Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου για θέματα πολιτισμού.
Η αντιπαράθεση ήρθε με αφορμή την κύρωση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά, και δύο συμφωνιών συνεργασίας με τη Νέα Ζηλανδία και το Μαυροβούνιο.
Μενδώνη: Ας σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα fake news
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσει τα fake news σχετικά με τα έργα του μετρό για την κατασκευή του σταθμού 'Ελευθέριος Βενιζέλος' της Θεσσαλονίκης» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας στις επικρίσεις της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου που τα χαρακτήρισε «έγκλημα».
Η κ. Μενδώνη, αφού συνέστησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει «υπομονή», καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα υπάρξει απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει φορείς για το θέμα, σημείωσε πως η ίδια έχει πάρει «σαφή και ξεκάθαρη θέση από το 2013 και έκτοτε παραμένει η ίδια, σταθερή και αταλάντευτη». Υπενθύμισε πως «το υπουργείο και το ΚΑΣ, σε πέντε διαφορετικές συνθέσεις του από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει πάρει ακριβώς την ίδια θέση, εκτός από τις περιόδους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Συνεπώς, είπε η υπουργός στην εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ας μην διαδίδετε fake news ότι λέμε ψέματα. Δεν υπήρχε μελέτη το 2017. Διότι η μελέτη θα έπρεπε να έχει υπογραφεί κατά νόμον από τους μελετητές της Αττικό Μετρό». Αυτό που παρουσιάστηκε ως μελέτη, τόνισε η κ. Μενδώνη, «είναι επί της ουσίας μια πρόταση ιδεών του 2015. Ουδείς εκ των μελετητών, των επιστημόνων της Αττικό Μετρό, ανέλαβε την δέσμευση και την υποχρέωση να υπογράψει τα συγκεκριμένα σχέδια. Επί της ουσίας, στο έργο του Μετρό δεν προχωρούσε τίποτε. Προχωρούσαν κάποιες και μόνες αρχαιολογικές εργασίες».
Μενδώνη: Να λέμε την αλήθεια όπως πρέπει να την πούμε
Αναφορικά με τη λεγόμενη καταστροφή με τις αποσπάσεις ευρημάτων, η υπουργός Πολιτισμού είπε «ότι αυτό που το ΚΑΣ γνωμοδότησε και το υπουργείο αποφάσισε το 2019 και το 2020, είναι η προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και η επανατοποθέτησή τους ακριβώς στο ίδιο σημείο και στην ίδια κατάσταση. Η επανατοποθέτηση αυτή αφορά το 92% του συνολικού ευρήματος. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό 92% και λίγο παραπάνω, αφορά τις αρχαιότητες οι οποίες θα προστατεύονταν και με την δική σας υποτιθέμενη λύση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ). Επομένως, ας μην μιλάμε για καταστροφές. Απλώς να σας θυμίσω, ότι και στην περίπτωση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου επί των ημερών της δικής σας κυβέρνησης, αποδομήθηκαν αρχαιότητες. Επομένως, ας θυμόμαστε και να λέμε την αλήθεια έτσι όπως πρέπει να την πούμε...».
Σχετικά με την σημασία των ευρημάτων στο σταθμό Ελευθέριου Βενιζέλου, η υπουργός τόνισε πως «βεβαίως είναι σημαντικές και ουδέποτε αμφισβητήθηκαν από κανέναν. Όμως το ίδιο σημαντικές, ίσως και σημαντικότερες, ήταν οι αρχαιότητες στο σταθμό που αποκαλύφθηκαν, στο σταθμό της Αγίας Σοφίας. Εκεί λοιπόν, εσείς ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις αποσπάσατε. Άλλες τις αποδομήσατε και δημιουργήσατε τέτοιες συνθήκες, ώστε να μην μπορούν να αποκατασταθούν. Σας λέω λοιπόν, ότι η επιστημονική κοινότητα εκτιμά, ότι τα ευρήματα της Αγίας Σοφίας είναι τουλάχιστον ισάξια αν όχι σημαντικότερα απ' αυτά του σταθμού Βενιζέλου. Επομένως, μην έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς είμαστε συνεπείς σε αυτό που λέμε από το 2004».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου επέμεινε στην κριτική της λέγοντας πως «εμείς ακούμε την κοινωνία και τους διεθνώς αναγνωρισμένους όσο και τους Έλληνες επιστήμονες που λένε για το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ευρήματα. Μελέτες υπάρχουν και έχουν πληρωθεί από την εταιρεία, όπως επίσης και εκθέσεις επιστημόνων» τόνισε και πρόσθεσε πως «από την Ουνέσκο μέχρι οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη για τον πολιτισμό και για τις αρχαιότητες, αναγνωρίζεται πως η απόσπαση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».
Σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ανέφερε πως «είναι ό,τι σημαντικότερο έχει βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, που το κοσμικό Βυζάντιο αναδεικνύεται, το εμπορικό Βυζάντιο, σε μία περιοχή όπου αναπτύχθηκε και η σύγχρονη εμπορική Θεσσαλονίκη. Για εμάς είναι τεράστιο αυτό το θέμα και δεν μπορεί να καλυφθεί».
Τι απάντησε η Μενδώνη για τον τύμβο των Σαλαμινομάχων
Η υπουργός Πολιτισμού, απάντησε επίσης και στις επικρίσεις της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν περιφρουρεί τον τύμβο της Σαλαμίνας από «τον περιβαλλοντοκτόνο και αρχαιοκτόνο νόμο Χατζηδάκη».
«Ο τύμβος των Σαλαμινομάχων, είναι 'λεγόμενος'. Δεν είναι ο τύμβος των Σαλαμινομάχων - είναι ένα ταφικό μνημείο που αφορά σε πολύ νεότερες ταφές» ανέφερε και συνέχισε: «Το υπουργείο Πολιτισμού σήμερα, αφού πήρε όλα τα μέτρα τα οποία έπρεπε να πάρει για την προστασία της Κυνόσουρας τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα μελετά την Κυνόσουρα, τα κτίσματα που είναι επί της Κυνόσουρας - η μελέτη ήδη ολοκληρώνεται - προκειμένου να προχωρήσουμε στο έργο της ανάδειξης της Κυνόσουρας. Δεν λέω κάτι καινούργιο. Το έχουμε πει και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Από κει και πέρα αναφέρεστε στο νόμο Χατζηδάκη. Ο νόμος Χατζηδάκη, έχει ψηφιστεί κανονικά από τη Βουλή των Ελλήνων και ισχύει. Και θα έπρεπε να γνωρίζετε, ότι όπου υπάρχουν διαφωνίες στη διοίκηση και μάλιστα στα υπουργεία της ίδιας κυβέρνησης, αυτά συζητούνται και λύνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Γι' αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού, στον βαθμό που του αναλογούν πράγματα, έχει προσφύγει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».
Η κύρωση του διακανονισμού πολιτιστικής συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού της Νέας Ζηλανδίας, η κύρωση της συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και η κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά, έγιναν δεκτές με ευρεία πλειοψηφία από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι τρεις κυρώσεις θα εισαχθούν την Τρίτη για ψήφιση στην Ολομέλεια.