τι κάναμε αποτελεσματικά και ξεκάθαρα θα το κάνουμε όποτε χρειαστεί, θα προστατέψουμε τα σύνορα της χώρας απέναντι σε μια ασύμμετρη μορφή πρόκλησης που τελικά αφορά την εθνική ασφάλεια.
Υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι αποκομμένη από την εθνική ασφάλεια; Οποιος το πιστεύει να το πει. Έχουμε μια εξαιρετική και ακραία κατάσταση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν υπάρχουν δυνατότητες σχεδιασμού μεταναστευτικής πολιτικής για δεκαετίες το περιβάλλον αλλάζει πολύ γρήγορα. Και τα σύνορα θα προστατεύσουμε και τη δημοκρατική ψυχή μας δεν θα χάσουμε.”
«Η χρηματοδότηση από την Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρους»
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως χρειαζόμαστε την κοινή δήλωση Τουρκίας Ευρωπαΐκής Ενωσης αλλά όχι όπως έχει.
“Η χρηματοδότηση από την Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρους, περισσότερα χρήματα για λιγότερες ροές, λιγότερα ή καθόλου αν υπάρχουν ροές. Να υπάρχει δηλαδή μία δικλείδα ασφαλείας στην χρηματοδότηση. Ακόμη μεικτές επιχειρήσεις Frontex Τουρκίας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα. Αυτή θα ήταν μία κίνηση που θα έδειχνε ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με εμπιστοσύνη με την Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί το θέμα των όρων”.
Η πρόταση δημιουργίας έκτακτου μηχανισμού αλληλεγγύης
Ο αναπληρωτής Υπουργός εξειδίκευσε και την ελληνική πρόταση τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσεων την οποία θα συζητήσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του το επόμενο διάστημα λέγοντας ότι η Ελλάδα ζητεί η αλληλεγγύη της Ευρώπης να είναι σταθερή και αποτελεσματική ως κανονική κατάσταση διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
“Υποχρεωτική αλληλεγγύη, ο μηχανισμός αυτός μπαίνει σε λειτουργία άμεσα, δεσμευτικά μόλις ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει τέτοιες συνθήκες. Κάνουμε έναν αγώνα δύσκολο να περάσουν αυτή και άλλες θέσεις μας στο νέο σύμφωνο και θα είναι μια διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη διότι υπάρχουν τρεις ομάδες χωρών σε αυτή την ευρωπαΐκή διαπραγμάτευση.
Οι χώρες πρώτης γραμμής που έχουν σημαία τους και πρώτη προτεραιότητας την αποτελεσματική αλληλεγγύη, οι χώρες προορισμού, οι παλιές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στην αλληλεγγύη και τέλος οι χώρες Βίσεγκράντ με μηδέν αλληλεγγύη. Αυτές οι τρεις ομάδες χωρών θα διαπραγματευθούν δύσκολα, επίμονα και σκληρά το επόμενο διάστημα. Εχουμε κάνει την απαραίτητη εκείνη προεργασία που θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά και με επιρροή τις θέσης μας”