Δένδιας στη Βουλή: Η υφαλοκρηπίδα και ο καθορισμός ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία - iefimerida.gr

Δένδιας στη Βουλή: Η υφαλοκρηπίδα και ο καθορισμός ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία

Ο Ν. Δένδιας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Ο Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.

«Η πολιτική μας στην Ουκρανία κινείται επί τριών βασικών αρχών: το ανθρωπιστικό δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών επί του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την συμπόρευση με τους συμμάχους και ετέρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώπιον της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή την στιγμή, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, Μανώλης Ανδρουλάκης, βρίσκεται πλέον κοντά στην πόλη Μπερστιάνς καθ' οδόν προς Ζαπορίζια», ενημέρωσε ο υπουργός και τόνισε πως τόσο ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, όσο και ο πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης, «τιμούν το διπλωματικό σώμα» με τα όσα έχουν πράξει. Τόνισε πως αυτές τις ημέρες «έχει γίνει ό,τι είναι και δεν είναι, ανθρωπίνως δυνατόν, και προς τις ουκρανικές αρχές, και προς τις ρωσικές αρχές (που επιτίθεντο στην πόλη και δημιουργούσαν θύματα προς τον άμαχο πληθυσμό), και προς τον Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΑΣΕ, αλλά και στην Καθολική Εκκλησία που εφοδίαζε με καύσιμα και τρόφιμα τις τρεις τελευταίες ημέρες το κατάλυμα που ήταν ο πρόξενός μας κ. Ανδρουλάκης, μαζί με 120 ακόμα άτομα στο καταφύγιο του κτηρίου».

Ο υπουργός εστίασε στις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς όπως είπε, «οι σκηνές που μεταδίδει ο τηλεοπτικός φακός είναι δραματικές και δεν μπορούν παρά να προκαλούν φρίκη σε κάθε άνθρωπο». Η ρωσική εισβολή δημιουργεί τραγωδίες, «μέχρι σήμερα έχουμε 2.800.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία» και μέσα σε αυτό υπάρχει και μια ελληνική Ομογένεια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που «θρήνησε και θρηνεί θύματα». Τον απόλυτο αριθμό των θυμάτων, είπε ο υπουργός «θα τον έχουμε μετά το τέλος αυτής της τραγωδίας».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η χώρα μας έχει συνυπογράψει το αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο για την διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την Ρωσία. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει να είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα που λειτουργεί σε πλαίσιο κατανοήσεως με μια σειρά άλλων χωρών, που πιστεύει σε αρχές και αξίες και τις οποίες υλοποιεί με την πολιτική της. Δεν είμαστε μια χώρα που έχει πολιτική α λα καρτ, και αυτό αναδείχθηκε από τη στάση μας στο Ουκρανικό. Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός οιουδήποτε, απαντά στα ερωτήματα που τίθενται στην εξωτερική πολιτική επί τη βάσει των αρχών και των αξιών που η ίδια ως κοινωνία, ως λαός, ως εθνική ύπαρξη στο βάθος του ιστορικού χρόνου εκφράζει. Αυτό κάνουμε. Στεκόμαστε πάντα από την πλευρά του διεθνούς δίκαιου, θεωρούμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον μας και ένα βήμα παραπάνω: ότι αυτό είναι το ορθό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δένδιας: Ο Πρωθυπουργός τήρησε τις απόλυτες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής

Αναφερόμενος στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, είπε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν και νομίζω πως συμφωνούμε όλοι, ή σχεδόν όλοι, πως ορθώς την δέχθηκε. Ήταν μια άτυπη συνάντηση, που παρά ταύτα ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευαισθησία, παρά του άτυπου της συνάντησης, να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως, αφού η συνάντηση ήταν άτυπη, δεν μπορεί να υπάρχουν συμπεράσματα, ατζέντα, ούτε και πρακτικά, αλλά υπογράμμισε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και κάθε πρωθυπουργός στην πορεία της Ιστορίας του τόπου, τήρησε τις απόλυτες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «όλοι έχουμε συμφωνήσει διαχρονικά, ότι οι γραμμές επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν και αλίμονο εάν σταματήσουμε να συζητάμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως, με κανένα τρόπο, ότι συμμεριζόμαστε τις τουρκικές απόψεις. 'Αλλωστε, ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την δική μας αντίληψη, έχουνε μία διαφορά - και αυτό είναι το αντικείμενο συζήτησης: Την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η διαφορά μας με την Τουρκία. Τα υπόλοιπα, για να μην παρεξηγούμαστε, αφορούν την Τουρκία».

Η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αφορούσε την κύρωση σύμβασης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Η συμφωνία αυτή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής, που αναλύεται σε κύκλους και ζώνες επαφής, επικοινωνίας και κατανόησης με μια μεγάλη σειρά χωρών. Και κινείται έστω και πιο προωθημένα και ενεργητικά, στην βάση αρχών και αξιών που πάντα είχε η εξωτερική μας πολιτική. Εκμεταλλευτήκαμε, εξήγησε, ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά είδαμε και σωστά τη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής - και η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της διορατικότητας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η συμφωνία αυτή με τα ΗΑΕ, λειτουργήσει σε περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί, ο κ. Δένδιας καταρχήν απάντησε πως «αυτή δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε και είναι υπέρ των κρατών και των λαών που την συνυπογράφουν» αλλά κάλεσε τους βουλευτές να θυμηθούν πως «όταν ο τουρκικός στόλος βρισκόταν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο αεροδρόμιο των Χανίων υπήρχαν τέσσερα F-16 Blook 60 ΗΑΕ με 130 άτομα προσωπικό» συμπληρώνοντας με νόημα, ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα και έναν λαό, είναι να ξεχνάει ή να μην παρατηρεί…».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νικολακόπουλος (ΝΔ): Απόπειρα αλλαγής συνόρων η εισβολή της Ρωσίας

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό πόλεων, την απώλεια χιλιάδων αμάχων ακόμα και Ελλήνων, αλλά και το προσφυγικό κύμα που έχει προκληθεί, με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η εισβολή αυτή είπε, επιβεβαιώνει ότι «έχουμε ένα νέο περιβάλλον στην Ευρώπη και στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ένα περιβάλλον αστάθειας, μια απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Μια απόπειρα αναθεωρητισμού και αλλαγή συνόρων. Και αυτό το περιβάλλον απαιτεί έγκαιρη ανάγνωση και ερμηνεία, προετοιμασία και εγρήγορση. Απαιτεί ενεργητική διπλωματική πολιτική, που περιλαμβάνει, όχι μόνο ενδυνάμωση των υφιστάμενων συμμαχικών σχέσεων, αλλά και νέες ισχυρές συμμαχίες».

Γ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αλλάξουν πολλά

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σημείωσε ότι «είναι σίγουρο πως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αλλάξουν πολλά πράγματα το επόμενο διάστημα, κανείς όμως δεν μπορεί να τα εκτιμήσει ακριβώς». Ενισχύεται, είπε, «η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σοβαρότητα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, περισσότερος σχεδιασμός, περισσότερο ενεργητική και διεκδικητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, και ενισχύεται η ανάγκη να υπάρξει μια νέα εθνική στρατηγική». Μια ανάγκη που όπως σημείωσε, υπήρχε και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας μετά το καλοκαίρι του 2020, αλλά η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης «βασίστηκε περισσότερο στο πεδίο της επικοινωνίας και λιγότερο της ουσίας». Η εξωτερική πολιτική, είπε, «έχει τα χαρακτηριστικά ποδηλάτου: όταν δεν προχωράει πέφτει». Η κυβέρνηση βάδισε πάνω σε αυτά που είχαν οικοδομηθεί για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να οικοδομήσει κάτι πολύ καινούργιο, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι χρειάζεται ακριβώς, μια περισσότερο ενεργητική πολιτική.

Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ): Θετική η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αλλά να μην έχουμε αυταπάτες

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε πως πάγια θέση του κόμματός του είναι ότι «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Είναι στη Δύση, είναι η ίδια η ιστορία της Δύσης η χώρα μας».

Σχετικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να είναι αρνητικός - θα πρέπει όμως να μην έχει και αυταπάτες. Την συνάντηση της Κυριακής, δεν την προκάλεσε η διάθεση των δύο ηγετών απλώς: την προκάλεσε ο πόλεμος. Η Τουρκία, είπε ο βουλευτής, ειδικά το 2021 έδειξε έντονες αναθεωρητικές βλέψεις και «πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία σκεπτόταν να αποστείλει επιστολές προς χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία της Λοζάνης, αλλά και τη Συμφωνία των Παρισίων». Εκτίμησε όμως, ότι «μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η Τουρκία θα διστάσει να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς πλέον καταδικάζεται η αλλαγή των συνόρων απ' όλο τον πλανήτη και δεν μπορεί - εύκολα τουλάχιστον - μια άλλη δύναμη με αναθεωρητικές σκέψεις, να καταθέσει τέτοιες προτάσεις και να κάνει κάποιες σχετικές ενέργειες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της Ελλάδας να συνυπογράψει μαζί με άλλες 38 χώρες το αίτημα να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως «πιθανώς η εξέλιξη αυτή να οδηγήσει κάποιους στο εδώλιο της Χάγης, ή πιθανώς να είναι και μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης για την έξοδο από αυτή την περιδίνηση στην οποία έχει βρεθεί ο πλανήτης». Επισήμανε πως ο Πούτιν, ηγούμενος δικτατορικού καθεστώτος, αμιγώς, ενώ είχε υποχωρήσει εξ ορισμού η οποιαδήποτε σκέψη για στρατιωτικοποίηση, ή ΝΑΤΟποίηση της περιοχής, αυτός εισέβαλε στην Ουκρανία και κάνει πόλεμο.

ΚΚΕ: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι απόρροια εντολών του ΝΑΤΟ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, από την δική του πλευρά, είπε για την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, ότι αυτή είναι απόρροια των εντολών του ΝΑΤΟ, γιατί το ΝΑΤΟ θέλει να κλείσει τα μέτωπα στην νοτιοανατολική του πτέρυγα». Σημείωσε πως «οι παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις επιτέλεσαν σε σημαντικό βαθμό στις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις καθώς και τα εξοπλιστικά προχώρησαν, και οι παραγγελίες δόθηκαν. Και τώρα αυτό πρέπει να κλείσει, γιατί η περιοχή πρέπει να προσαρμοστεί και να επικαιροποιηθεί στα καινούργια δεδομένα». Μέσα σ' αυτό, λοιπόν, το ρευστό σκηνικό, συμπλήρωσε ο βουλευτής «η ελληνική αστική τάξη αναλαμβάνει μια ακόμη αμερικανονατοϊκή αποστολή: Προσδοκά οφέλη από την αναβάθμιση του ρόλου της στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.. Επιδεικνύει, παράλληλα, τη χρησιμότητά της ως προτιμώμενου εταίρου στα σχέδια ανάσχεσης ανταγωνιστριών δυνάμεων, κυρίως της Κίνας και της Ρωσίας».

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανάφερε πως «οι Γάλλοι, οι Βέλγοι, στέλνουν στρατεύματα πέρα από αυτά που προϋπήρχαν στα ευρωρωσικά σύνορα. Δεν ξεκίνησε η εγκατάσταση νατοϊκών στρατευμάτων τώρα σε αυτή την περιοχή. Οι βαλτικές χώρες, ήδη ήταν περιοχή εγκατάστασης των γνωστών τεσσάρων σωμάτων των πολυεθνικών που βρίσκονταν εκεί πέρα. Απλά ενισχύθηκαν και ακούγονται αριθμοί, για 100.000 νατοϊκούς στρατιώτες. Εσείς, όταν λέγαμε ότι οι ασκήσεις που υλοποιούνται με βασική πόρτα την Αλεξανδρούπολη, είναι η δοκιμή των πολεμικών σχεδίων τα οποία θα εφαρμοστούν στην πράξη των επιχειρησιακών σχεδίων, μας λοιδορούσατε. Εμείς λοιπόν, για μια φορά ακόμη επισημαίνουμε και λέμε: Προσέξτε, η Ουκρανία είναι πολύ κοντά στη χώρα μας. Ακούγονται μέχρι εδώ οι καμπάνες που χτυπάνε σε αυτή την περιοχή και χτυπάνε πένθιμα. Κι αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για την περιοχή μας. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης δεν κινείται στην κατεύθυνση διασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας του λαού μας».

Ελληνική Λύση: Καταδικάσαμε την αναθεωρητική σκέψη Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, ανέφερε ότι το κόμμα του, από την πρώτη στιγμή της εισβολής καταδίκασε την αναθεωρητική σκέψη του Πούτιν να εισβάλει σε μία χώρα. Ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών να έχει μια πολυδιάστατη, έξυπνη και αποδοτική πολιτική και να είμαστε έτοιμοι για όλα. Χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική μας στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας «λίγο πρόχειρη» και διαφώνησε στην αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Δεν έπρεπε είπε «επουδενί, κατά την άποψή μας, να αποσταλεί πολεμικό υλικό σε μία από τις δύο χώρες. Αυτό ήταν επιθετικό και όχι αμυντικό πολεμικό υλικό» είπε, και ζήτησε «να είμαστε σοβαροί και να προσέχουμε τι κάνουμε, πώς το κάνουμε, διότι βλέπουμε πώς ενήργησε, τόσο το Ισραήλ, όσο και ο Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά τέλος, με την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ανέφερε πως δεν ξέρουμε την ατζέντα της, δεν υπήρχαν πρακτικά, ούτε καν διπλωμάτες δίπλα τους και «μόνο ένας θεός ξέρει τι συζητήσαν οι δύο τους».

ΜέΡΑ 25: Το ΥΠΕΞ - αν και αργά- κινήθηκε για τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡα 25, Κλέων Γρηγοριάδης, σχολίασε τον απεγκλωβισμό του προξένου στην Μαριούπολη μαζί με ομογενείς, λέγοντας ότι έστω και αργά κινήθηκε το ΥΠΕΞ. Ρώτησε αν αληθεύει πως ο πρόξενός μας ήταν τις τελευταίες ημέρες ουσιαστικά όμηρος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ και ότι πολλοί ομογενείς μας διώκονται από το εν λόγω νεοναζιστικό τάγμα. Οι κυβερνήσεις όλων των εθνοτήτων στη Μαριούπολη, είπε, μεσολάβησαν στην ουκρανική πλευρά για να φυγαδευτούν με ασφάλεια οι δικοί τους οι ομογενείς, σε αντίθεση με «την θλιβερή εξαίρεση της ελληνικής κυβέρνησης». Ο ίδιος καταλόγισε στην κυβέρνηση πως έδειξε «εκρηκτικά γρήγορα αντανακλαστικά όσον αφορά την αποστολή όπλων, εμπλέκοντας τη χώρα μας σε αυτές τις συγκρούσεις μακροπρόθεσμα». Κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει «εάν υπάρχει τελικά σχέδιο της κυβέρνησης για την εκκένωση όσων ανεξαιρέτως ομογενών το επιθυμούν, από την καταραμένη Μαριούπολη. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι τώρα, ώστε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής και για τη δυνατότητά τους να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη ζώνη. Εάν έχουμε εξασφαλίσει εγγυήσεις από την ουκρανική Κυβέρνηση και εάν αληθεύει πως η διαφυγή τους εμποδίζεται από ναζιστικές παραστρατιωτικές ομάδες».

Σημειώνεται πως η συζήτηση διεξήχθη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία εξετάζει νομοσχέδιο, για την κύρωση σύμβασης συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και την άμυνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ