Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το κομμάτι της συνταγματικής αναθεώρησης, που αφορά στις σχέσεις κράτους - εκκλησίας εκτόξευσε ο Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε άτολμη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αποτέλεσμα ατελών συμβιβασμών ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι θα την ψηφίσει, όχι επειδή συμφωνεί αλλά λόγω του πνεύματος της αντίστοιχης πρότασης της ΝΔ. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε ώριμο το αίτημα του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, αναφέροντας πως για πρώτη φορά το θέμα ετέθη από τον Κοραή και τον Ρήγα. Έκανε, ακόμα, λόγο για φονταμελιστές που επιμένουν στη σημερινή πραγματικότητα και δεν σέβονται το δικαίωμα του πολίτη και τον ηθικό ρόλο της εκκλησίας.
Αντίδραση για τις αναφορές Φίλη από Στυλιανίδη και Καμίνη
Οι αναφορές του κ. Φίλη προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευριπίδη Στυλιανίδη. «Η επικρατούσα θρησκεία έχει να κάνει με το 98% του ελληνικού λαού και δεν έχει να κάνει με κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Στυλιανίδης.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πού βρισκόταν όλη αυτή η σπουδή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όταν συνεργαζόταν με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ή όταν προχώρησε στην αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη επειδή διαφώνησε η εκκλησία με τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία;» σημείωσε ο κ. Καμίνης.
Γ. Γεραπετρίτης: Το ουδετερόθρησκο κράτος δεν εμποδίζεται
Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε αναφορές της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, υποστήριξε ότι «το πραγματικά ουδετερόθρησκο κράτος δεν εμποδίζεται λόγω της ύπαρξης της συμβολικής διάταξης του άρθρου 3, γιατί οι μείζονες τομές που σχετίζονται με το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας έχουν συντελεστεί σε ένα βαθμό με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία».