Εύα Καϊλή: Με πόσα χρόνια φυλάκισης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη -Ο ποινικολόγος Β. Χειρδάρης εξηγεί - iefimerida.gr

Εύα Καϊλή: Με πόσα χρόνια φυλάκισης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη -Ο ποινικολόγος Β. Χειρδάρης εξηγεί

Εύα Καϊλή
Εύα Καϊλή / Φωτογραφία: Theodore Manolopoulos / SOOC
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση χαρακτηρίζουν νομικοί τη σύλληψη και την προφυλάκιση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή για εμπλοκή της σε κύκλωμα διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Ο δικηγόρος-ποινικολόγος, με εξειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Βασίλης Χειρδάρης, αποκωδικοποιεί στο iefimerida.gr με βάση το Βελγικό Δίκαιο την ποινή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, στην περίπτωση βεβαίως που κριθεί ένοχη για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ποιες ποινές βρίσκεται αντιμέτωπη η Εύα Καϊλή

«Με βάση το βελγικό δίκαιο για τη δωροληψία οι ποινές φυλάκισης είναι από 6 μήνες έως 15 χρόνια και η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει έως 800.000 ευρώ. Για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προβλέπεται μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 800.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προβλέπονται ποινές έως ισόβια κάθειρξη», αναφέρει ο κ. Χειρδάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η πραγματική έκτιση των ποινών είναι περίπου στο 1/3».

Παράλληλα, ο πολύπειρος νομικός εξηγεί ότι στο Βέλγιο δεν υπάρχει ανώτατο όριο προφυλάκισης προσωρινής κράτησης, αλλά συνηθίζεται τα δικαστήρια να γίνονται μέσα σε διάστημα έξι με 12 μηνών σε μια πρακτική βάση. «Συνήθως οι συλληφθέντες δεν μένουν πολύ υπό το καθεστώς προσωρινής κράτησης. Εφαρμόζουν αυτό που λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ότι είναι νόμιμο να κρατάς προσωρινώς κάποιον αλλά πρέπει να μην προβαίνεις σε συνέχιση ή σε παράταση», τονίζει.

«Θα μπορούσε να ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα»

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, όπως εξηγούν νομικοί, θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα αντί του Βελγίου. Στην ελληνική έννομη τάξη υπάρχουν προβλέψεις για το αδίκημα της δωροληψίας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 5-15 ετών και χρηματική ποινή. Για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος προβλέπονται ποινές κάθειρξης παρεμφερείς, με τις ποινές του Βελγίου να είναι λίγο ελαφρύτερες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν συντρέχουσες δικαιοδοσίες, δηλαδή τόσο των βελγικών δικαιοδοτικών αρχών όσο και της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Του θέματος θα πρέπει να επιληφθεί, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Θα συνεχίσει να πληρώνεται ως ευρωβουλευτής

Σημειώνεται ότι, παρά την προφυλάκισή της, η κυρία Καϊλή παραμένει στη θέση της ευρωβουλευτού, την οποία μπορεί να απολέσει μόνο στην περίπτωση που παραιτηθεί. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για τη θέση της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να καταδικαστεί αμετακλήτως, να χάσει τη θέση της ευρωβουλευτού. Άρα παραμένει μέχρι να λήξει η θητεία της. Παραμένει ως ευρωβουλευτής και θα πληρώνεται ως ευρωβουλευτής» σημειώνει ο Βασίλης Χειρδάρης και καταλήγει ότι η μόνη απώλεια θα είναι η στέρηση κάποιων επιδομάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εύα Καϊλή QATARGATE ποινή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ