«Η κατάσταση στους καταυλισμούς είναι υπό έλεγχο», τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Στη συνέντευξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην πρόσφατη ανεπιτυχή επιδίωξη της Τουρκίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, στη γενικότερη «εργαλειοποίηση» του θέματος από την Άγκυρα, αλλά και στην αποστολή από την Αυστρία 181 κοντέινερ για τους καταυλισμούς.
Κουμουτσάκος: Δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στο Αν. Αιγαίο
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, στους προσφυγικούς καταυλισμούς και συνολικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξακολουθούν να μην υπάρχουν ευτυχώς ακόμη κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που, όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη συνέντευξή του, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε με έναν συνδυασμό μέτρων.
«Τα νησιά είναι προστατευμένα, λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ενημερώσαμε τους ανθρώπους σε όλες τις γλώσσες, εφαρμόστηκε το μέτρο της τήρησης των αποστάσεων και διακόπηκαν όλες οι δραστηριότητες που συνδέονταν με συνάθροιση πολλών ατόμων, περιορίσαμε επίσης και την ελευθερία μετακίνησης, αλλά αυτό και μόνον για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες δεν καταγράφονται σχεδόν καθόλου αφίξεις σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχει συνολικά «ανακουφίσει» την κατάσταση, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο ίδιος, πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο νέων αφίξεων.
«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το πώς πρόκειται να ενεργήσει η Τουρκία, όταν κάποια στιγμή περάσει η κατάσταση συναγερμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», αναφέρει, καθώς εκπρόσωποι της Άγκυρας έχουν προαναγγείλει ότι μετά θα υπάρξει μία νέα κίνηση με κατεύθυνση τη Δύση. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, εν μέσω πανδημίας είναι πολύ δύσκολο να αντιδράσει κανείς με επάρκεια σε νέες αφίξεις, καθώς θα πρέπει να μεταφέρει ασφαλώς τους ανθρώπους που καταφθάνουν σε «καραντίνα», αντιμετωπίζοντας τους σαν να ήταν πιθανά κρούσματα κορονοϊου.
Κουμουτρσάκος για Εβρο
Αναφερόμενος στην ανεπιτυχή επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει στις αρχές Μαρτίου στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μέσω των χερσαίων ελληνο-τουρκικών συνόρων στον Έβρο, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι «τώρα είμαστε σε κάθε περίπτωση καλύτερα προετοιμασμένοι, γιατί γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε». Προσθέτει δε, ότι η μετανάστευση δεν πρέπει να καθίσταται λόγος τριβής και εντάσεων, οι μετανάστες δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, προκειμένου να «εξοργίζει» κανείς τους γύρω ή να παραβιάζει σύνορα.
«Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους παιχνίδια», δηλώνει κατηγορηματικά προς την κατεύθυνση της Άγκυρας, ευελπιστώντας πως «η Τουρκία θα μας απλώσει το χέρι και θα αρχίσει διαβουλεύσεις». Σε σχέση με την πρόθεση διάφορων χωρών να συνδράμουν την Ελλάδα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα υποδεχόμενες ασυνόδευτους ανηλίκους, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει ότι ευχαρίστως θα γίνουν δεκτές και άλλες παρόμοιες προθέσεις από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ώστε να φτάσουμε τον αριθμό των 1.600 μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη-μέλη».
Κουμουτσάκος για Αυστριακή προσφορά με κοντέινερ
Παρατηρεί ταυτόχρονα, ότι φυσικά η Ελλάδα θα εκτιμούσε ιδιαίτερα το να δεχτεί και η Αυστρία ασυνόδευτους ανηλίκους, διευκρινίζει όμως ότι δεν συζήτησε το θέμα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ καθώς, όπως αναφέρει, γνωρίζει πως η Αυστρία προτιμά να δείχνει την αλληλεγγύη της με άλλους τρόπους, για παράδειγμα, έχοντας αποστείλει στελέχη της στην υπηρεσία προστασίας των συνόρων, Frontex.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Αυστρία αποστέλλει στην Ελλάδα συνολικά 181 κοντέινερ διαμονής, υγειονομικής φροντίδας και περιορισμού (καραντίνα) μεταναστών και προσφύγων στους προσφυγικούς καταυλισμούς, και ήδη η παράδοση των πρώτων κοντέινερ έγινε την Πέμπτη στο σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του κ. Κουμουτσάκου και της πρέσβεως της Αυστρίας στην Ελλάδα Χερμίνε Πόπελερ. «Εκτιμούμε πολύ αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη της αυστριακής κυβέρνησης», τονίζει καταλήγοντας τη συνέντευξή του στην Der Standard, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.
Η διμερής συμφωνία παραχώρησης είχε υπογραφεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης -από τον καθένα χωριστά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η επιδημία - στην Αθήνα, από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, παρουσία της πρεσβευτή της Αυστρίας στην Ελλάδα Χερμίνε Πόπελερ, και στη Βιέννη, από τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσία της πρέσβεως της Ελλάδας στην Αυστρία, Αικατερίνης Κόικα.
Σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε τονίσει: «η εφαρμογή της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη συνεχίζεται σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση 181 κοντέινερ από την αυστριακή κυβέρνηση». «Είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο χωρών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων Ελλάδας και Αυστρίας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φίλο Καρλ (Νέχαμερ) για την ανταπόκρισή του, ήδη από την πρώτη σχετική συζήτηση που είχαμε στις Βρυξέλλες», είχε επισημάνει ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.