Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, με δήλωσή του στο iefimerida.gr, απορρίπτει κατηγορηματικά όσα δημοσιεύτηκαν για την σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την σύζυγό του Αμαλία, το γένος Κανελλοπούλου.
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης αντέδρασε έντονα όταν διάβασε, μετά τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε στην σύζυγό του «σκάσε, Αμαλία!» την ώρα που εκείνη στεκόταν πλάι του στο μπαλκόνι από όπου ο ίδιος θα έβγαζε λόγο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η φράση, για κακή του τύχη, ακούστηκε από το μικρόφωνο και έτσι πέρασε στην ιστορία.
Η δήλωση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη
«Τα όσα ελέχθησαν για την Αμαλία και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι ψευδή και ανυπόστατα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ουδέποτε θα εκδήλωνε δημόσια την όποια δυσφορία του. Κατά συνέπεια, όσα εγράφησαν κατ'αυτόν τον τρόπο, είναι ανυπόστατα».
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αφού υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής του, υπουργός καθώς και πρόεδρος του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή. Τον συνάντησε για πρώτη φορά το 1960 και ήταν γνώριμος του πατέρα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που είχε διατελέσει βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Ο Καραμανλής του ανέθεσε να συντάξει σχετικές εισηγήσεις προς κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ λίγο αργότερα τον όρισε υποψήφιο βουλευτή της ΕΡΕ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Έτσι, στις εκλογές του 1961 ο κ. Βαρβιτσιώτης εκλέχθηκε αμέσως με την πρώτη φορά βουλευτής, επανεκλεγείς και στις εκλογές του 1963, του 1964 και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν (στη Β΄ Αθηνών από το 1974 ως και το 1996 και Επικρατείας το 2000). Επίσης από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι τον Αύγουστο του 2010 διετέλεσε πρόεδρος του «Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής», ενώ τον Μάιο του 2009 εγκατέλειψε την πολιτική μετά από 48 χρόνια πολιτικής καριέρας.
Ο θάνατος της Αμαλίας Μεγαπάνου
Η Αμαλία Μεγαπάνου, το γένος Κανελλοπούλου, πέθανε στις 2 Ιουνίου 2020, σε ηλικία 91 ετών. Ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου και ανιψιά του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο ακολούθησε στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960. Η σχέση τους κράτησε μέχρι το 1972, όταν αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής.
«Η Αμαλία ήταν τόσο όμορφη όσο και αξιοπρεπής. Είχε δυνατό χαρακτήρα, κάπως αυταρχικό. Ίσως μάλιστα το ναυάγιο του γάμου μας να οφείλεται στο ότι είχαμε τον ίδιο χαρακτήρα… Τα ενδιαφέροντά της ήταν περισσότερο πολιτιστικά παρά πολιτικά. Και, μολονότι ουδέποτε αναμειγνυόταν στη δημόσια ζωή, συμπαραστάθηκε με αφοσίωση στη δύσκολη σταδιοδρομία μου. Το βέβαιο είναι ότι ο χωρισμός μου με λύπησε, αν και η ευθύνη γι’ αυτόν ήταν περισσότερο δική μου». Αυτό είχε δηλώσει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στον δημοσιογράφο, πολιτικό και στενό συνεργάτη του Τάκη Λαμπρία (1926-2001), ο οποίος είχε το θάρρος να τον ρωτήσει ευθέως για ένα τόσο προσωπικό θέμα και να το καταθέσει στο βιβλίο του «Στη σκιά ενός μεγάλου» (εκδόσεις Μορφωτική Εστία και Ποταμός).
Παντρεύτηκε δεύτερη φορά τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, στις 17 Μαΐου 1973, του οποίου το όνομα και χρησιμοποίησε στη συγγραφική της καριέρα, ακόμη και μετά το διαζύγιό τους.