Στη διεύρυνση της περιόδου που θα μπει στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής για τις επισυνδέσεις θα επιμείνει η ΝΔ, βρίσκοντας συμμάχους και στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδουν πηγές από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Μετά την σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κατά την προ ημερησίας συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια θα ακολουθήσουν δύο πεδία αντιπαράθεσης και τακτικών κινήσεων στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και βέβαια στην εξεταστική επιτροπή.
Η ΝΔ πέραν των όσων θα κληθούν στην Επιτροπή μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την διερεύνηση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, σκοπεύει να καλέσει και άλλα πρόσωπα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στην ΕΥΠ και κατά το παρελθόν ανοίγοντας την συζήτηση. Άλλωστε διακηρυγμένος στόχος «να εξεταστούν οι παθογένειες στην διαδικασία των παρακολουθήσεων και να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο». Άρα πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία θα υπάρξουν περισσότερες της μίας συνεδριάσεις προκειμένου να καταθέσουν όλοι.
Όσον αφορά το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης που είναι η Εξεταστική Επιτροπή η κυβερνητική πλειοψηφία έθεσε ήδη από χθες κατά την Διάσκεψη των Προέδρων το θέμα της διεύρυνσης της περιόδου που θα εξεταστεί από το 2012 έως σήμερα. Με αυτή την θέση συντάσσονται, όπως αποκρυσταλλώθηκε κατά την Διάσκεψη και μεταφέρεται από κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ συντάχθηκαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σπάει το μέτωπο που δημιουργήθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμό της συζήτησης μόνο στην τελευταία τριετία και την υπόθεση Ανδρουλάκη. Επιδίωξη της ΝΔ είναι να συνταχθεί με το αίτημα διεύρυνσης και το ΠΑΣΟΚ ώστε να κατατεθεί τελικά μία πρόταση για συγκρότηση στην Ολομέλεια και να λάβει καθολική στήριξη. Εάν δεν υπάρξει μεταβολή στη στάση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία θα ψηφίσει παρών στην πρόταση του, η οποία θα συζητηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα καταθέσει αυτοτελή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αντιθέτως θα προχωρήσει η συγκρότηση μόνο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.
Με βάση την τακτική που έχει επιλεγεί, μετά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα παρουσιάσει στοιχεία στην εξεταστική επιτροπή που θα καθιστούν επιβεβλημένη την διεύρυνση της περιόδου διερεύνησης –χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολούθηση των τηλεφώνων της Κεντρικής Επιτροπής το 2016- και έτσι θα επιστρέψει στην Ολομέλεια για να λάβει την έγκριση και με τις ψήφους των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης που αναμένεται να συμπράξουν.