Τη φημολογούμενη αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που παρέχει για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οχυρώθηκε πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία με την οποία η επιστολική ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού επεκτείνεται και στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η κριτική του κ. Φάμελλου δεν εστιάστηκε στην ενδεχόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά στις ατέλειες του νομοσχεδίου και τις προτάσεις του κόμματός του, παρότι -και παρά τις διαφορές αυτές- μέχρι πριν από λίγες ώρες η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανιζόταν θετική στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
«Είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε στο νομοθέτημα όπως το αφήσατε, παρότι δώσαμε δυνατότητα συναίνεσης και κάναμε και προτάσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής. Δεν θα υπάρξει ψήφος ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια εξέλιξη» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα ο κ. Φάμελλος, ενώ, αναφερόμενος στην τροπολογία, πρόσθεσε: «Δεν τη χαρακτηρίζεις σοβαρή στάση με σεβασμό στη δημοκρατία. Προσβάλλετε τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας και φανερώνετε έλλειψη σοβαρότητας».
«Η μεγάλη εικόνα έξω είναι άλλη» απάντησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και συνέχισε: «Λέτε ''ναι'' επί της αρχής και ψηφίσατε ''ναι'' στην ένσταση αντισυνταγματικότητας. Πώς γίνεται αρχικά να λες ''ναι'' στην επιστολική και μετά όχι; Ακόμα και να διαφωνείς στη διαδικασία τι σχέση έχει με την ουσία; Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος και ξαφνικά να υπαναχωρείς, λέγοντας ''όχι''; Ο πρόεδρός σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού ενόψει των ευρωεκλογών. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική θα έχουν ένα ερώτημα: γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική, ενώ μπορεί;».
«Η κυβέρνηση επέλεξε εκλογικό σύστημα που τη συμφέρει και υποβίβασε τη συζήτηση της επιστολικής για κομματικό συμφέρον και αυτό είναι κατάντια. Όχι απλά δεν θέλετε συναίνεση, αλλά την υπονομεύετε. Δεν τη θέλετε! Δεν θα σας περάσει, έχετε πολύ πανικό. Τα υπόλοιπα είναι κόλπα. Γιατί σας ενδιαφέρει μόνο το εκλογικό ποσοστό! Τα ψηφαλάκια» αντέτεινε ο κ. Φάμελλος, με την κ. Κεραμέως να επανέρχεται:
«Το ερώτημα παραμένει. Διότι το μείζον είναι ότι έχουμε το δέντρο και το δάσος. Οι πολίτες βλέπουν το δάσος, ότι έχουμε 2024 και συζητάμε 50 χρόνια πώς θα διευκολύνουμε την άσκηση δικαιώματος ψήφου. Αυτό συζητάμε και πρέπει να απαντήσουμε στο κατά πόσο αδράξαμε την ευκαιρία».
Πόσες ψήφους απαιτούνται
Σημειώνεται πως ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα καθώς αρκούν οι ψήφοι της απλής πλειοψηφίας (άνω των 151) ή επί των παρόντων (120) όπως ισχύει για όλα τα νομοσχέδια.
Ωστόσο, για να περάσει η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, καθώς είναι θέμα που αφορά στο εκλογικό σύστημα, απαιτούνται τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, αλλιώς απορρίπτεται στο σύνολό της. Έτσι, η συγκεκριμένη τροπολογία θα πρέπει να λάβει 200 θετικές ψήφους, ειδάλλως απορρίπτεται.