Η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου και οι δηλητηριώδεις ατάκες του Ελληνα ΥΠΕΞ -«Ελπίζω να μην ακυρώσεις το δείπνο, πεινάω εξαιρετικά» - iefimerida.gr

Η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου και οι δηλητηριώδεις ατάκες του Ελληνα ΥΠΕΞ -«Ελπίζω να μην ακυρώσεις το δείπνο, πεινάω εξαιρετικά»

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου / Φωτογραφία: AP/Burhan Ozbilici
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου -πρωτοφανής για τα διπλωματικά ειωθότα- μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα περιελάμβανε και μερικές... επικές ατάκες από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε το γάντι των προκλήσεων -σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές- και απάντησε εφ' όλης της ύλης στον Τούρκο ομόλογό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι παραβιάσεις Διεθνούς Δικαίου, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η μουσουλμανική μειονότητα, το προσφυγικό, η Συνθήκη της Λωζάνης και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μπήκαν ανοικτά στο τραπέζι, μπροστά στις κάμερες.

Ο Νίκος Δένδιας δεν πτοήθηκε από την ενόχληση του Τούρκου ομολόγου του και απάντησε ανοικτά και καθαρά σε ένα προς ένα τα ζητήματα που έθεσε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά εκτός από την ψυχραιμία και την άριστη γνώση των διπλωματικών δεδομένων διαχρονικά, επικαλούμενος στοιχεία και διεθνείς συνθήκες, ο υπουργός Εξωτερικών επέδειξε και εξαιρετικό χιούμορ, χρησιμοποιώντας ακόμη και λεπτή ειρωνεία.

Οταν απάντησε στην πρώτη πρόκληση Τσαβούσογλου, έσπευσε να παρατηρήσει, «σφάζοντας» τους συνεργάτες του Τούρκου ΥΠΕΞ, οι οποίοι προφανώς έκαναν νοήματα να μην του δοθεί ο λόγος. «Σε ευχαριστώ, αγαπητέ Μεβλούτ, που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, για το μεταναστευτικό παρατήρησε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη, να δει κανείς τι κάνει λάθος και τι σωστό». Παρατήρησε ακόμη με εμφανώς ειρωνικό τρόπο, όταν περιέγραψε τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, το εξής: «Δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε, αγαπητέ Μεβλούτ, να μην τα πω εδώ στην Αγκυρα, να έρθω εδώ στην Αγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Δένδιας προειδοποίησε δε να μη συνεχίσουν «αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».

Παρά ταύτα, ο Μ. Τσαβούσογλου ανταπάντησε. Δεν άφησε να περάσει η αιχμή για το δικαίωμα της απάντησης Δένδια, λέγοντας πως «φυσικά, είναι ελεύθερη η έκφραση γνώμης στην Τουρκία».

Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια απάντησε εκ νέου με στοιχεία για την αποστρατικοποίηση των νησιών. «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων, ξεκινά από το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά από μισό αιώνα» είπε με έμφαση, για να ολοκληρώσει με την επική ατάκα: «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην σε οδήγησε να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ