Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές τον Σαμαρά ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε: «Η εκτίμησή μου είναι πως όχι».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ACTION 24, αναφέρθηκε στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Κακλαμάνης για διαγραφή Σαμαρά
«Μιλάς με όλους του βουλευτές, υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που έχουν τις ίδιες απόψεις με τον Σαμαρά, θα τον ακολουθήσει κάποιος;» ρωτήθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης από τον Δημήτρη Καμπουράκη. «Η εκτίμησή μου είναι πως όχι», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
«Είναι μία υποθετική συζήτηση το αν ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει κάτι μελλοντικά. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτίμησή μου είναι πως αν γινόταν κάτι άμεσα, ουδείς θα ακολουθούσε. Αυτή είναι η εκτίμησή μου», πρόσθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε πως «μίλησα με πάρα πολλούς ανθρώπους από τη Νέα Δημοκρατία και με πολλούς συναδέλφους και πήρα την απόφαση να βγώ μπροστά τουλάχιστον σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εγώ την θύελλα την έβλεπα να ερχόταν, από την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Γι’ αυτό ενθυμείστε, είχε πεί ότι “τόσο δύσκολο είναι αυτοί οι τρεις άνθρωποι (σ.σ Μητσοτάκης, Σαμαράς, Καραμανλής) να καθίσουν σε ένα δείπνο εργασίας και να μιλήσουν μεταξύ τους;”. Και είχα πει ότι τις πρωτοβουλίες σε αυτές τις περιπτώσεις τις παίρνει ο ισχυρός, δηλαδή ο πρωθυπουργός. Δεν εισακούστηκα. Εαν είχε γίνει εκτιμώ ότι δεν θα είχε γίνει τίποτα χθες».
Ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος σε αυτά που προκάλεσαν την τελική σύγκρουση με αφορμή την συνέντευξη του κ. Σαμαρά ανέφερε: «Πιστεύω ότι αυτό που ενόχλησε πολύ ήταν δύο σημεία: Ήταν για την φωτογραφία (σ.σ Μητσοτάκη, Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη). Που αν την δει κάποιος επιπολαίως μπορεί να ενοχληθεί. Αν την δει κάποιος ψυχρά, είναι η πρώτη φορά που ο παντοδύναμος επί 20 χρόνια Ερντογάν κάθεται έστω και για κοινωνική συναναστροφή στο ίδιο τραπέζι με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Δεν ενδιαφέρεται ο Καραμανλής για την προεδρία
Το τρίτο θέμα που οδήγησε στην σύγκρουση ήταν κατά τον κ. Κακλαμάνη «η πρόταση του Σαμαρά για τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν από τον Αντώνη, το έχει πει πρώτος ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το είπαν δύο τρεις βουλευτές ενώπιον του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ, βέβαια άλλη μορφή παίρνει να πω εγώ και άλλη ένας πρώην πρωθυπουργός. Νομίζω, λοιπόν, ότι τέτοιου είδους επιλογές προϋποθέτουν τον προτείνοντα και τον προτεινόμενο. Ο προτείνων δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του. Ο προτεινόμενος με τον οποίο μιλώ τακτικά, τουλάχιστον μέχρι πρότινος όταν του έβαζα εγώ τέτοιο θέμα, εμένα μου έλεγε “δεν με ενδιαφέρει”. Αυτά βέβαια μπορεί να αλλάξουν», κατέληξε.
Ήταν μονόδρομος η διαγραφή Σαμαρά
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του και σχολιάζοντας το αίτημα Σαμαρά να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και την επίκλησή του περί παραίτησης του πρέσβη Ρούσου Κούνδρουρου, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε:
«Χτυπώντας τον Γεραπετρίτη ο κ. Σαμαράς επί της ουσίας χτυπούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και η επίκληση που άκουσα για το στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Εφρόντισα χθες το βράδυ με δικούς μου φίλους πρέσβεις να μάθω πως έχει η κατάσταση. Ο συγκεκριμένος είχε τοποθετηθεί από τη ΝΔ. Επήγε ο κ. Γεραπετρίτης εκεί και του ανανέωσε τη θητεία για ένα χρόνο. Γιατί για ένα χρόνο; Διότι υποχρεωτικά λόγω ορίου ηλικίας στις 31 Δεκεμβρίου 2024 έφευγε ο άνθρωπος. Έκρινε λοιπόν ο υπουργός ότι αφού σε ένα-ενάμιση μήνα φεύγει, ήταν προτιμότερο στη συνάντηση με τον Φιντάν να έχει τον διάδοχό του, ο οποίος και θα συνέχιζε να τον συνοδεύει στις επόμενες διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρχε δηλαδή λόγος αποκλεισμού. Και η μεγάλη κατηγορία ποια είναι, που τη λέει κυρίως η αντιπολίτευση, η μυστική διπλωματία. Γνωρίζετε ότι υποχρεωτικά εκ του συντάγματος αν υποτεθεί ότι υπογράφεται το συνυποσχετικό για τη Χάγη, στην Ελλάδα αυτό πρέπει να περάσει πρώτα από τη Βουλή. Επομένως ποια μυστική διπλωματία;», τόνισε ο Ν. Κακλαμάνης και πρόσθεσε με έμφαση:
«Η διαγραφή Σαμαρά ήταν κάτι που μας έχει στενοχωρήσει όλους στη ΝΔ, φοβάμαι όμως ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση».
Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής στο Action 24: