Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε η συνάντηση -διάρκειας μιας ώρας και 20 λεπτών- του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στα Χανιά.
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον κ. Μπλίνκεν στην οικία του στα Χανιά και μετά από την τετ α τετ συνάντησή τους είχαν διευρυμένη συνάντηση εργασίας.
Το εγκάρδιο κλίμα διαφάνηκε ήδη από τη σύντομη συνάντησή τους μπροστά στις κάμερες με τον κ. Μπλίνκεν να λέε ότι κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 30 χρόνια και δεν θυμάται ποτέ «η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό».
Ενα από τα κρίσιμα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν αυτό των F-35.
Kυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ερώτηση για τα F-35 μετά τη συνάντηση, ανέφεραν: «Η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και συμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».
Tι συζήτησαν Μητσοτάκης-Μπλίνκεν
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Blinken αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Antony Blinken αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.
Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Ποιοι συμμετείχαν στη διευρυμένη συνάντηση
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Πριν στην Αγκυρα μετά στη Μέση Ανατολή
Ο Αντονι Μπλίνκεν ήρθε στην Ελλάδα μετά τη στάση του στην Αγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Τούρκο Πρόεδρο κατά την οποία φέρεται να ετέθη από την αμερικανική πλευρά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και από την τουρκική το θέμα των F-16.
Ακολούθως ο Αντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει επτά στάσεις.