Ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες -Τι ελπίζει η ελληνική πλευρά - iefimerida.gr

Ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες -Τι ελπίζει η ελληνική πλευρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν είχαν συναντηθεί στην Αθήνα το 2017
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν είχαν συναντηθεί στην Αθήνα το 2017 / Φωτογραφία: Intimenews
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Ως δικαίωση των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα αποτιμούν τη χθεσινή ημέρα κυβερνητικά στελέχη, τόσο για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής όσο και για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν.

Από τη μία το κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο οποίο συμπεριελήφθησαν οι θέσεις της Αθήνας, και από την άλλη η τηλεφωνική επικοινωνία του Aμερικανού προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις νέες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ικανοποίησαν την κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέμεινε στο γραφείο του, περιμένοντας το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ζεστάνει το κλίμα για την επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μπάιντεν είχε επικρίνει τη στάση της Τουρκίας για την αγορά των S400 και για τις ευρύτερες κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνομιλία που ακολούθησε, διαρκείας 30 λεπτών, επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, την οποία ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Άλλωστε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική ηγεσία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και στον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει για τη σταθερότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον «πάγο» ο Ερντογάν

Αυτό που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο χθεσινό τηλεφώνημα είναι ότι ο κ. Μπάιντεν επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα με τον κ. Μητσοτάκη, βάζοντας στον πάγο αντίστοιχη επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό παρότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκδηλώσει δημοσίως την επιθυμία του για την πρώτη επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση, κάτι που δημιουργεί εκνευρισμό στην Άγκυρα. Είναι ένα δείγμα ότι η πολιτική Τραμπ υπέρ της Τουρκίας αποτελεί παρελθόν και η νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου ακολουθεί διαφορετικό δρόμο, έχοντας ως πρώτο πυλώνα της πολιτικής της στην περιοχή, την Ελλάδα.

Η πρόσκληση Μπάιντεν σε Μητσοτάκη για επίσκεψη στις ΗΠΑ

Επιπλέον, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την πρόσκληση, που γίνεται μόλις δυόμισι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν, και βλέπουν την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων... Οχι μόνο για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πελώνη: Εντός του 2021 η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες

Η Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον Ρ/Σ Real Fm επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021. Αναφερόμενη στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έγινε μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την οποία χαρακτήρισε ιστορική διότι οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι αυτό έχει να γίνει πάρα πολύ καιρό.

«Δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης να επανεκκίνησει τη διατλαντική συνεργασία. Ο κ. Μπάιντεν έχει πει ότι πιστεύει πάρα πολύ σ' αυτό και σε συνεργασία με όλους τους πολυμερείς θεσμούς», τόνισε η κα Πελώνη η οποία ανέφερε ότι η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα.

«Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Στο καλύτερο, ίσως, επίπεδο των τελευταίων ετών. Αναγνωρίζεται η Ελλάδα, ως ένας κρίσιμος σύμμαχος και δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί και το πολύ θερμό μήνυμα του κ. Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», συμπλήρωσε.

Επιπλέον είπε ότι θα ήταν λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν, οι επιδημιολογικές συνθήκες και υπογράμμισε πως με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όχι μόνο ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, αλλά και των ιδανικών της Ελευθερίας, των ιδανικών που ενέπνευσαν και την αμερικανική Επανάσταση, που ενώνουν και τους δύο λαούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ