Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης μιλά στο iefimerida.gr και αναλύει τις θέσεις του σε σχέση με την κατεύθυνση που θα επιδιώξει να δώσει στο κόμμα, εφόσον εκλεγεί.
Αρνείται την συμπόρευση με άλλα κόμματα λέγοντας ότι δεν είναι δυνατή η επί μέρους σύμπραξη είτε με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρινίζει δε ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ήταν η μόνη δυνατή λύση, μετά την απλή αναλογική, μόνο σε περίπτωση εθνικού κινδύνου ή κρίσης.
«Τα θέματα των συμμαχιών και των συνεργασιών ας τα λύσουν μεταξύ τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας» απαντά ο κ. Καστανίδης.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ, μιλά οργισμένα: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τις οφειλές του. Θεωρώ εξευτελιστική τη συζήτηση που συνδέει την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ με το φορολογικό μητρώο. Είναι απαράδεκτοι ακόμη και οι υπαινιγμοί για το θέμα αυτό από επίσημα χείλη». Προαναγγέλλει δε επιστροφή στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ την οποία, όπως λέει, «θα την κάνουμε ήρεμα και αποφασιστικά στο τακτικό μας συνέδριο».
Ο κ. Καστανίδης δηλώνει ευθέως ότι δεν θέτει κανένα όριο εκλογικής ανόδου του Κινήματος Αλλαγής, αλλά υπόσχεται ότι θα το μετατρέψει σε «αυθεντικό εκπρόσωπο και πάλι των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού», ενώ απαντά στις φήμες ότι πίσω από την υποψηφιότητά του «κρύβεται» ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τέλος, καλεί σε ευρεία συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η μικρή συμμετοχή επιτρέπει στους οργανωτικούς μηχανισμούς να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Ενώ προειδοποιεί ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και όμιλοι ενημέρωσης επιχειρούν να «ιδιωτικοποιήσουν» τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, να ελέγξουν τις ηγεσίες τους και τη δομή τους, ώστε να εξυπηρετούν τις οικονομικές και πολιτικές στρατηγικές των συμφερόντων αυτών.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στο iefimerida.gr:
- Γιατί θέτετε υποψηφιότητα; Γιατί Καστανίδη και όχι Γεννηματά, Λοβέρδο ή Ανδρουλάκη;
Μπορώ να σας μιλήσω για μένα, όχι για τους άλλους συνυποψήφιούς μου. Στο ερώτημα που συχνά τίθεται, αν η δημοκρατική παράταξη είναι θολή ανάμνηση του παρελθόντος ή υπόσχεση μέλλοντος για τη χώρα και τους πολίτες της, απαντώ ότι πρέπει να αποτελέσει και πάλι μια στέρεη υπόσχεση, μια πειστική εγγύηση για νέες μέρες δημιουργίας και ευημερίας του λαού μας.
Η πρόοδος της πατρίδας μας συνέπιπτε πάντοτε με τις στιγμές, στις οποίες την ευθύνη της διακυβέρνησής της αναλάμβανε η δημοκρατική παράταξη, που στα χρόνια της μεταπολίτευσης πήρε τα χρώματα, τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Θα χρειαστεί να επιστρέψουμε, λοιπόν, ως πρωταγωνιστές στη δημόσια σκηνή της χώρας για να ξαναορίσουμε τα βήματά της, τον προσανατολισμό της και τον ορίζοντά της γεμάτο βιώσιμες προσδοκίες. Αυτή είναι η μάχη μου.
- Πού θέλετε να πάτε το Κίνημα Αλλαγής;
Εάν εννοείτε με την ερώτησή σας ποιους εκλογικούς στόχους θέτω, σας απαντώ ευθέως ότι δεν θέτω κανένα όριο εκλογικής ανόδου του Κινήματος Αλλαγής.
Εάν ρωτάτε ποιος θα είναι ο πολιτικός του προσανατολισμός, σας απαντώ ότι θα αποτελέσει τον αυθεντικό εκπρόσωπο και πάλι των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα αναδείξουμε την αξία και την υπεροχή των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της συμμετοχικής Δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, σε μιαν εποχή που οι νεοφιλελεύθερες ιδέες ηττώνται από τα γεγονότα και τις κρίσεις. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχτισαν τον κόσμο και την Ελλάδα της δημοσιονομικής κρίσης πάνω στην κλιμάκωση της ανισότητας μεταξύ πλούτου και φτώχειας, «διόρθωσαν» τη Δημοκρατία υπέρ της αγοράς, συνέτριψαν τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους στο όνομα του άπληστου ανταγωνισμού και της κατανάλωσης.
Ήρθε η ώρα να ξαναγνωριστούμε με τους πολίτες, να καταστήσουμε σαφείς τις διαφορές ανάμεσα σε μας και τους άλλους, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, ανάμεσα στη μοναξιά της σιωπής και στη συλλογική δράση, ανάμεσα στον απεγνωσμένο και τον δημιουργικό άνθρωπο, ανάμεσα στην παραίτηση και στην πίστη, ανάμεσα στην ηθική της ευθύνης και στην αχρειότητα της δημοκοπίας.
Αυτή είναι η μάχη μου. Δεν είναι εύκολη, αλλά θυμίζω ότι η μόνη μάχη που είναι χαμένη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ.
- Τι δεν πέτυχε η Φώφη Γεννηματά στη θητεία της; Τι θα διορθώσετε εσείς αν εκλεγείτε;
Και πάλι δεν θα μιλήσω για συνυποψήφιά μου. Σαφής ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της παράταξης, ευκρινής δέσμη προγραμματικών προτάσεων για ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τους θεσμούς, για τις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και πλήρης οργανωτική ανασύνταξη της παράταξης για να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες: ιδού οι άμεσες προτεραιότητες.
- Τι θα κρίνει το ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Μόνο η προσέλευση του κόσμου ή και οι καμπάνιες των υποψηφίων;
Και τα δύο. Κυρίως, όμως, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή των πολιτών. Η μικρή συμμετοχή επιτρέπει στους οργανωτικούς μηχανισμούς να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Η μεγάλη προσέλευση επιτρέπει στην κοινωνία και τη δημοκρατική βούλησή της να ορίσει το αποτέλεσμα. Καλώ τα μέλη, τους φίλους, τους δημοκρατικούς πολίτες να δώσουν μαζικό παρόν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.
Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας αποφασιστικής σημασίας. Ζούμε σε μια εποχή που ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και όμιλοι ενημέρωσης επιχειρούν να «ιδιωτικοποιήσουν» τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, να ελέγξουν τις ηγεσίες τους και τη δομή τους, ώστε να εξυπηρετούν τις οικονομικές και πολιτικές στρατηγικές των συμφερόντων αυτών. Οφείλουμε να μην το επιτρέψουμε. Η αυτονομία της πολιτικής προϋποθέτει αυτονομία των προσώπων έναντι εξωθεσμικών κέντρων ισχύος. Ελπίζω οι πολίτες αυτό να το αντιληφθούν και να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους.
- Πρέπει το ΚΙΝΑΛ να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ; Και αν ναι τι θα γίνει με τα χρέη;
Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τις οφειλές του. Θεωρώ εξευτελιστική τη συζήτηση που συνδέει την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ με το φορολογικό μητρώο. Είναι απαράδεκτοι ακόμη και οι υπαινιγμοί για το θέμα αυτό από επίσημα χείλη. Την επιστροφή στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ θα την κάνουμε ήρεμα και αποφασιστικά στο τακτικό μας συνέδριο.
- Κάποιοι είπαν ότι πίσω από τον Καστανίδη είναι ο Παπανδρέου. Ο ίδιος σε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν κρύβεται πίσω από κανέναν υποψήφιο. Αλλοι έγραψαν ότι έχετε συνάψει μυστική συμφωνία με υποψήφιό σας. Τι ισχύει από όλα αυτά;
Πρώτον, ας προστατέψουμε τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η θεσμική του θέση δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά προσώπων.
Δεύτερον, ας μη χάσουμε τη σοβαρότητά μας ασχολούμενοι με κάθε ανοησία.
- Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να επιμείνει σε αυτόνομη πορεία και μετά τις εκλογές ή θα πρέπει να συνεργαστεί με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ;
Όταν επιχειρείς να ανασυγκροτήσεις το κόμμα σου, δεν μιλάς για τη σχέση σου με τα άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά για το δικό σου κόμμα. Δεν ετεροπροσδιορίζεσαι, αλλά αυτοπροσδιορίζεσαι, ιδεολογικά, προγραμματικά και οργανωτικά. Οι άλλοι τη δουλειά τους και εμείς τη δουλειά μας. Τα θέματα των συμμαχιών και των συνεργασιών ας τα λύσουν μεταξύ τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας.
- Πώς εννοείτε εσείς, πρακτικά, τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση»
Μερικά παραδείγματα θα βοηθήσουν στην κατανόηση της έννοιας της προοδευτικής διακυβέρνησης, συγκριτικά με την συντηρητική διακυβέρνηση.
Συντηρητική διακυβέρνηση είναι να εξαρτάς υπέρμετρα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εισαγωγή φυσικού αερίου και, όταν αυξάνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, να συστήνεις ταμείο για να καλύψεις τις ανάγκες ορισμένων νοικοκυριών, καταβάλλοντας τα χρήματα στους εισαγωγείς φυσικού αερίου.
Προοδευτική διακυβέρνηση είναι να εισάγεις στο σύστημα παραγωγής ενέργειας ανανεώσιμες πηγές με την ίδια ακριβώς ταχύτητα που μειώνεις τη λιγνιτική παραγωγή, να εξασφαλίζεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και, έτσι, να κρατάς χαμηλές τις τιμές του ρεύματος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες.
Συντηρητική διακυβέρνηση συνιστά το να επιτρέπεις τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, καθιστώντας τη θέση του εργαζομένου ακόμη πιο μειονεκτική στη διαπραγμάτευση των μερών.
Προοδευτική διακυβέρνηση συνιστά το να ενισχύεις τη συλλογική διαπραγμάτευση, τις εθνικές ή κλαδικές συμβάσεις που προστατεύουν τη θέση των εργαζομένων, τα δικαιώματα και τους μισθούς τους, καθώς ιστορικά αποδείχθηκε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερο μερίδιο της εργασίας στον διανεμόμενο πλούτο.
- Προτείνατε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις επόμενες εκλογές (που θα γίνουν με απλή αναλογική) ώστε να μην πάμε σε δεύτερες κάλπες. Γιατί;
Ποτέ δεν πρότεινα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εξαιτίας της εφαρμογής του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Εξήγησα, απλώς, ότι δεν είναι δυνατή η επί μέρους σύμπραξη είτε με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ελλείπει το στοιχείο της εμπιστοσύνης, λόγω των επιθέσεων που καθοδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ήταν η μόνη δυνατή λύση, μετά την απλή αναλογική, μόνο σε περίπτωση εθνικού κινδύνου ή κρίσης.
- Εάν το ΚΙΝΑΛ δεν αυξήσει τα ποσοστά του στις εκλογές, πρέπει να διαλυθεί και να γίνει ένα νέο κόμμα; Με ποιους συμμετέχοντες;
Η αποστολή μου δεν είναι να εκτιμήσω τι θα γίνει σε περίπτωση μείωσης της εκλογικής επιρροής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά να καταστήσω πραγματικότητα την ουσιώδη αύξηση των ποσοστών του.