Η ένταση και οι διαξιφισμοί ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση που επικράτησαν τόσο κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και μετά, προδιαγράφουν το μέγεθος της σύγκρουσης που θα υπάρξει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τις παρακολουθήσεις.
Η ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ σημαδεύτηκε από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο των όσων είπε και την έντονη αντίδραση από πλευράς ΝΔ που αμφισβήτησε το περιεχόμενο τους.
Το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Παρασκευή, ενώ στο κενό πέφτει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να προηγηθεί νέα συνεδρίαση της επιτροπής πριν την συζήτηση στην Ολομέλεια.
Πριν την έναρξή της, η ακρόαση του κ. Δεμίρη έμοιαζε ως μια τυπική διαδικασία, καθώς δεν έχει συμπληρώσει ούτε δύο εβδομάδες ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Ωστόσο, η διάρκεια της συνεδρίασης που διήρκησε τέσσερις ώρες καταδεικνύει ότι μόνο τυπική δεν ήταν. Αυτή σημαδεύτηκε από τις διαρροές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ότι σε συνεχείς ερωτήσεις για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο κ. Δεμίρης απάντησε ότι "έχει πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται." Και ακολούθησε η ερμηνεία πως παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται ακόμα. Ακολούθησε μια οργισμένη απάντηση από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που μιλά για ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα. Όπως λένε από την γαλάζια παράταξη διαστρεβλώθηκαν τα όσα είπε ο κ. Δεμίρης προκειμένου να στηρίξουν την αντιπολιτευτική τους ατζέντα, ενώ το «παιχνίδι» των διαρροών επέκρινε με δήλωση του και ο πρόεδρος της Βουλής, που θύμισε ότι οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι απόρρητες.
ΝΔ: Η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες
Από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν υπόψιν τους καμία άλλη περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ, αντίστοιχης με αυτή του κ. Ανδρουλάκη. Περιγράφοντας τα όσα έγιναν χθες στη Βουλή μιλούν για προσπάθεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει ένα σοβαρό θέμα, κρίσιμο για τους θεσμούς, για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες και προκαλούν την Κουμουνδούρου, αν έχει κάποιες άλλες συγκεκριμένες πληροφορίες να τις καταθέσει, διαφορετικά να σταματήσει να προσπαθεί με φήμες, να συντηρήσει ένα θέμα στην επικαιρότητα.
Στην στρατηγική της γαλάζιας παράταξης περιλαμβάνεται η ανάδειξη των καταγγελιών από πρώην υπουργούς όπως ο κ. Λαφαζάνης και από το ΚΚΕ για παρακολουθήσεις την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τότε, που όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ η Κουμουνδούρου δεν έδειχνε καμία ευαισθησία για το θέμα. Αυτές οι καταγγελίες είναι και ένας βασικός λόγος που η Πειραιώς επιμένει στην επέκταση της περιόδου διερεύνησης για τα κακώς κείμενα στο πεδίο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ σε βάθος δεκαετίας. Έτσι, θέλουν πέραν της εξεταστικής, η οποία ζητούν να ξεκινήσει από το 2012, να καλέσουν και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και άλλα πρόσωπα πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτά περιλαμβάνονται πρώην διοικητές της ΕΥΠ όπως και άλλα στελέχη της υπηρεσίας και όχι μόνο. Το ντιμπέιτ αυτό οδηγεί στην καθυστέρηση ορισμού της επόμενης συνεδρίασης που αρχικά αναμενόταν στα μέσα της άλλης εβδομάδας. Ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να πει με ασφάλεια πότε αυτή θα γίνει, ενώ την Δευτέρα θα συζητηθεί η πρόταση για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής.
Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού την Παρασκευή
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι κατά την ομιλία του στην Βουλή την Παρασκευή θα προσδιορίσει το θέμα των παρακολουθήσεων στην ορθή βάση, πέρα από σενάρια συνωμοσίας και εικασίες και θα εστιάσει στις θεσμικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία μιας κρίσιμης για την εθνική ασφάλεια υπηρεσίας, με στόχο να διορθωθούν διαχρονικά προβλήματα.
Επίσης τονίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί θεσμικά στο συγκεκριμένο ζήτημα με στόχο να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις και να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Δεν θα ακολουθήσουν, όπως υπογραμμίζουν, την αντιθεσμική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ που τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή. «Εκ φύσεως το αντικείμενο των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι κάτι που μπορεί να κυκλοφορεί ως φέιγ βολάν ή στο δημόσιο λόγο και στο δημόσιο ντιμπέιτ. Όσοι δεν το αναγνωρίζουν απλά λένε ψέματα και κρύβουν την διαχρονική κατάσταση που ίσχυε για όλα αυτά στο παρελθόν», τονίζουν από την πλευρά της κυβέρνησης.