Πριν καλά- καλά προλάβει να ενημερωθεί για το «καυτό» χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε στο υπουργείο Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης και το επιτελείο του θα περάσουν από τη... βάσανο των Θεσμών, παίρνοντας έτσι το βάπτισμα του πυρός.
Αν και ο νέος υπουργός Εργασίας έχει μακρά εμπειρία από τα τετ-α-τετ με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, το «ξεσκόνισμα»- από την ερχόμενη Δευτέρα- στους «ευαίσθητους» φακέλους, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι δύο από τα «αγκάθια» των τελευταίων αξιολογήσεων αφορούν στις νέες αρμοδιότητες του Κ. Χατζηδάκη: 1) τις εκκρεμείς συντάξεις 2) τις εκκρεμείς δίκες για τα αναδρομικά των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις.
Ξεκινώντας από τη βαριά κληρονομιά των εκκρεμών συντάξεων, οι Θεσμοί έδειξαν κατανόηση στα πρόσθετα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι αυτήν τη φορά τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν και να τελειώσει αυτό το όνειδος για μια ευνομούμενη πολιτεία. Μετά το… συμμάζεμα που έγινε στον ΕΦΚΑ, έχουν καταγραφεί περίπου 165 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις, αλλά αν προσθέσει κανείς τις αντίστοιχες αιτήσεις για επικουρικές κι εφάπαξ, το… κοντέρ γράφει περί τις 300 χιλιάδες.
Κι επειδή τέτοιου είδους μεγέθη προκαλούν ίλιγγο ακόμα και στα πιο οργανωμένα κράτη, κρίθηκε αναγκαίο να κηρυχθεί… γενική επιστράτευση όχι μόνο στο υφιστάμενο προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στους «απόστρατους» υπαλλήλους, που έχουν τεχνογνωσία στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, ενώ στη «μάχη» θα πέσουν και μέλη επιστημονικών επιμελητηρίων. Στόχος- και δέσμευση απέναντι στους Ευρωπαίους- είναι να «αδειάσει» ο φάκελος ως το τέλος της χρονιάς.
Ξεκαθαρίζει την επόμενη εβδομάδα για τις εκκρεμείς δίκες στα αναδρομικά συνταξιούχων
Όσον αφορά στις εκκρεμείς δίκες, ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει αν ο Κ. Χατζηδάκης και ο Χ. Σταϊκούρας θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα ή αν θα πρέπει να βρουν περί τα 2,5 δις ευρώ για την ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων. Αν το ΣτΕ κρίνει στην πιλοτική δίκη της 15ης του μήνα ότι πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά και για τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πολιτική απόφαση αν η εφαρμογή θα περιοριστεί στους περίπου 400 χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή αν θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων. Η Κομισιόν δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών επιβαρύνσεων από αυτές τις δικαστικές εκκρεμότητες.
Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία το στοίχημα για τον Κ. Χατζηδάκη
«Καυτός» είναι και ο φάκελος των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να «τρέξει» το υπουργείο Εργασίας, όχι μόνο λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, αλλά κυρίως λόγω των παρεμβάσεων που συνδέονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Στο πεδίο του Ασφαλιστικού, η μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό, συμπεριλαμβάνεται στα ορόσημα του κυβερνητικού προγράμματος. Αν και το «χτίσιμο» του νέου συστήματος- στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεωτικά οι νέοι εργαζόμενοι και προαιρετικά οι νυν εργαζόμενοι ηλικίας 30-35 ετών- έχει ανατεθεί στον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου, ο Κ. Χατζηδάκης ως υπουργός δεν μπορεί να είναι αμέτοχος.
Στο πεδίο των εργασιακών, πέρα τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας- η οποία κατά γενική ομολογία εξαντλεί το έμψυχο δυναμικό των αρμόδιων υπηρεσιών- ο Κ. Χατζηδάκης θα είναι αυτός που θα φέρει τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο-σκούπα, για το οποίο έχουν ήδη εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από συνδικάτα και κόμματα. Αιχμή του δόρατος, η ευελιξία στα ωράρια εργασίας (διευθέτηση χρόνου εργασίας), η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου των υπερωριών στη μεταποίηση, τις αλλαγές στο πλαίσιο για την προκήρυξη των απεργιών και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής κάρτας, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» πακέτο.