ΚΙΝΑΛ: Σκληρό ροκ με το «καλημέρα» -Καταγγελίες «φωτιά» στην Κεντρική Επιτροπή, όλο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Σκληρό ροκ με το «καλημέρα» -Καταγγελίες «φωτιά» στην Κεντρική Επιτροπή, όλο το παρασκήνιο

Στιγμιότυπο από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ
Στιγμιότυπο από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Βγήκαν τα μαχαίρια με το... καλημέρα στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος δεν επήλθε συμφωνία στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Στο μόνο που συμφώνησαν είναι οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν 5 Δεκεμβρίου και ο β' γύρος στις 12/12.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή θύμισε κάτι από τα παλιά, έστω χωρίς τη λάμψη της εξουσίας. Αντεγκλήσεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συντροφικά μαχαιρώματα και καταγγελίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αίθουσα του «Κάραβελ» ακούστηκαν βαριές κουβέντες: Από φωνές περί «διαδικαστικού πραξικοπήματος από τη Γεννηματά, προκειμένου να αποκλειστεί ο Καστανίδης» και καταγγελίες ότι ψήφισαν ακόμη και αστυνομικοί των βουλευτών, μέχρι αιτιάσεις ότι οι ευρωβουλευτές χρωστούν στο κόμμα δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ή για «ανίερες συμμαχίες για να πετάξουν τη Φώφη εκτός β' γύρου».

Το σκηνικό στην ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ αποκαλύπτει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των τάσεων που υπάρχουν, τις προσωπικές φιλοδοξίες, που σίγουρα πληγώνουν ένα κόμμα που φιλοδοξεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο από τα σημερινά ποσοστά του.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, λένε. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα έβλεπε χθες στο «Κάραβελ» τον διχασμό μόνο και μόνο από τη διάταξη των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, μπαίνοντας στην αίθουσα: Δεξιά από το πάνελ είχαν τοποθετηθεί οι υποστηρικτές Λοβέρδου, στη μέση του Ανδρουλάκη και αριστερά της Γεννηματά.

Φώφη Γεννηματά, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Χρηστίδης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Φώφη Γεννηματά, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Χρηστίδης / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννηματά: Οσοι «λοξοδρομούν» δεξιά ή αριστερά μάς οδηγούν σε διάσπαση

Τη συνεδρίαση άνοιξε η Φώφη Γεννηματά. Αφήνοντας αιχμές για συνυποψηφίους της, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, η κυρία Γεννηματά επέσεισε τον κίνδυνο να «θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, που με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015, και να επέλθει ρήξη και διάσπαση.

«Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές αποτελούν εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή. Θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας, που το επιδιώκουν», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Φώφη: Οποιος θέλει να μου πει για ΠΑΣΟΚ να έρθει να του πω μερικά φωνήεντα

Αναφερόμενη στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι έκανε τα πάντα να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει γιατί έχει μέσα του το ΠΑΣΟΚ.

Ως κυριότερο λόγο ανέφερε ότι αν δεν είχε συγκροτηθεί το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ θα κατασυκοφαντείτο διαρκώς από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την πλήρη διάλυσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη, έμεινα για να ενώσω τα κομμάτια που απέμειναν. Το καταφέραμε με σκληρή δουλειά και στρατηγική. Όποιος επιθυμεί, να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, να του πω όσα φωνήεντα θέλει και να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Ανδρουλάκης: Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την παράταξη

Ακολούθησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε έκκληση να μην ανέβουν οι τόνοι, ώστε να μην οδηγηθούν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε μια πολωμένη εσωκομματική διαδικασία.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία, είπε μεταξύ άλλων: «Το 2017 έχασα και το χάρηκα», και προειδοποίησε ότι «δεν θα μας στερήσετε τη γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας. Θα τη διαφυλάξουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή όσα είπε η Φώφη Γεννηματά για κάποιους που «κοιτάζουν» δεξιά ή αριστερά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπονοούμενα.

Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η Φ. Γεννηματά, η οποία κάλεσε τους συνυποψηφίους της να τοποθετηθούν σε σχέση με την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε:

«Είμαστε η παράταξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια  και από τα δεξιά μας και από τα αριστερά μας. Οριοθετούμαστε και ιδεολογικά και πολιτικά. Δεν βλέπουμε εχθρούς, που πρέπει να "τελειώσουμε". Βλέπουμε πολιτικούς αντιπάλους, που θέλουμε να νικήσουμε με τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Και με κάτι ακόμη: με το πολιτικό μας ήθος. Και με τους οποίους θα μπορούσαμε και να συνεννοηθούμε για μεγάλα θέματα, που αφορούν την πατρίδα και την κοινωνία».

Απαντώντας επίσης στα περί διάσπασης, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ενότητα αποτελεί τον πρώτο και θεμελιώδη όρο για την  προοπτική της παράταξης. Αλλά δε φτάνει να την επικαλούμαστε. Η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ' τον τρόπο που πορευόμαστε σε αυτή», για να προειδοποιήσει: «Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης. Καθαρές κουβέντες».

Νίκος Ανδρουλάκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi
Νίκος Ανδρουλάκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Ν. Ανδρουλάκης προειδοποίησε ότι «η διαδικασία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας και όχι ενός εμφυλίου. Η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της», για να προσθέσει, αντιλαμβανόμενος το πολεμικό κλίμα: «Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και οι διαδικασίες του παρελθόντος να είναι οδηγός μας και ταυτόχρονα εγγυητής ότι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και με κλίμα συναίνεσης».

Καστανίδης: Δεν υπάρχει πιθανότητα να συγκυβερνήσουμε με τη Δεξιά

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέλημα όλων πρέπει να είναι η ενότητα και πως δεν είναι καλός σύμβουλος ο εκνευρισμός, ούτε ο διχαστικός λόγος, και πρότεινε η ανακήρυξη των υποψηφίων να μη βασίζεται μόνο στο μητρώο μελών. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Πολυζωγόπουλος (αριστερά) και Απόστολος Κακλαμάνης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Πολυζωγόπουλος (αριστερά) και Απόστολος Κακλαμάνης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέστρεψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας και αυτόνομης πολιτικής, χωρίς εξάρτηση από μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με τη δεξιά, με την οποία έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, ούτε με τη ριζοσπαστική αριστερά. Αν σε αποκαλέσουν ''γερμανοτσολιά'' θα πρέπει να ντρέπονται να ζητούν συνεργασία με γερμανοτσολιάδες», τόνισε.

Λοβέρδος: Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ -Φτάνουν πια τα βαφτίσια

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «αποτυχία» τα ποσοστά που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής. Επανέλαβε τις θέσεις του για: επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, με σύμβολό του τον ήλιο, χρώμα το πράσινο και καθήκον την Πράσινη Επανάσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια» τόνισε, και σε σχέση με την εσωκομματική δημοκρατία δεσμεύθηκε πως όλα θα γίνουν από την αρχή και από τη βάση, χωρίς κανένα κομματικό όργανο μη αιρετό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Ανδρέας Λοβέρδος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μίλησε για συλλογικότητα με τρεις αντιπροέδρους και δεσμεύθηκε πως αν εκλεγεί θα τιμήσει και θα συνεργαστεί με όλους τους προηγούμενους προέδρους.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αντί να τοποθετούμαστε στον δημόσιο διάλογο με πυρήνα την ιδεολογία μας και το συμφέρον του πολίτη και να εκφέρουμε λόγο καθαρό, πολλές φορές, και ατυχώς, το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε τι λέει η Νέα Δημοκρατία, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να πάρουμε θέση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διαφοροποιηθούμε. Δεν μπορεί, φίλες και φίλοι, εφαλτήριο των θέσεων και των αποφάσεων ενός κόμματος να είναι η εναγώνια αναζήτηση του τι λέει ο άλλος. Γιατί τελικά καταλήγουμε να γινόμαστε αντικείμενο εμπαιγμού ή και οργής των πολιτών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «δεν ανέχομαι να απειλεί να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά. Δεν ανέχομαι να χαρίζουμε στον Μητσοτάκη το κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα ξαναγίνει το κόμμα των μη προνομιούχων, το κόμμα της μεσαίας τάξης».

Υπέρ της υποψηφιότητας Λοβέρδου υπέγραψε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ενώ στις ομιλίες τους στην ΚΠΕ τάχθηκαν ανοικτά υπέρ του η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Η σπίθα που άναψε την πυρκαγιά

Το κλίμα ήταν βαρύ, όπως έγραφε το iefimerida.gr από τις προηγούμενες ημέρες, με κύριο σημείο τριβής το μητρώο στελεχών, και αρκούσε μια σπίθα για να ανάψει η πυρκαγιά.

Την πρώτη αφορμή την έδωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Χωρίς να κάνει ευθεία ονομαστική αναφορά στον Ν. Ανδρουλάκη και στην Εύα Καϊλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κατηγόρησε τα μέλη της ευρωομάδας του ΚΙΝΑΛ (ουσιαστικά, τους δύο προαναφερθέντες) ότι χρωστούν στο κόμμα συνδρομές 80 μηνών. Πρόκειται για ένα ποσό περί τις 58.000 ευρώ, για τον καθένα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου πριν από την ομιλία του / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου πριν από την ομιλία του / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ζει ουσιαστικά από τις συνδρομές των βουλευτών και τη μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, αφαιρουμένου του ποσού που καταθέτει έναντι των οφειλών. Επειδή ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο του υπολογισμού της συνόδου, ζήτησα από τον Νίκο Σαλαγιάννη ενημέρωση για την οικονομική συνδρομή βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι οι ευρωβουλευτές δεν συμμετέχουν οικονομικά με την καταβολή της συνδρομής τους από το 2014. (…) Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και προβλήματα αργότερα, παρακαλώ να καταβληθεί άμεσα η συνεισφορά των ευρωβουλευτών για 80 περίπου μήνες, όχι με το ποσό των 900 € που καταθέτει κάθε βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά με το ποσό των 700 €, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή στο λογαριασμό αλληλεγγύης. Η καταβολή αυτή των 58.000 € περίπου από καθέναν ευρωβουλευτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας πολιτικά, οικονομικά και ηθικά», είπε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση. Μέλη της ΚΕ προσκείμενα στον Ν. Ανδρουλάκη αντέδρασαν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται λειτουργικά να γίνει, καθώς δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρόκειται για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος» έλεγαν, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει η Λεπέν λόγω αντίστοιχης πρακτικής.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι συνεισφέρουν σε δράσεις του κόμματος, κάτι που επιτρέπεται, ενώ εξακολουθούν την πρακτική που ίσχυε και πριν από το 2014.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις απόψεις αυτές επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Οικονομικού του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Σαλαγιάννης, παρεμβαίνοντας την ώρα που μιλούσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Βασίλη, πες τα όλα, μη λες τα μισά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλαγιάννης.

Σε συνομιλία που είχε το iefimerida μαζί του, ο κ. Σαλαγιάννης ανέφερε ότι ο κ. Κεγκέρογλου πριν από έξι περίπου μήνες είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος κ. Σαλαγιάννης επικοινώνησε με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, οι οποίοι του ανέφεραν τα θεσμικά προβλήματα, συνοδεύοντας μάλιστα τις απαντήσεις τους με νομική γνωμάτευση που συνηγορούσε στην τυπική αδυναμία να συνεισφέρουν οικονομικά απευθείας στο κόμμα. Ο Νίκος Σαλαγιάννης μετέφερε την επιστολή και τη νομική επιχειρηματολογία στον κ. Κεγκέρογλου, προκειμένου να ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Είπε μάλιστα ότι οι ευρωβουλευτές είναι πρόθυμοι να συναντηθούν μαζί του και να του εξηγήσουν τι ακριβώς ισχύει με τα θέματα αυτά την Ευρωβουλή.

Καϊλή στο iefimerida: Λυπάμαι πολύ για το επίπεδο

Επίσης, η Εύα Καϊλή, μιλώντας στο iefimerida.gr, επισημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές έχουν επιλέξει να στηρίξουν την παράταξη οικονομικά με άλλους τρόπους. «Καλύπτουμε τα έξοδα παράταξης με άλλους τρόπους, οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου» ανέφερε, για να προσθέσει: «Λυπάμαι πολύ για το επίπεδο επίθεσης που επελέγη σήμερα, καθώς αυτά τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένα. Θυμίζω επίσης ότι έχω ζητήσει τα αποτελέσματα του λογιστικού ελέγχου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και μου το έχουν αρνηθεί. Οφείλουμε να είμαστε διάφανοι».

Γιαννακοπούλου σε Κεγκέρογλου: Ντροπή σου!

Η αναφορά Κεγκέρογλου προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η πλευρά Ανδρουλάκη και Λοβέρδου εκτίμησε ότι το «χτύπημα» αυτό έγινε με την καθοδήγηση Γεννηματά, κάτι που απέρριπταν κύκλοι προσκείμενοι στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για προσωπική πρωτοβουλία του Β. Κεγκέρογλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ντροπή σου που ρίχνεις τόσο το επίπεδο, δεν μπορείς να εργαλειοποιείς τέτοια ζητήματα» φώναξε η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία -παρότι στηρίζει Ανδρέα Λοβέρδο- εξεμάνη για την επίθεση κατά Ανδρουλάκη σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «χτύπημα κάτω από τη ζώνη».

Νίκος Ανδρουλάκης και Νίκος Σαλαγιάννης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Νίκος Ανδρουλάκης και Νίκος Σαλαγιάννης / Φωτογραφία: Eurokinissi

O Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις Κεγκέρογλου. Ενοχλημένος, μίλησε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξήγησε τον τρόπο συνεισφοράς των ευρωβουλευτών, καθώς διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς στο Ευρωκοινοβούλιο, απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Ελληνική Βουλή. Αφού έδωσε τις εξηγήσεις που προαναφέρθηκαν, οι τόνοι έπεσαν για λίγο.

Η μάχη για το μητρώο στελεχών 

Το δεύτερο μέτωπο άνοιξε, όπως ήταν αναμενόμενο, με το μητρώο στελεχών του Κινήματος Αλλαγής και την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ προβλέπει ότι ανακηρύσσεται υποψήφιος όποιος συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος ή, εναλλακτικά, υπογραφές από το 15% της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. 

Σε ολοήμερες διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στο «Κάραβελ», υπήρξαν διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των επιτελείων Γεννηματά, Ανδρουλάκη, Λοβέρδου, Καστανίδη.

Από αριστερά: Μ. Οθωνας, Χρ. Πρωτόπαπας, Νίκος Ανδρουλάκης σε διαβουλεύσεις / Φωτογραφία: Eurokinissi
Από αριστερά: Μ. Οθωνας, Χρ. Πρωτόπαπας, Νίκος Ανδρουλάκης σε διαβουλεύσεις / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η πλευρά Γεννηματά επέμεινε αρχικώς στην τήρηση του άρθρου του καταστατικού. Ζήτησε δε να εγγραφούν ως μέλη όσοι υπογράψουν υπέρ κάποιου υποψηφίου, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψήφιοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλευρά του Χάρη Καστανίδη, όπως και του Ανδρέα Λοβέρδου, αμφισβητούσε την ισχύ του σημερινού μητρώου μελών, το οποίο δεν είναι ενήμερο και οικονομικώς τακτοποιημένο, και ζητούσε να γίνουν δεκτές οι υπογραφές και μη μελών του κόμματος, ή να ανακηρυχθούν πολιτικά οι υποψήφιοι από την Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχικώς.

Ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα επί προσωπικού, αμφισβήτησε ευθέως το μητρώο μελών που υπάρχει σήμερα. Επικαλέστηκε μάλιστα ένα άλλο άρθρο του Καταστατικού του ΚΙΝΑΛ, το άρθρο 5 παρ. 5, που προβλέπει ότι «Τα μέλη οφείλουν να τακτοποιούν την ετήσια συνδρομή τους πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα μη ενήμερα μέλη δεν συμμετέχουν σε ψηφοφορίες και σε περίπτωση μη πληρωμής συνδρομών δύο συνεχόμενων ετών διαγράφονται από το Μητρώο Μελών έως ότου καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Με άλλα λόγια, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το υπάρχον μητρώο είναι παράνομο, αφού τα περισσότερα από τις 138.000 μέλη δεν είναι οικονομικώς τακτοποιημένα. Ως εκ τούτου, ζητούσε είτε να μην απαιτούνται αιτήσεις ένταξης των μελών, είτε να ανακηρυχθούν πολιτικά οι υποψήφιοι, από την Κεντρική Επιτροπή.

Χάρης Καστανίδης και Φώφη Γεννηματά ανταλλάσσουν χειραψία πριν αρχίσει η ΚΕ / Φωτογραφία: Eurokinissi
Χάρης Καστανίδης και Φώφη Γεννηματά ανταλλάσσουν χειραψία πριν αρχίσει η ΚΕ / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηχηρά υπέρ Καστανίδη τάχθηκαν και στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου, όπως ο Στέφανος Μιχαλάκος και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ζητώντας να θεωρηθούν αυτοδίκαια ως μέλη του ΚΙΝΑΛ όσοι κάνουν αιτήσεις υπέρ ενός υποψηφίου. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να επικαλούμαστε το άρθρο 28 του καταστατικού, ξεχνώντας το άρθρο 5, που προβλέπει ότι όσοι δεν είναι ταμειακώς εντάξει παύουν να είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ».

Πολιτικά, επίσης, επέκριναν σφόδρα την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας πως εάν είχαν ανακηρυχθεί υποψήφιοι και οι τέσσερις από την ΚΕ το ΚΙΝΑΛ θα υπήρχε καλύτερη εικόνα, χωρίς έριδες και τριβές για διαδικαστικά ζητήματα. Τόνισαν επίσης ότι η πλευρά Γεννηματά, γνωρίζοντας ότι θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, θα έπρεπε να έχει δώσει το μητρώο από τον Ιούνιο, ώστε να δοθεί ο χρόνος για τις απαραίτητες ενέργειες. «Τώρα μας έδωσαν ένα μητρώο κλειδωμένο», ανέφεραν.

Πηγές προσκείμενες στον Ανδρέα Λοβέρδο ανέφεραν ότι έχουν μαζέψει ήδη 11.000 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του από το καλοκαίρι και εξηγούσαν ότι είναι πρακτικά δυσλειτουργικό να απευθυνθούν εκ νέου για αιτήσεις ένταξης στο κόμμα στο κομμάτι εκείνο που τυγχάνει να μην είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ.

Υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου μοιράζουν το φυλλάδιό του, στο οποίο δεν υπάρχει η αναφορά σε Κίνημα Αλλαγής παρά μόνο στο ΠΑΣΟΚ / Φωτογραφία: Eurokinissi
Υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου μοιράζουν το φυλλάδιό του, στο οποίο δεν υπάρχει η αναφορά σε Κίνημα Αλλαγής παρά μόνο στο ΠΑΣΟΚ / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλευρά Γεννηματά απάντησε κάνοντας λόγο για «έωλα επιχειρήματα». Όπως εξηγούσαν, τα μέλη που βρίσκονται εγγεγραμμένα στο μητρώο ψήφισαν το 2019. «Τι ζητούν, δηλαδή; Όσοι δεν ήταν ταμειακώς εντάξει το 2020 και το 2021, εν μέσω πανδημίας, να τους διαγράψουμε από μέλη;». Πρόσθεταν επίσης ότι οι προτάσεις Καστανίδη ήταν «αντικαταστατικές μεν, αλλά νόμιμες», ενώ, αντιθέτως, κατηγορούσαν την πλευρά Λοβέρδου ότι αν υιοθετούνταν οι προτάσεις της θα συνιστούσαν αδίκημα. «Δεν μπορείς να θεωρείς de facto έναν πολίτη μέλος κόμματος επειδή υπογράφει για μια υποψηφιότητα. Αυτό είναι πλαστογραφία μετά χρήσεως» έλεγαν στελέχη προσκείμενα στη Φ. Γεννηματά.

Η πλευρά Λοβέρδου αντέτεινε ότι ο covid δεν είναι δικαιολογία και πως θα μπορούσαν μέσω sms ή e-mail να ενημερωθούν τα μέλη και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους μέσω e-banking.

Υστερα από έντονες διαβουλεύσεις, η πλευρά Γεννηματά κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, παίρνοντας το λόγο, κατέθεσε αντιπρόταση, σύμφωνα με την οποία στο κείμενο, μαζί με την υπογραφή υπέρ της υποψηφιότητας κάποιου να προστίθεται και η βούληση ένταξης στο ΚΙΝΑΛ. Όπως είπε μάλιστα, οι περισσότεροι που θα υπογράψουν υπέρ μιας υποψηφιότητας θα προέρχονται από τα 138.000 μέλη του μητρώου, άρα για λίγες, ουσιαστικά, περιπτώσεις θα απαιτείται αίτηση. Μια πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκαν ούτε η πλευρά Λοβέρδου ούτε η πλευρά Καστανίδη, λέγοντας πως είναι ενδιαφέρουσα, αλλά δεν ικανοποιεί.

Κάποιοι παλιοί θυμήθηκαν το 2012, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε επιμείνει στην τήρηση του καταστατικού (τότε απαιτούνταν υπογραφές μόνο από το Εθνικό Συμβούλιο), με αποτέλεσμα να μην είναι υποψήφιοι ο Χρήστος Παπουτσής και ο Στέφανος Τζουμάκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιώργος Παπανδρέου και Τόνια Αντωνίου / Φωτογραφία: Eurokinissi
Γιώργος Παπανδρέου και Τόνια Αντωνίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ψηφοφορία και οι καταγγελίες

Ο Χάρης Καστανίδης επέμεινε τελικά να ληφθεί πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε όλα να θεωρηθούν καταστατικά σωστά, ή όσοι δεν θα είναι μέλη ή φίλοι να θεωρηθούν ότι πράγματι είναι.

Η πρότασή του θεωρήθηκε αντικαταστατική από τον προεδρεύοντα, Γιάννη Κουτσούκο, και δεν την έθεσε σε ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου. «Το κάνετε για να το ερμηνεύσετε κατά το δοκούν μετά. Αυτό είναι που πρέπει να πολεμήσουμε» είπε η Ν. Γιαννακοπούλου, διαμαρτυρόμενη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Ανδρέας Λοβέρδος / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιθέτως, μπήκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η τροποποιημένη πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία συμπεριελήφθησαν οι ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι ενστάσεις -που έγιναν δεκτές από την πλευρά Γεννηματά- αφορούσαν:

  • Τη συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω του ότι έχει αποβιώσει ένα μέλος της, με στέλεχος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη
  • Να μην πληρώνουν εκ νέου στον β' γύρο όσοι ψηφίσουν, πέραν των τριών ευρώ για τον α' γύρο και
  • Να μην συμμετέχει στην Εφορευτική Επιτροπή ο αναπληρωτής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής σε κάθε περιοχή.

Παρότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις της, η πλευρά Ανδρουλάκη απείχε, τελικά, από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χάρη Καστανίδη να είναι μειοψηφία. Γεγονός που έκανε τις δύο τελευταίες πλευρές να δυσφορούν με τη στάση του Ν. Ανδρουλάκη, και την πλευρά Γεννηματά να την αντιμετωπίζει με ικανοποίηση.

«Τρεις-τέσσερις μόνο διαφώνησαν», υποστηρίζει η Χ. Τρικούπη. Ωστόσο, η πλευρά Λοβέρδου υποστηρίζει ότι «μόλις το 1/3 σήκωσε το χέρι» και καταγγέλλει ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν «και αστυνομικοί βουλευτών και κομματικοί υπάλληλοι».

Στιγμιότυπο από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ / Φωτογραφία: Eurokinissi
Στιγμιότυπο από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύκλοι Ανδρουλάκη: Αδιανόητος ο αποκλεισμός

Κύκλοι του Νίκου Ανδρουλάκη σχολίασαν μετά τη συνεδρίαση: «Οι εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, δυστυχώς δεν συνάδουν με τη λογική της ενότητας και της προοπτικής για την παράταξη. Οι υποψήφιοι είναι όλοι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός είναι αδιανόητος. Ο τρόπος που διεξήχθη η ψηφοφορία αλλά και οι εντάσεις που προκλήθηκαν δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια. Όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη από την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας. Ο κόσμος της παράταξης να είναι σίγουρος ότι υπάρχουν οι δυνάμεις που θα διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου και μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογική διαδικασία».

«Εμείς παρείχαμε κάθε διευκόλυνση», αντιτείνουν οι υποστηρικτές Γεννηματά, θεωρώντας ότι η «ετερόκλητη συμμαχία Λοβέρδου-Καστανίδη» είχε ως στόχο «να εμφανίσει την κ. Γεννηματά απομονωμένη και να την πετάξει εκτός β' γύρου». 

Για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις, που θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους», έκαναν λόγο υποστηρικτές του Α. Λοβέρδου.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες θα φανεί τι μέλλει γενέσθαι, αν δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι καταφέρουν να μαζέψουν τις απαιτούμενες υπογραφές ή αν θα επιλεγεί τελικά πολιτική λύση, προς αποφυγήν του αδιεξόδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βέβαιο είναι ότι η εικόνα χθες στο «Κάραβελ» πλήγωσε την εικόνα ολόκληρης της παράταξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ