Απρόσμενες εκπλήξεις, ακόμη και για τους κυβερνητικούς βουλευτές, περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μειώσεις που αφορούν στην οικονομική πολιτική και στην μείωση κατά 22% του ΕΝΦΙΑ από φέτος, στην μείωση της μηνιαίας δόσης σε 20 ευρώ όσων έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των 120 δόσεων, αλλά και στην αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή
Οι εκπλήξεις όπως συνεχίστηκαν καθώς ο πρωθυπουργός ανέφερε και πέντε νέα εμβληματικά έργα που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ανάμεσα στα οποία είναι η ενοποίηση του εθνικού αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο, η κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και η αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος στο Τατόι.
Ενωτικός ο Μητσοτάκης: «Δεν αξίζει στην πατρίδα μας να βαλτώνει στο χθες»
Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε ενωτικό χαρακτήρα γι’ αυτό και αναφέρθηκε πολύ περιορισμένα στο βίο και την πολιτεία της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να σηματοδοτήσουμε και σε αυτή την αίθουσα ότι η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε. Δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου. Η αντιπαράθεση αντιπάλων στεριώνει την δημοκρατία η σύγκρουση εχθρών μέσα στο χώρο της είναι η αρχή του τέλους. Το "ή εμείς ή αυτοί" ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού και το "οι πολλοί και οι λίγοι" ανήκουν στην Ελλάδα των επιδομάτων φτώχειας. Ολα αυτά είναι παρελθόν και στην πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Έλληνες είναι κουρασμένοι από ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια γι' αυτό και επιζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα, ασφάλεια, δουλειές χαμηλότερους φόρους μια καλύτερη καθημερινότητα.
«Ζητούν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Από το πολιτικό σύστημα απαιτούν ήθος, επαγγελματισμό και ωριμότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Σε αυτά τα αιτήματα θα κριθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και καλούμε σε συμπόρευση όλους τους πολίτες.»
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα τιμήσει απαρέγκλιτα την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό και δεν θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους τους αλλά με τα προβλήματα της κοινωνίας.
«Πυξίδα μας παραμένει η συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε με το λαό, ότι είπαμε θα το κάνουμε και θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες και θα το κάνουμε και πιο γρήγορα γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει γιατί η κοινωνία δεν θέλει να ακούσει άλλα λόγια».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός πιστεύει στην πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος.
Τόνισε με έμφαση ότι ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός, θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα επιμένοντας στα ουσιαστικά και από τον μέλλοντα χρόνο θα επιλέγει τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος.
Το 2021 ο ορίζοντας μείωσης των πλεονασμάτων
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και του πλεονάσματος για το 2019 και για το 2020 και προέβλεψε ότι ο χρονικός ορίζοντας της μείωση των πλεονασμάτων θα είναι το 2021.
«Στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία ούτε αμφισβητούνται οι στόχοι των πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 κάνουμε ένα πλάνο αλλαγών σε όλα τα κομμάτια της οικονομίας. Οι λέξεις κλειδιά είναι αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία. Ό,τι λέμε το υλοποιούμε εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: «Θα κάνουμε την Ελλάδα έκπληξη της ευρωζώνης»
«Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς οι ίδιοι σε τάξη τα του οίκου μας. Θα κάνουμε την Ελλάδα την ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης. Η εποχή που μας μνημόνευαν ως τα προβληματικά παιδιά της Ευρώπης τελείωσε οριστικά» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι «μέσα στο 2020 θα μπορούμε τεκμηριωμένα να διεκδικήσουμε την μείωση των πλεονασμάτων» κάτι που, όπως είπε, «θα είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας και εταίρων».
«Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημά της μεσαίας τάξης» τόνισε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.
Η καμπάνια για τα μακεδονικά προϊόντα
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι θα οργανώσει μεγάλη καμπάνια για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων.
«Στα Βαλκάνια προτεραιότητα μας αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Δίνω απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων με μια μεγάλη και διεθνή καμπάνια για τα μακεδονικά προϊόντα. Από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί και η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε.
Νέος εκλογικός νόμος το φθινόπωρο
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα ψηφιστεί το φθινόπωρο νέος εκλογικός νόμος και θα δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν.
«Καθιερώνουμε επιτέλους άμεσα και νομοθετικά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Κάνω έκκληση να βρούμε και με το παραπάνω τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να ισχύσει αυτή η μεγάλη καινοτομία.
Ψηφίζουμε νέο εκλογικό νόμο που θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιη στην απλή αναλογική» .
Αλλαγή διατάξεων των ποινικών κωδίκων
Ως προς το κομμάτι της ασφάλειας ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αλλαγή διατάξεων των ποινικών κωδίκων έτσι ώστε να μην μπορούν αποφυλακίζονται τρομοκράτες και δολοφόνοι.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
- «Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών.
- Αλλάζει το καθεστώς των αδειών και ιδρύονται φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ.
- Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1500 αστυνομικοί. Θα στελεχώσουν την ομάδα «ΔΙΑΣ» και την «ομάδα Δέλτα» που θα επανασυστήσουμε».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με στίχο του Κίπλινγκ
Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με στίχους από ένα αγαπημένο του - όπως είπε - ποίημα του Τζόζεφ Κίπλινγκ.
«Ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας όταν ο κόσμος δε μας πιστεύει κι ας ονειρευτούμε χωρίς να γίνουμε σκλάβοι των ονείρων μας. Ας ξεκινήσουμε την δική μας επανάσταση για την Φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι το μπορούμε , το αξίζουμε αλλά είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε».