Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ΝΔ συζητάει την πρόταση για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία μέσω δημοψηφισμάτων - iefimerida.gr

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ΝΔ συζητάει την πρόταση για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία μέσω δημοψηφισμάτων

Ο Προέδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης
Ο Προέδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης / Φωτογραφία:
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία θέση έκπληξη από την πλευρά της ΝΔ περιελάμβανε η ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία μέσω δημοψηφισμάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Αναμφισβήτητα η Αναθεώρηση αυτή μπορούσε και έπρεπε να αλλάξει περισσότερα και καλύτερα.Κάποια στιγμή όλοι πιστέψαμε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε. Τελικά όμως η κοινή προσπάθεια, το υψηλό επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο διαλόγου, το κλίμα συνεννόησης και σύνθεσης που επικράτησε στην Επιτροπή, μας έδωσε αποτελέσματα πολύ παραπάνω από τις αρχικές προσδοκίες», είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επικεντρώθηκε στους συμβιβασμούς, τη σύνθεση απόψεων και στις συμφωνίες οι οποίες επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κοινοβουλευτικών ομάδων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον συμβιβασμό ως το ιδεώδες της Δημοκρατίας. "Με αυτό τον στόχο κινηθήκαμε. Η αναθεώρηση είναι προσπάθεια να εξελιχθούν, να διορθωθούν και ενδεχομένως να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που η ίδια η ζωή επέβαλε από την τελευταία αναθεώρηση" είπε ο κ. Τζαβάρας τονίζοντας πάντως ότι η Βουλή απώλεσε μια ακόμα ευκαιρία για αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά πανεπιστήμια.

Επτά είναι τα βασικά σημεία στα οποία σημειώθηκε σύγκλίση:

1.Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας

  1. Δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 βουλευτών της αντιπολίτευσης και με παρουσία 120 βουλευτών.
  2. Αυστηροποιείται η Ασυλία του Βουλευτή
  3. Εξισώνονται κατά το άρθρο 96 παρ. 5 Σ οι στρατιωτικοί δικαστές με τους λοιπούς δικαστές
  4. Διευκολύνεται η εκλογή Ανεξάρτητων Αρχών κατά το άρθρο 101Α Σ. Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν, τώρα εκλέγονται με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων
  5. Διαχωρίζεται ομοφώνως η διαδικασία εκλογής ΠτΔ από τις βουλευτικές εκλογές. Προκρίνεται κατά πλειοψηφία η εκλογή από τη Βουλή με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία, ώστε να μη διακόπτεται η δημοκρατική λαϊκή εντολή προς μία κυβέρνηση σκοπίμως, για την ανάδειξη ενός προέδρου με περιορισμένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες.
  6. Διευκολύνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά της συζήτηση στη Βουλή

Οι τόνοι ανέβηκαν έπειτα από την ομιλία του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ψηφιστούν μόνο οι διατάξεις που δεν άντεχε το πολιτικό κόστος η ΝΔ να τις απορρίψει», είπε. Οι υψηλοί τόνοι του κ. Κατρούγκαλου σε συνδυασμό με την απουσία του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ η οποία μέσω κύκλων επεσήμανε: «Η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα ήταν υπερβατική με έντιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε μια ομιλία με ιδεοληπτικά και κομματικά χαρακτηριστικά που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ΚΟ της ΝΔ θέλει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης που θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και επισημαίνει ότι η σημασία που αποδίδει αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα, αντίθετα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος δεν παρέστη».

Υπέρ της άποψης ότι η συνταγματική αναθεώρηση έπρεπε να ανασταλεί και να εκκινήσει εξ αρχής προκειμένου να συντελεστούν οι απαραίτητες αλλαγές οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω ιδεολοηψιών στην προτείνουσα Βουλή τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.
«Βασικός στόχος της αναθεώρησης ήταν να εμπεδωθούν οι όροι της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας και κανονικότητας όπως ακούστηκε για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Θέλετε ένα πιο αυταρχικό Σύνταγμα», είπε ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ.

Να μείνουν μακριά από τη συνταγματική αναθεώρηση οι λαϊκισμοί και η στείρα αντιπαράθεση ζήτηση ο Κώστας Χήτας της Ελληνικής Λύσης, ενώ η Κατερίνα Αδαμοπούλου του ΜΕΡΑ 25 στάθηκε στο ότι δεν επετεύχθησαν ευρύτερες συναινέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ