Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι ποτέ οι σχέσεις και η φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ να ήταν πιο ισχυρές - iefimerida.gr

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι ποτέ οι σχέσεις και η φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ να ήταν πιο ισχυρές

Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά
Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν-Κυριάκου Μητσοτάκη στο σπίτι του πρωθυπουργού, στα Χανιά / Φωτογραφία: Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν θυμάμαι άλλη εποχή που οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ήταν τόσο ισχυρές» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντησή τους στα Χανιά.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Αντονι Μπλίνκεν στις 6 το απόγευμα στην οικία του Ακρωτήρι στα Χανιά, τον ξενάγησε σύντομα και ακολούθως, σύμφωνα με την ΕΡΤ προχώρησαν στο μπαλκόνι όπου είχαν μια σύντομη συζήτηση μεταξύ τους. Ακολούθησε ο πρώτος διάλογος μεταξύ τους μπροστά στις κάμερες όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχαρίστησή του που υποδέχεται τον κ. Μπλίνκεν στην Ελλάδα, αλλά και για τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι η στρατηγική σχέση βρίσκεται σε υψηλό σημείο, τονίζοντας ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο θερμές τις σχέσεις τα τελευταία 30 χρόνια και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι η εμβάθυνση αυτή των σχέσεων οφείλεται και στην ηγεσία του.

Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε περίπου στις 19:20.

Το τι συζήτησαν ακριβώς δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργυρη ανέφερε ότι σύμφωνα με αμερικανικές πηγές πριν τη συνάντηση ότι οι ΗΠΑ αναμένουν μέχρι τα μέσα του μήνα η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως να ξεκλειδώσουν μαζί τα F-16 για την Τουρκία και τα F-35 για την Ελλάδα. Αν αυτό δεν συμβεί, δηλαδή η Τουρκία δεν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να γίνει αποσύνδεση της έγκρισης του τουρκικού και του ελληνικού αιτήματος για πολεμικά αεροπλάνα και να προχωρήσει η έγκριση των F-35 για την Αθήνα. Οπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ ήδη υπάρχει γκρίνια από το Κογκρέσο για την σύνδεση των δύο αιτημάτων των δύο χωρών.

Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,
Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά / Φωτογραφία: ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ-Intime news
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διάλογος Μπλίνκεν-Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.
Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ.

Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά / Φωτογραφία: Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Αντονι Μπλίνκεν: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι' αυτό.
Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας George Tsunis, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό.
Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι' αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε τον διάλογο Μητσοτάκη-Μπλίνκεν μπροστά στις κάμερες:

Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση εργασίας Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Μετά το τετ α τετ πουμε τον Ελληνα πρωθυπουργό ακολούθησε συνάντηση εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης 'Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Ο Αντονι Μπλίνκεν ήρθε στην Ελλάδα αμέσως μετά την Τουρκία, όπου συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση κατά πληροφορίες θα συζητούνταν θέματα αμυντικής συνεργασίας, αλλά και περιφερειακά ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και ευρύτερα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί ότι ακολούθως ο Αντονι Μπλίνκεν αναχωρώντας από τα Χανιά θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή έχοντας στο πλάνο του επτά στάσεις.

Στο τραπέζι της συζήτησης κατά πληροφορίες θα ετίθετο και το θέμα των F-35. H Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα για την απόκτηση μιας μοίρας και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ