Δένδιας: Επιλογή της Ελλάδας είναι ο διπλωματικός διάλογος και όχι το στρατιωτικό ξίφος - iefimerida.gr

Δένδιας: Επιλογή της Ελλάδας είναι ο διπλωματικός διάλογος και όχι το στρατιωτικό ξίφος

Ο Δένδιας στον Economist
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και της χώρας διαχρονικά είναι ο διπλωματικός διάλογος και όχι το στρατιωτικό ξίφος, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην «24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση» του Economist, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τουρκική πολιτική νομιζόμενης ισχύος. «Μια πολιτική νεοοθωμανική, αναθεωρητική του νομικού καθεστώτος της περιοχής, το οποίο έχει διαμορφωθεί από μια σειρά διεθνών συνθηκών που οριοθέτησαν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και όρισαν και τους μεταξύ μας κανόνες», τόνισε ο Νίκος Δένδιας προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια επεκτατική πολιτική σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδας , αλλά και της Κύπρου και του Ιράκ και της Συρίας και της Λιβύης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δένδιας: Σύμπτωμα της τουρκικής παραβατικότητας η συμφωνία με την Τρίπολη

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι τα σύνορα της γαλάζιας πατρίδας, τα οποία επικαλείται η Τουρκία υποδεικνύουν ότι η τουρκική αντίληψη δεν υπόκειται στη διεθνή νομιμότητα και πως η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα αγνοώντας το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, η παραβατικότητα δεν μπορεί να δημιουργήσει δίκαιο. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σύμπτωμα της παραβατικότητας αυτής την υπογραφή των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων με την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Ένα εκ των οποίων, αυτό που αφορούσε τις δήθεν μεταξύ των δυο χωρών θαλάσσιες ζώνες, αποπειράθηκε να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη και η Ρόδος», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν συζητάμε υπό απειλές και εκβιασμούς»

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι οι νόμιμες οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών μεταξύ των κρατών είναι ο μόνος δρόμος και υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο αποτελούν υποδείγματα εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί να βρει τρόπο επίλυσης της διαφοράς και με την Τουρκία. Εφόσον βέβαια η Τουρκία το επιτρέψει. «Εφόσον η Τουρκία το αντιληφθεί ότι η εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει περίπου εδώ και ένα αιώνα και ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καταστεί θάλασσα ειρήνης και ευημερίας όλων των κρατών και όλων των λαών», υπογράμμισε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα και σημείωσε ότι αν αυτό το αρχικό σημάδι είναι δείγμα του μοτίβου συμπεριφοράς που θα ακολουθήσει η Τουρκία, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει. «Όμως δεν πρόκειται να συζητήσει υπό απειλές, υπό πίεση και υπό εκβιασμό», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ