Για το άνοιγμα του τουρισμού, το σχόλιο του Ακη Σκέρτσου για την εισαγγελέα στην υπόθεση Τοπαλούδη και άλλα ζητήματα, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα» και ανέπτυξε επίσης τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να ωφεληθεί τα μέγιστα από τον οριστικό «οδικό χάρτη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αρχικά, για το σχόλιο του Ακη Σκέρτσου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον δικαστικό χώρο η αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση Τοπαλούδη, ο υπουργός πήρε το μέρος του κ. Σκέρτσου, λέγοντας πως δεν έκανε πολιτική παρέμβαση, αλλά μια προσωπική τοποθέτηση.
«Δεν ήταν πολιτική η παρέμβαση του κ. Σκέρτσου. Επρόκειτο για μια προσωπική τοποθέτηση, για ένα ζήτημα αιχμής που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Από το λεκτικό και το ύφος της ανάρτησης του κ. Σκέρτσου είναι σαφέστατο ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε βούληση να υπάρξει επιρροή στην έκδοση της απόφασης. Εξάλλου δεν πρόκειται για μια υπόθεση που έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Όποιος γνωρίζει τον κ. Σκέρτσο αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ υψηλού ήθους και ευπρέπειας. Θα ήταν απολύτως αδύνατον και εκτός της δικής μας αντίληψης, να έκανε την οποιαδήποτε τοποθέτηση με σκοπό να επηρεάσει την δικαστική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του άποψη επί του θέματος, σημείωσε πως «ο δικαστής πρέπει να εφαρμόζει το Δίκαιο με έναν θετικιστικό τρόπο, δηλαδή να είναι αυστηρός με τα νομικά.
Κανείς δεν είναι αποστειρωμένος, όλοι έχουμε τα βιώματα μας, αλλά όταν απονέμεις δικαιοσύνη πρέπει να μένεις κοντά στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου, να αποστασιοποιείσαι συναισθηματικά, να αφήνεις τις ψυχολογικές προεπιλογές σου και να κρίνεις με βάση το υφιστάμενο Δίκαιο, ακόμα κι αν πρόκειται για υποθέσεις που έχουν μια έντονη κοινωνική σημειολογία» Είπε επίσης πως «οι Έλληνες δικαστές διακρίνονται για το επίπεδο της ακεραιότητάς τους και της ευθυκρισίας τους. Νομίζω ότι εφαρμόζουν το Δίκαιο με έναν τρόπο που δεν επιδέχεται καμίας αμφισημίας ή μομφής».
Ζήτησε δε, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, σχετικά με το αίτημα να ελεγχθεί πειθαρχικά η εισαγγελέας, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η δίκη.
Γεραπετρίτης: Παίξαμε ενεργό ρόλο στο προσχέδιο για τον τουρισμό
Οσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, ο υπουργός αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Κομισιόν, λέγοντας πως «ελήφθη μια πρώιμη απόφαση, ένα προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών. Η Ελλάδα είχε μια πολύ ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση αυτού του κειμένου. Υπήρξε ρητή τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά που έθεσε ακριβώς τα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα πρέπει να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό. Για το πως θα γίνονται οι μεταφορές και υπό ποιους όρους καθώς και για τα τεστ που θα πρέπει να υπόκεινται οι επιβάτες έτσι ώστε να υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο φιλοξενίας».
Επίσης, όσον αφορά την δήλωση του Πρωθυπουργού περί «λογικών πρωτοκόλλων», ο κ. Γεραπετρίτης τοποθετήθηκε ως εξής: «Ακόμα βρισκόμαστε στη φάση της ανάπτυξης του σχεδίου. Προφανώς η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών – μελών και δεν μπορεί μια χώρα να εφαρμόσει μόνη της πρωτόκολλα. Ακόμα και να απαιτήσουμε εμείς ένα πρόσφατο τεστ κάποιου επισκέπτη πριν έρθει στην Ελλάδα, αυτό δεν διασφαλίζει απολύτως. Από την άλλη πλευρά αν η χώρα καταγωγής ή η ίδια ζητήσει με την επιστροφή του επισκέπτη να υπάρξει καραντίνα ή νέο τεστ δημιουργούνται σοβαρά αναχώματα και λειτουργεί αυτό ως αντικίνητρο για τον τουρισμό».
Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα που ενθαρρύνουν τον τουρισμό, αλλά δύσκολα θα μπορέσει η χώρα να υποδεχθεί ξένους επισκέπτες με ασφάλεια για την δημόσια υγεία και χωρίς περιορισμούς, πριν την 1η Ιουλίου.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι φέτος η χρονιά δεν θα είναι πλήρης από πλευράς τουρισμού αλλά χάρη στη τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες και τον επαγγελματισμό που επέδειξε η ελληνική Πολιτεία από μια συνολικά μειωμένη παγκόσμια τουριστική κίνηση η Ελλάδα θα έχει ένα παρά πολύ μεγάλο μερίδιο. Η εκτίμηση είναι ότι το τουριστικό προϊόν, παγκοσμίως, θα υποστεί σημαντικότατη μείωση που μπορεί να φθάσει και στο μισό των παρελθόντων ετών. Αυτό όμως δεν είναι κάτι το οποίο επιδρά αναγκαστικά στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα διαφημίζεται παγκοσμίως ως ο απόλυτα υγιής προορισμός. Πάνω σε αυτό θα χτίσουμε στις επόμενες 45 μέρες και φυσικά στο Σύστημα Υγείας κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς», είπε καταλήγοντας.