Την ανακολουθία λόγων και πράξεων στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές ανέδειξε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.
Αμέσως μετά την ομιλία τού επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, η Νίκη Κεραμέως πήρε τον λόγο και έθεσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ μία σειρά από καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του.
Συγκεκριμένα, η υπουργός διερωτήθηκε πώς γίνεται ένα κόμμα να ψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο, να λέει «ναι» επί της αρχής και μία ώρα αργότερα να ψηφίζει «ναι» στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή να θεωρεί ότι αυτό που μόλις ψήφισε είναι αντισυνταγματικό;
Και συνέχισε λέγοντας: «Πώς γίνεται να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές; Τι λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες, ότι ''ναι'' στις ευρωεκλογές ψήφισε με επιστολική ψήφο, αλλά για τις εθνικές εκλογές πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε για τρεις ώρες για να πας στη Βόρεια Αμερική που έχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Πώς γίνεται, αν καταλαβαίνω καλά, στην αρχή να λες ''ναι'' στην επιστολική ψήφο και μετά ''όχι''. Ακόμη κι αν διαφωνείς με μια διαδικασία, τι σχέση έχει αυτό με την ουσία, με το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορέσουν επιτέλους να μην έχουν πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο αποδήμων, και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο ''όχι''; Ο πρόεδρός σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού εν όψει ευρωεκλογών, τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες, οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική για παράδειγμα: Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο, ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Προηγουμένως, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξέθεσε άθελά του την τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματός του, Γιώτα Πούλου, η οποία ισχυριζόταν ότι δεν προηγήθηκε κανένας ουσιαστικός διάλογος στο θέμα της επιστολικής ψήφου, κάνοντας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, τουλάχιστον έξι αναφορές στη συνάντηση ενημέρωσης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων.