«Ασπίδα προστασίας» για όλους τους εργαζόμενους χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού η Νίκη Κεραμέως.
Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα της να καθορίζει τον κατώτατο μισθό και μπαίνει ρητή απαγόρευση για οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου μισθού», ενώ δήλωσε ανοιχτή να συζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων μέχρι την τελευταία στιγμή. Άλλωστε, όπως σημείωσε, η διαβούλευση που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους ήταν εξαιρετικά γόνιμη και ενσωμάτωσε πολλές από τις προτάσεις τους.
Κεραμέως: Όποιος λέει όχι στο νομοσχέδιο, λέει όχι στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Απευθυνόμενη προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είτε επιφυλάσσονται είτε διαφωνούν με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τόνισε ότι «Όποιος λέει ''όχι'', λέει ''όχι'' στο να αυξάνει ο κατώτατος μισθός, λέει να μην υπάρχει προβλεψιμότητα και να μην λαμβάνεται υπόψη η ακρίβεια, και να μην επεκταθεί και στους δημόσιους υπαλλήλους ένας κατώτατος μισθός ασπίδα προστασίας για όλους». Επιπλέον, η υπουργός διερωτήθηκε «Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ να μην υπάρχει νομοθετικά κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός; Πέντε μόνο κράτη της Ε.Ε. δεν έχουν», αναγνωρίζοντας ότι «μπορεί να μην είναι όλα ρόδινα, αλλά δεν είναι η κατάσταση, όπως το 2019», για να συμπληρώσει: «Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την ενίσχυση του εισοδήματος, αλλά να μην πέφτουμε σε μια ακατάσχετη καταστροφολογία».
Οι καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω μαθηματικού τύπου, είναι οι εξής:
- Ενισχύει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί.
- Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα.
- Βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
- Συμπεριλαμβάνει τον δημόσιο τομέα, ώστε εφεξής, για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται από τον κατώτατο μισθό και να λαμβάνουν την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα.