Μέτρα για συγκεκριμένα προβλήματα της καθημερινότητας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στοχευμένες παρεμβάσεις για την προστασία των πιο ευάλωτων, λελογισμένες αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα, μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.
Την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις του κ. Μητσοτάκη με τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες το πλαίσιο της ομιλίας του στο Βελλίδειο στις 7 Σεπτεμβρίου.
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις εξαγγελίες που θα γίνουν στη ΔΕΘ
Η ΔΕΘ παραδοσιακά αποτελεί το έναυσμα της πολιτικής «σεζόν» και στην κυβέρνηση προσδοκούν να δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αναζητούνται, δηλαδή, ένα κεντρικό αφήγημα για την επόμενη τριετία και ένας οδικός χάρτης για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν πρέπει να εντάσσονται στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει αύξηση δαπανών 3 δισ. ευρώ για το 2025.
Γι’ αυτό, συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις εξαγγελίες που θα γίνουν στη ΔΕΘ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν «στοχευμένες παρεμβάσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, που θα ενισχύουν την κοινωνική πολιτική και μέτρα που θα συμβάλουν στη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.
Οι τρεις τομείς
Τρεις είναι οι τομείς όπου θα δοθεί έμφαση. Ο πρώτος είναι η στήριξη της οικογένειας, με την υιοθέτηση ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει οικονομική στήριξη και μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το δημογραφικό που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικογένειας προβλέπει αύξηση των επιδομάτων τέκνων, στήριξη της μητρότητας, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και εξομοίωση των τριτέκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες. Θα γίνει μια συνολική παρέμβαση για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο μητρώο επιδομάτων «ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος για τα επιδόματα προκειμένου να τα λαμβάνουν αυτοί που έχουν ανάγκη», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, με στόχο να υπάρχουν κίνητρα «να επιστρέφουν το συντομότερο στην αγορά εργασίας οι άνεργοι», μεταδίδει το υπουργείο Εργασίας. Το σχέδιο προβλέπει το ύψος του επιδόματος να είναι υψηλότερο για τους πρώτους μήνες της ανεργίας και να μειώνεται σταδιακά για τους επόμενους 12 μήνες, προκειμένου μη λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αναζήτηση εργασίας. Το συνολικό ποσό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αναμένεται να μεταβληθεί. Επίσης, προβλέπεται να υπάρχει ένα σταθερό τμήμα και το υπόλοιπο να είναι συνάρτηση του εργασιακού βίου του ανέργου, των αποδοχών του και των εισφορών που έχει καταβάλει.
Η σειρά μέτρων του Μητσοτάκη για τον υπερτουρισμό
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του υπερτουρισμού. «Δεν θα ρισκάρουμε τη βασική πηγή εσόδων, αλλά θα θεσπιστούν κανόνες», μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μεταξύ των μέτρων είναι η θέσπιση τέλους κρουαζιέρας για τα νησιά.
Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου», με διεύρυνση των εισοδηματικών και ηλικιακών κριτηρίων για ένταξη σε αυτό, νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» με αύξηση των επιδοτήσεων ώστε να αυξηθούν τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες να ενταχθούν, καθώς και φορολογικά κίνητρα για τις μακροχρόνιες μισθώσεις προκειμένου να απελευθερωθούν ακίνητα από το Airbnb.
Αυτό το πλέγμα παρεμβάσεων έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον Προϋπολογισμό του 2025 και αφορούν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση των συντάξεων, το επίδομα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και τη μόνιμη επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.