Στην οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος των εργασιών για την τρέχουσα εβδομάδα σχετικά με τις παρακολουθήσεις, προχώρησε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Η λεγόμενη και ως «διαβολοβδομάδα», ξεκινά την Τετάρτη με τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Την Τετάρτη συνέρχεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ
Αντικείμενο της συνεδρίασης ωστόσο δεν θα είναι η ακρόαση των πέντε προσώπων (τέως και νυν διοικητές ΕΥΠ, επικεφαλής ΑΔΑΕ, τέως γ.γ. πρωθυπουργού και εισαγγελέως εφετών), όπως ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ αλλά του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, που αποτελεί και μια τυπική υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιωθεί.
Στη συνέχεια και σίγουρα εντός της ερχόμενης βδομάδας θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών που θα ασχοληθεί και με την ουσία των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί. Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των προσώπων που θα κληθούν να τοποθετηθούν στην Θεσμών καθώς διαφαίνεται διάθεση της πλειοψηφίας να καταθέσει και δική της πρόταση. Είναι δηλαδή πιθανό η επιτροπή να ακροαστεί ακόμα και 8-9 πρόσωπα σε μία μόνο και φυσικά κλειστή συνεδριάση.
Την Παρασκευή η μάχη των πολιτικών αρχηγών
Στην συνέχεια την Παρασκευή θα φουντώσει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς θα γίνει και η μάχη κατά πρόσωπο αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοστάκη και του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για τις συνακροάσεις και το κακόβουλο λογισμικό predator, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.
Ψηφίζουν την ερχόμενη Δευτέρα για σύσταση εξεταστικής
Πριν ακόμα η πολιτική αντιπαράθεση κοπάσει, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την συζήτηση και ψήφιση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση της εξεταστικής.
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο τι θα κάνουν τα κόμματα στην επίμαχη ψηφοφορία προκειμένου η πρόταση να λάβει τις απαιτούμενες 120 ψήφους για να προχωρήσει η σύσταση της επιτροπής.
«Η πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση φαίνεται να βρίσκει υποστήριξη», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, τονίζοντας πως μια μόνο υπόθεση δεν μπορεί να εξαντλήσει πλήρως το ζήτημα. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΚΚΕ, φαίνεται ότι συμφωνούν με την πρόταση της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και αναφορικά με τον προσδιορισμού του χρονικού πλαισίου που θα διερευνήσει η εξεταστική και το κατά πόσο θα κινηθεί και πριν από το 2019, απάντησε πως δεν αφορά το χρόνο αλλά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν κατατεθεί. «Αν θέλει η ΝΔ να καταθέσει πρόταση δική της με συγκεκριμένο ζήτημα. Να μας φέρει θέμα», είπε με τον κ. Μπούγα πάντως να απαντά εμμέσως λίγο αργότερα πως «τα πραγματικά περιστατικά που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη προκύψει από τη συνέντευξη Λαφαζάνη. Μπορεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει πραγματικά περιστατικά σε πρώην συντρόφους του».
«Το ΚΚΕ συμφωνεί με τις διαδικασίες και με την συζήτηση της εξεταστικής για την υπόθεση Ανδρουλάκη αλλά και του ΚΚΕ που έχει εδώ και 6 χρόνια δεν έχει απαντήσει κανείς.», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Θανάσης Παφίλης ο οποίος τόνισε πως « για να είμαστε δίκαιοι στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιέχεται και η περίπτωση του ΚΚΕ». Ο κ. Παφίλης δεν θέλησε να αποκαλύψει τι θα πράξει το κόμμα του, ωστόσο εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς το ζήτημα της εξέτασης των καταγγελιών του ΚΚΕ, ακόμα και με κατάθεση δικής του πρότασης.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την άρνησή της να προηγηθεί η συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της προ ημερησίας διατάξεως, προκειμένου όπως αναφέρει να έχει ενημερωθεί πρωτύτερα η βουλή από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. «Ο πρωθυπουργός ψάχνει σωσίβιο σε μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ. Τσίπρα, ενώ εμείς αντίθετα θα επιμένουμε στη συζήτηση με στοιχεία ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.
Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε σχετικά:
«Η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων ήταν πολιτικά θλιβερή, διότι ήταν προαποφασισμένη από την Κυβέρνηση, με στόχο να αποκρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, να προσέλθουν ΕΥΠ και Υπουργοί και να πουν, αυτή τη φορά, την αλήθεια. Η Κυβέρνηση αποφάσισε μόνο με την πλειοψηφία του κόμματος της ΝΔ, μειοψηφώντας, όμως, καθοριστικά στη συνείδηση του κάθε Δημοκράτη».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως ανεξάρτητα από την απόφαση της Ολομέλειας για τον ορίζοντα των εργασιών της εξεταστικής, η ίδια η επιτροπή θα μπορούσε κατά τη διάρκεια των εργασιών της να ζητήσει διεύρυνση από την Ολομέλεια εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.