Συγκινεί και εμπνέει μια νέα δικηγόρος που ως φοιτήτρια αρχικά και στη συνέχεια ως ασκούμενη δικηγόρος εμπνεύστηκε από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Περιγράφει τη συνάντησή της με φοιτητές και συνεργάτες του περιοδικού Νομικός Παλμός.
Μια ανάρτηση που αναπαράγεται διαρκώς τις τελευταίες ώρες στο Facebook, αυτή της Ελένης Αναγνωστοπούλου, μας μυεί με ιδιαίτερο τρόπο στην προσωπικότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κυρίως αποτυπώνει πώς εμπνέει τους νέους νομικούς, ακόμα και σε στιγμές που αυτοί είναι απογοητευμένοι και κάνει ειδική μνεία και στον Σταύρο Τσακυράκη. Υπογράφει ως μέλος του ανεξάρτητου φοιτητικού περιοδικού Νομικός Παλμός. Ακολουθεί η ανάρτηση:
«Μα τι υπέροχη ημέρα η σημερινή! Η κα. Σακελλαροπούλου έχει σημαδέψει την πορεία τη δική μου, αλλά και μιας σειράς συμφοιτητών μου. Και εξηγώ με μια ιστορία.
Οταν ήμασταν ακόμα στο δεύτερο έτος της σχολής, περνώντας τη φάση «θεέ μου γιατί σπουδάζω νομική, θα πρέπει να υπερασπίζομαι πράγματα τα οποία απεχθάνομαι», γνωριστήκαμε με την κα. Σακελλαροπούλου κατά την προετοιμασία μίας ημερίδας του Νομικού Παλμού για το νομοσχέδιο της ιθαγένειας. Εξ αρχής έδωσε σε όλους μας την εντύπωση ενός εξαιρετικού επιστήμονα και συγκροτημένου ανθρώπου, με προοδευτικές αντιλήψεις. Ο τρόπος που υπερασπίστηκε τα αυτονόητα δικαιώματα ανθρώπων που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας, μας ενθουσίασε. Αφού έφυγε, η παρέα του περιοδικού από διαμαρτυρόμενη νεολαία, έτοιμη για αλλαγή καριέρας, μετατράπηκε σε μια παρέα ιδεαλιστών με όραμα. «Να σου πω κάτι, αν φτάσεις στο ΣτΕ μπορείς πραγματικά να αλλάξεις τα πράγματα!», λέγαμε και γκουγκλάραμε την ελάχιστη ηλικία για να δώσουμε για Σχολή Δικαστών.
Κάναμε quote την Σακελλαροπούλου σαν κάποια ροκ σταρ
Αργότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν -κι ας μη το γνώριζε- η παρέα μας την χρονιά που πήραμε πτυχίο, αφού μεγάλο μέρος της ύλης μας για τη σύνθεση Δημοσίου Δικαίου, αποτελούσε η ρηξικέλευθη για τα ελληνικά δεδομένα νομολογία του 5ου τμήματος του ΣτΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, στη διαμόρφωση της οποίας η κα. Σακελλαροπούλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Το 2016, ήμασταν όλοι δικηγόροι στα χαρτιά, αλλά κάνεις στο επάγγελμα. «Δεν το μπορώ, βρώμικη δουλειά, δεν βλέπεις τώρα τι γίνεται και με τους δικαστές;», ήταν η κουβέντα στην ίδια παρέα. Εκείνο τον Αύγουστο λοιπόν, κι ενώ έχουμε χάσει κάθε ελπίδα πως θα κυριαρχήσει η ελευθερία του λόγου στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η κα. Σακελλαροπούλου (Αντιπρόεδρος τότε του ΣτΕ), όπως και ο κος. Ράμμος, παραιτήθηκαν από την Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ, διαμαρτυρόμενοι για την "αρνησιδικία" του δικαστηρίου, όπως τη χαρακτήρισαν. Αυτή η κίνηση, την οποία ελάχιστοι δικαστικοί λειτουργοί θα έκαναν, ανέτρεψε τελείως το δημόσιο λόγο στο ζήτημα των αδειών. Θυμάμαι να βρισκόμαστε σε σπίτια και να κάνουμε quote την Σακελλαροπούλου σαν κάποια rock star, περιμένοντας να δούμε πότε θα τελείωνε το αστείο με τις άδειες.
Σακελλαροπούλου, Τσακυράκης και ελευθερία του λόγου
3 χρόνια μετά κι η παρέα -τελικά όλοι δικηγόροι- ανταλλάσσει μηνύματα ενθουσιασμού για την πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ίδιο τσατ που τότε κανονίζαμε την εκδήλωση του Παλμού. Μάλλον ελπίζουμε ότι μπορεί να μοιάσουμε κάπως στην κα. Σακελλαροπούλου, και κάποτε να λέμε πως παλέψαμε ώστε να κάνουμε τα πράγματα λίγο καλύτερα. Προσωπικά, κάπου ανάμεσα στις πράξεις της κας. Σακελλαροπούλου και τα λόγια του Σταύρου Τσακυράκη, αποφάσισα να αφιερώσω τη νομική μου έρευνα στην ελευθερία του λόγου.
Ευχαριστούμε
λοιπόν.
-Η παρέα του Νομικού Παλμού