Στα θέματα καθημερινότητας και οικονομίας εστίασε η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Open", ο Θανάσης Κοντογεώργης, είχε να κάνει και ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναλυτικά, ξεκινώντας από το πρόβλημα της ακρίβειας, αναγνώρισε ότι αυτό επιμένει, παρόλο που «μπορεί να υπάρχει μια αποκλιμάκωση ή επιβράδυνση σε κάποιες περιπτώσεις». Ταυτόχρονα, όμως, με τα διάφορα μέτρα που η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή, βασική στρατηγική της είναι η αύξηση μισθών και εισοδημάτων: «Αυτή είναι διαρθρωτική αλλαγή, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι άνθρωποι να έχουν καλύτερες απολαβές προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται και να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Εξάλλου, συνέχισε, «πρώτος εγώ είπα ότι είναι ένα πρόβλημα που επιμένει, όντως κατατρώει την αύξηση εισοδημάτων και στον κατώτατο και στο μέσο μισθό». Και μπορεί τα μέτρα κατά της ακρίβειας να μην έχουν αποδώσει πλήρως, όπως είπε, αλλά «εμείς θα επιμείνουμε. Όπως θα επιμείνουμε και στη σταθερή πορεία της οικονομίας. Κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, αλλά θα παραμείνει η σταθερή αύξηση των εισοδημάτων».
Κοντογεώργης για υγεία και παιδεία
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης τομέων που είχαν μείνει πίσω, όπως η υγεία ή η παιδεία. Εδώ, ένα μέτρο είναι η ενίσχυση των εισοδήματος των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή - και αυτό «δεν αφορά μόνο τις κεντρικές δομές των νοσοκομείων, αλλά και τις άγονες περιοχές», διευκρίνισε.
'Αλλωστε, «ο προϋπολογισμός του 2024 και του 2025 είναι σοβαρότατα ενισχυμένοι στο κομμάτι της υγείας», σημείωσε και παρέπεμψε στις 10.000 προσλήψεις, οι 6.500 από τις οποίες εντός του έτους. Επιπλέον, «τις επόμενες ημέρες βγαίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις άγονες περιοχές με περισσότερα κίνητρα και θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις τον Σεπτέμβριο, υπάρχει ένα πλήθος κινήτρων σε αυτές τις περιοχές», επεσήμανε ακόμη. Κατά την άποψή του δε, χρειάζεται μια μόνιμη παρέμβαση και ολιστική διαχείριση.
Σε επόμενο σημείο όμως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έθεσε την πτυχή των δαπανών: «Οι πόροι είναι πεπερασμένοι, αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζήτηση με την Κομισιόν για το πλαφόν δαπανών για το 2025». Από τα επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ, εξήγησε, το 1 δισεκ. θα διατεθεί σε υγεία και παιδεία, άλλο 1 δισεκ. για τις συντάξεις, και άλλο 1 δισεκ. ή κάτι λιγότερο για τις παραδόσεις του αμυντικού υλικού και εξοπλισμού που είναι απαραίτητα για τη χώρα μας, όπως ανέφερε. Κατά συνέπεια, «προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χώρο».
Συμπερασματικά, «η βασική κατεύθυνση είναι αύξηση εισοδημάτων αλλά και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης: «Ήδη έχουμε δώσει 1 δισεκ. για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπενθύμισε, ενώ «βρισκόμαστε σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άλλο 1 δισεκ. Θέλουμε περισσότερα διαμερίσματα, μικρά και μεσαία, να μπουν στην αγορά και να απομειώσουμε τις επιπτώσεις του κόστους διαβίωσης».
Ειδική μνεία έκανε, επίσης, στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης: εδώ αυξήθηκε το στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές, ενώ χτίζονται φοιτητικές εστίες για επιπλέον 6.500 άτομα.
Παραλλήλως, ο Θ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φέρνοντας το παράδειγμα της Θεσσαλίας: «Έχουμε διαχειρισθεί περισσότερες από 200.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις κάθε είδους» έκανε γνωστό ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που έκανε στον Παλαμά Καρδίτσας την Παρασκευή κυβερνητικό κλιμάκιο, με τον ίδιο παρόντα: Εκεί «παρουσιάσαμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, στους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, του χωριού που πλημμύρισε από τον Daniel». Επεσήμανε, μάλιστα, τη σημασία να εξηγείς στις κοινότητες τι θέλεις να κάνεις, «πολλώ μάλλον όταν αφορά το παρόν και το μέλλον». Εν προκειμένω, «υπήρξε μια πολύ θετική ανταπόκριση γιατί είδαν ότι αυτό που τους είπε ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο, το είδαν, κατάλαβαν τις προθέσεις και τις διαθέσεις, κατάλαβαν πώς μπορεί να προχωρήσει και υπήρξε μια συναποδοχή». Τέλος, «όλα αυτά, έκτακτα και λιγότερο έκτακτα, αυτή τη νέα κανονικότητα πρέπει να την διαχειρισθούμε και οικονομικά».
Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Θ. Κοντογεώργης παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για «πιθανές σημειακές αλλαγές στην περίμετρο της έκπτωσης». Συγχρόνως, επανέλαβε ότι «θα προχωρήσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, γιατί έχει υπολογισθεί στον προϋπολογισμό του 2025». Πάντως, «στον πυρήνα το μέτρο λειτούργησε», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στη φορολογική δικαιοσύνη, επίσης την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Κλείνοντας με τα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι «να υπάρχει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση -και αυτό δεν είναι κοινοτοπία ή σύνθημα, είναι πραγματικότητα. Προφανώς σε κάποια ζητήματα μας χωρίζει χάος και δεν θα συμφωνήσουμε. Σε άλλα θέματα όμως, υπάρχει χώρος και πεδίο, το έχει δείξει στη Βουλή ο πρωθυπουργός, όλοι μας χρειαζόμαστε προτάσεις».
Και αφού διερωτήθηκε «έχετε δει κανένα συνεκτικό πλαίσιο παρεμβάσεων και προτάσεων για αυτά που συζητάμε;», κατέληξε: «Χρειάζεται νηφάλιο κλίμα για να μπορούμε να συζητάμε ήρεμα αυτά που συμφέρουν την κοινωνία».
AΠΕ-ΜΠΕ