Πολιτικό σεισμό προκαλεί το φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες, στο οποίο εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή η οποία έχει συλληφθεί.
Μετά τη σύλληψη έξι ατόμων την Παρασκευή και την προφυλάκιση τεσσάρων εξ αυτών, περιλαμβανομένης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, οι βελγικές δικαστικές Αρχές και ο επικεφαλής δικαστής Μισέλ Κλεζ ενέτειναν τις έρευνες για την υπόθεση Qatargate ή, με την πιο επίσημη ορολογία της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, την απόπειρα «φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης να επηρεάσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε. ) προς όφελος ενός κράτους του Κόλπου».
Οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου αποφάσισαν την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της και κοινοβουλευτικού βοηθού Φραντσέσκο Τζιόρτζι, του πρώην σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ Fight Impunity Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και τέλος, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, του Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα, ηγέτη της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», που έχει την ίδια διεύθυνση με τη «Fight Impunity».
Πόσα χρήματα βρέθηκαν
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή βρέθηκαν συνολικά 750.000 ευρώ, τα 600.000 ευρώ σε βαλίτσα που είχε ο πατέρας της Εύας Καϊλή και τα 150.000 ευρώ στο σπίτι της ευρωβουλευτού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η δημοσιογράφος από τις Βρυξέλλες, το χρονικό των προσαγωγών και των ευρημάτων της Παρασκευής είναι το εξής:
- Το πρωί συνέλαβαν τον σύντροφο της Εύας Καϊλή έξω από το σπίτι τους στις Βρυξέλλες, καθώς δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτό λόγω της ασυλίας της ευρωβουλευτού.
- Στη συνέχεια εντόπισαν και προσήγαγαν τον πατέρα της Εύας Καϊλή έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών (το Sofitel κατά άλλες πληροφορίες) με χειραποσκευή η οποία περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.
- Η προσαγωγή και το εύρημα στα χέρια του πατέρα της Εύας Καϊλή θεωρήθηκε ότι ήταν και το κλειδί για τις Αρχές για να μπορέσουν στη συνέχεια να μπουν στο σπίτι της ευρωβουλευτού, παρά την ασυλία.
- Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι της Εύας Καϊλή εντοπίστηκε σε τσάντες χειρός και χειραποσκευές πολυτελείας το ποσό των 150.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.
Ο πατέρας της Καϊλή «έπαιζε τον ρόλο του μεταφορέα»
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον Ιταλό ΓΓ της της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, αλλά αφέθηκε υπό όρους ελεύθερος. Ένα έκτο άτομο -κοινοβουλευτικός βοηθός στο ΕΛΚ- αφέθηκε επίσης ελεύθερος. Αλλά και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που συνελήφθη σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών με σάκους γεμάτους με μετρητά, αφέθηκε ελεύθερος. «Έπαιζε απλώς τον ρόλο του μεταφορέα», ανέφερε πηγή, σύμφωνα με τη Le Monde.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ φέρονται να κατασχέθηκαν από τους ανακριτές της Εύας Καϊλή και του Παντζέρι, που, όπως επιβεβαίωσαν διάφορα άτομα στη γαλλική εφημερίδα, ήταν «στην καρδιά» του συστήματος διαφθοράς που δημιουργήθηκε. Η ιταλική αστυνομία ανέκρινε τη γυναίκα και την κόρη τού Παντζέρι το Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα ερευνήθηκαν τα γραφεία πολλών βοηθών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Βέλγων εκλεγμένων αξιωματούχων Μαρία Αρένα, συγγενούς του Παντζέρι, και του Μαρκ Ταραμπέλα και σφραγίστηκαν, όπως και εκείνο ενός ακόμη ατόμου.
Να σημειωθεί ότι σε μια πρώτη αντίδραση της οικογένειας της Εύας Καϊλή στον ΑΝΤ1, άνθρωποι του περιβάλλοντός της ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα και ότι περιμένουν τον πατέρα της να επιστρέψει στην Ελλάδα.
«Μέχρι πού θα φθάσει η υπόθεση Qatargate;»
H βελγική αστυνομία έκανε έρευνα στην οικία του Ταραμπέλα στην Αντίσν, στην επαρχία της Λιέγης, και κατέσχεσε το κινητό τηλέφωνο και τον Η/Υ του ευρωβουλευτή, που εκλέγεται από το 2009. «Δεν έχω τίποτε να κρύψω. Θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις», σχολίασε ο ίδιος.
Σύντομα θα κληθεί να καταθέσει σε επιτροπή του βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στην αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, παρευρέθη, όπως ορίζει η βελγική νομοθεσία, και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία δεν έκρυψε την ανησυχία της για την υπόθεση επιστρέφοντας εσπευσμένα από τη Μάλτα. Η Μετσόλα, που έχει θέσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς στο επίκεντρο της πολιτικής της, αποφάσισε γρήγορα να αφαιρέσει κάθε αρμοδιότητα από την Εύα Καϊλή, που ήταν υπεύθυνη για την εκπροσώπησή της στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Ευρωσοσιαλιστές έχουν εισηγηθεί την καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπροέδρου, θέμα που θα συζητηθεί σήμερα αρχικά στην αρμόδια επιτροπή και ακολούθως στην ολομέλεια στο Στρασβούργο. Σε περίπτωση αποδεδειγμένου «σοβαρού παραπτώματος», οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να στερήσουν από την Καϊλή τον τίτλο της αντιπροέδρου, αν συμφωνήσουν τα τρία πέμπτα των ψηφισάντων. Τότε η ολομέλεια θα κριθεί να επικυρώσει την απόφαση και η πρόταση πρέπει να λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων.
Μετά από συζήτηση με τους προέδρους των Ομάδων σήμερα Δευτέρα στο Στρασβούργο, η Ρομπέρτα Μετσόλα θα συγκαλέσει επίσημα τη διάσκεψη των προέδρων το επόμενο πρωί. Η επιτροπή για τις ξένες παρεμβάσεις αναμένεται επίσης να συνεδριάσει σύντομα.
Στο στρατόπεδο των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ αλλά και των Φιλελεύθερων του Renew, θεωρούν τη θέση της Εύας Καϊλή ακόμη πιο επισφαλή μετά τη διαγραφή της την Παρασκευή από το ΠΑΣΟΚ. «Το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η υπόθεση», σημειώνει ο Στεφάν Σεζουρνέ, πρόεδρος της ομάδας του Renew. «Αφορά στην ομάδα [των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών] S&D, αλλά υπερβαίνει μια απλή μεμονωμένη περίπτωση», λέει ο συναρχηγός των Πρασίνων, Φίλιπ Λάμπερτς.
Το δηκτικό σχόλιο του Spiegel για την Εύα Καϊλή
«Η υπόθεση Qatargate είναι τόσο οδυνηρή, που οι ευρωβουλευτές ελπίζουν να μη βγει τίποτε άλλο στη φόρα, που θα πλήξει το κύρος του Ευρωκοινοβουλίου», σχολιάζει το Spiegel. Και συνεχίζει:
«Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ένας από τους στόχους ήταν να επηρεαστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χαλαρώσει τους κανόνες βίζας για τους ταξιδιώτες από το Κατάρ. Αν ισχύει αυτό, οι εγκέφαλοι μπορεί να έκαναν κακό στο εμιράτο. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν δεν θα υπάρξουν νέα προνόμια βίζας για το Κατάρ.
Επιπλέον, υπάρχουν δύο ερωτήματα: Ήταν η Καϊλή, η οποία φέρεται να δωροδοκήθηκε, απλώς τόσο ανόητη ώστε να υποθέσει ότι δεν θα σκάσει το θέμα; Ή μήπως ένιωθε ιδιαίτερα ασφαλής επειδή αυτού του είδους η διαφθορά είναι κοινή πρακτική στον τομέα της εργασίας της και επομένως δεν είναι μεγάλη υπόθεση; Προφανώς ισχύει η πρώτη εξήγηση. Ολόκληρη η συνωμοσία μοιάζει στην πραγματικότητα σαν έργο πολλών ανόητων. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που είναι γενικά επικριτικά με τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης θα τείνουν προς τη δεύτερη εξήγηση. Γι’ αυτούς το σκάνδαλο είναι πανηγύρι».