Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον εργασιακό χώρο; Κεραμέως, Ταραντίλης απαντούν - iefimerida.gr

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον εργασιακό χώρο; Κεραμέως, Ταραντίλης απαντούν

Από την συζήτηση
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον τρόπο που η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον εργασιακό χώρο.

Το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα και πώς αλλάζει με την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) εξέτασε η συζήτηση μεταξύ της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, του πρώην υπουργού και εταίρου της EY (Ernst and Young) Ελλάδος Χρήστου Ταραντίλη, της Μαρίας Βακόλα, καθηγήτριας και διευθύντριας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και της Έλενας Πιτταροκοίλη, Analytics Engineer στην εταιρεία Age of Learning στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το πάνελ επικεντρώθηκε στις αλλαγές που προκαλεί η υιοθέτηση της ΑΙ στον εργασιακό χώρο, εστιάζοντας:

  • Στην αυτοματοποίηση των επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων εργασιών, επιτρέποντας στους εργαζομένους να εστιάζουν πλέον σε πιο δημιουργικά, στρατηγικά και σύνθετα ζητήματα, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στο εργασιακό περιβάλλον. Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της ΕΥ (Οκτώβριος 2024) όπου αναδεικνύεται ότι το 37% των εργαζόμενων αναφέρει ότι αυξάνει η παραγωγικότητά τους εξαιτίας της χρήσης της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) και το 36% ότι τους δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθούν περισσότερο σε σημαντικότερης σημασίας θέματα.
  • Στην τεκμηριωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων λόγω της ταχύτατης ανάλυσης τεράστιου όγκου δεδομένων, μέσω της οποίας αναγνωρίζονται συσχετίσεις, τάσεις και μοτίβα που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά από τον άνθρωπο.
  • Στην ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων που εστιάζουν στη διαχείριση και την ανάπτυξη της ΤΝ καθώς και στην ηθική χρήση της. Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περίπου το 23% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα έχουν μετασχηματιστεί μέχρι το 2027, ως αποτέλεσμα της χρήσης της AI.
  • Στη διαμόρφωση πιο ευέλικτων συνθηκών εργασίας, με πολλές θέσεις εργασίας να επιτρέπουν την απομακρυσμένη εργασία ή την υβριδική εργασία.

Επίσης, το πάνελ εστίασε ιδιαίτερα:

  • Στην ανησυχία των πολιτών για απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της χρήσης ΤΝ.
  • Στην ανάγκη ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και ουσιαστικής ενδυνάμωσης των εργαζομένων ώστε να αισθάνονται μέρος της αλλαγής αντί απλοί παρατηρητές.
  • Στην ηθική και αξιόπιστη χρήση της ΤΝ και στην ανάγκη για παγκόσμιαπρότυπα ρύθμισής της ώστε να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία όπως η δημιουργία ψευδών ειδήσεων ή παραπλανητικούπεριεχομένου, η παραβίαση της ιδιωτικότητας, η δημιουργία διακρίσεων και αυτόνομη λήψη αποφάσεων από τα συστήματα ΤΝ σε κρίσιμες καταστάσεις.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο καθηγητής κ. Χρήστος Ταραντίλης, ως συντονιστής του πάνελ, υπογράμμισε ότι η ΤΝ δεν είναι απλώς ένα εργαλείο για την τεχνολογική αναβάθμιση του χώρου εργασίας· αλλά αποτελεί μια
επανάσταση που μπορεί να αναδιαμορφώσει το εργασιακό μέλλον, εμπνέοντας το κοινό να δει την τεχνολογία ως δημιουργό νέων ευκαιριών και καταλύτη αλλαγής και καινοτομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ