Παπαζάχος: Να σταματήσουν τα χολιγουντιανά σενάρια που ακούγονται -Στο τραπέζι το σενάριο των 6 Ρίχτερ - iefimerida.gr

Παπαζάχος: Να σταματήσουν τα χολιγουντιανά σενάρια που ακούγονται -Στο τραπέζι το σενάριο των 6 Ρίχτερ

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος
Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος / Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μίλησε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα για την εξέλιξη του φαινομένου των σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες.

Ο κ. Παπαζάχος, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, επισήμανε: «Η αλήθεια είναι ότι είμαι αισιόδοξος. Απλά το θέμα δεν είναι μόνο το επιστημονικό, όπως καταλαβαίνετε, αλλά είναι και το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το ψυχολογικό».

Παπαζάχος: Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι

Σε σχέση με το αν απομακρύνεται ή μειώνεται το σενάριο για εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, ο καθηγητής τόνισε: «Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις. Ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6, λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου. Αλλά αυτή τη στιγμή το δυσμενέστερο σενάριο στο μυαλό μας και στο μυαλό των μελών της επιτροπής παραμένει αυτό».

«Είναι γνωστό ότι οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν κάποια αυξημένη υδροθερμική ροή στα ηφαίστεια. Η Μήλος, για παράδειγμα, τον 4ο αιώνα είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους γιατί υπήρχαν έντονα τέτοια φαινόμενα πάνω στο νησί και σε πολλές περιπτώσεις που γίνονται σεισμοί τα ηφαίστεια εμφανίζουν αυξημένες ροές στα υδροθερμικά πεδία. Άλλο όμως αυτό και άλλο η έκρηξη», πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

«Σενάρια τύπου Χόλιγουντ ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας»

«Δεν υπάρχει, λοιπόν, το σενάριο για έκρηξη λόγω του σεισμού. Σενάρια λοιπόν, επιτρέψτε μου, τύπου Χόλιγουντ, ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας. Πρέπει να βασιζόμαστε στα στοιχεία που έχουμε και όχι σε στοιχεία και σε υποθέσεις που κάνει κανένας υποκειμενικά από το μυαλό του. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 και θα συνεχίσουμε έτσι και το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ