Μενδώνη: Η Ελλάδα έχασε 4,5 χρόνια χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να μάθει ούτε να κυβερνά, ούτε να επιλύει προβλήματα - iefimerida.gr

Μενδώνη: Η Ελλάδα έχασε 4,5 χρόνια χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να μάθει ούτε να κυβερνά, ούτε να επιλύει προβλήματα

Λίνα Μενδώνη
Η Υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τη Βουλή τοποθετήθηκε επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αποφάσισε χθες, να συσπειρώσει τις δυνάμεις του και να ασκήσει αντιπολίτευση «πατώντας» στις γνωστές πρακτικές του 2012, του 2013, του 2014, όταν ήταν πάλι αξιωματική αντιπολίτευση.
Ξεχνά ότι μεσολάβησαν 5 περίπου χρόνια δικής του διακυβέρνησης. Δοκιμάστηκε και απέτυχε. Κυβέρνησε και κρίθηκε. Παρά ταύτα ξαναγυρίζει στις ίδιες πρακτικές. Με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ζητά να άρουμε την εμπιστοσύνη μας από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, διότι -όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί ο Υπουργός Οικονομικών να στηρίξει τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα νοικοκυριά και να έχει σχέδιο αντιμετώπισης των αναγκών που γέννησε η πανδημία- εισηγείται και υλοποιεί πολιτικές που έφεραν την ύφεση στη χώρα, πριν καν ενσκήψει η πανδημία»,
τόνισε κατά την εισαγωγή της η Λίνα Μενδώνη το βράδυ της Παρασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως η κ. Μενδώνη τόνισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αγνοεί και εννοιολογικά τη φράση «σχέδιο αντιμετώπισης προβλημάτων και κρίσεων», και εξαντλεί την κοινωνική του ευαισθησία στο να αυτοπροσδιορίζεται ως ο μοναδικός κοινωνικά ευαίσθητος φορέας στη χώρα, εγκαλεί τον Υπουργό Οικονομικών ότι οι πολιτικές του είναι κοινωνικά ανάλγητες και δεν υπηρετούν την κοινωνία. Είμαι σήμερα ενώπιόν σας, όχι από κυβερνητική υποχρέωση, αλλά επειδή θέλω από το συγκεκριμένο βήμα να δηλώσω την εμπιστοσύνη μου στον Υπουργό Οικονομικών, και να σας δηλώσω την τεράστια συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών στην άσκηση και εφαρμογή πολιτικών στον τομέα του Πολιτισμού, και ιδιαίτερα προς τους επαγγελματίες του Πολιτισμού.

Βρίσκομαι για να σας μιλήσω για κάποια εκ των πεπραγμένων των 15 μηνών, που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, και για να θυμίσω στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή η Κυβέρνηση εφαρμόζει δημόσιες πολιτικές μεσούσης πρωτοφανούς πανδημίας, την οποία δεν χρησιμοποιεί ως άλλοθι. Οταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνομολογήσει κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, ότι αγνοούσε βασικούς κανόνες διακυβέρνησης, εγχώριους και ευρωπαϊκούς. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχασε 4.5 χρόνια, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ μάθει ούτε να κυβερνά, ούτε να επιλύει προβλήματα.

Για να έρθω στα καθ’ ημάς:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηδη, τον Ιούλιο 2019, είχαμε εκπονήσει ένα ξεκάθαρο, διεξοδικό, οργανωμένο σχέδιο, τόσο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του σύγχρονου πολιτισμού.
Στις προγραμματικές μου δηλώσεις παρουσίασα εκτενώς τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης δημοσίων πολιτικών για τον Πολιτισμό. Το σχέδιο, το οποίο τότε ανέπτυξα είναι καθημερινά εν εξελίξει.
Ολες οι δράσεις, που αναπτύσσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν ως στόχο την ύπαρξη απτών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη.
Καθημερινή επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του Πολιτισμού, η ανάπτυξη της δυναμικής της σύγχρονης δημιουργίας, η ενίσχυση της υπεραξίας της και στο διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα παραδείγματα:

Στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα εντάχθηκαν και εντάσσονται συνεχώς νέα έργα Πολιτισμού ανά την επικράτεια. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναπτύσσουμε μια έντονη κινητικότητα με τις 13 Περιφέρειες, συνεργαζόμαστε άριστα με τους περιφερειάρχες και τις υπηρεσίες τους, αντλούμε και εξαντλούμε τους διαθέσιμους πόρους υπέρ των πολιτιστικών υποδομών και δράσεων.
Αυτή η τεράστια προσπάθεια των 15 μηνών αποδίδει. Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2020, είχαν συνολικά ενταχθεί 269 έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού, προϋπολογισμού 294 εκ. €. (293.558.007). Από αυτά, τα 91 εντάχθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Και οι εντάξεις συνεχίζονται.

Αυξήσαμε δηλαδή -σε 15 μήνες έναντι των περίπου 5 ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- τον αριθμό των εντάξεων κατά 51,1% και τους δημόσιους πόρους για τα έργα Πολιτισμού κατά 35,1% (76.312.240). Αυξήσαμε τις νομικές δεσμεύσεις κατά 51,3% του συνολικού προϋπολογισμού. Αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 80,4%.
Μόνο τα έργα που εντάξαμε από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα, δημιουργούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Καθημερινά υπογράφομε Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης, οι οποίες αποτελούν επενδύσεις στον Πολιτισμό και δημιουργούν, επίσης, θέσεις εργασίας.

Εξαρχής δώσαμε προτεραιότητα στη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση –Α΄και Β’ βαθμού- και με άλλους φορείς, Υπουργεία, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μητροπόλεις, για την εκπόνηση αναπτυξιακών έργων πολιτιστικού χαρακτήρα, μέσω της σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους 15 μήνες διακυβέρνησης έχουν υπογραφεί 76 Συμβάσεις, προϋπολογισμού 26.000.000 (25.861.948,54) ευρώ, ενώ τελούν υπό επεξεργασία, με μια δυναμική αύξηση 86, νέες Συμβάσεις, ανά την επικράτεια, των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 56 εκατομμύρια δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι υφίσταται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που οδηγεί στην πλήρη ενίσχυση του πολιτιστικού τοπίου, του πολιτιστικού χάρτη της χώρας μας και στην κεφαλαιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχει ο τομέας.

Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού:

Είναι γεγονός ότι η πρωτόγνωρη διεθνής υγειονομική κρίση ανέκοψε, αλλά δεν αναχαίτισε, το σχέδιο μας για την ενίσχυση της σύγχρονης δημιουργίας.
Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει απόλυτα η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλάδου και η ενδυνάμωση των εργαζομένων του.
Η πανδημία και τα συσσωρευμένα προβλήματα που ανέδειξε, ενίσχυσαν την πεποίθησή μας ότι μόνον μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και την αντιμετώπιση των παγίων ζητημάτων του χώρου –εργασιακά, φορολογικά, εκπαίδευση και κατάρτιση, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας- ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας θα αποτελέσει δύναμη συνοχής και μοχλό ανάπτυξης.

Αυτά τα προβλήματα ανέδειξε η πανδημία. Ομως υπήρχαν. Ηταν γνωστά.
Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι του κλάδου ήταν αόρατοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα δουλεύομε συστηματικά, όλα μαζί τα συναρμόδια υπουργεία για να βρούμε καθαρές λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών.
Σημαντική μεταρρυθμιστική ενέργεια είναι η κατάρτιση του Μητρώου των Πολιτιστικών Επαγγελμάτων, που πέρα από την αναγκαία χαρτογράφιση του τομέα, σήμερα δίνει διέξοδο στην ενίσχυση με το επίδομα των 534 ευρώ, στους εργαζόμενους που δεν εντοπίζονται σε άλλα αρχεία.

Στόχος μας είναι να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι ο Πολιτισμός μπορεί να προσφέρει ένα εναλλακτικό, βιώσιμο, αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο προάγει την κοινωνική συνοχή, και συγχρόνως λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, όχι μόνον ως οικονομική επένδυση, αλλά και ως κοινωνική και εκπαιδευτική επένδυση στη χώρα και στις επόμενες γενιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κομβικό σημείο, στο ανωτέρω πλαίσιο, αποτελεί η σύμπραξη και η συνομιλία του πολιτιστικού αποθέματος με την σύγχρονη δημιουργία. Με δεδομένη την πανδημία και τα άμεσα προβλήματα που ανέκυψαν, επιπλέον των οριζοντίων μέτρων, που έλαβε η Κυβέρνηση για όλους τους εργαζομένους και προφανώς και για τους επαγγελματίες του Πολιτισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεργαζόμενο στενά με την πολιτική και διοικητική ιεραρχία του Υπουργείου Οικονομικών σχεδίασε και υλοποίησε τα εξής αναπτυξιακά μέτρα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 25.000.000 ευρώ:

  • Θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού.
  • Εκδόθηκαν 5 ΚΥΑ και ισάριθμες προσκλήσεις που αφορούν την επιχορήγηση του θεάτρου, καθώς και την επιχορήγηση φορέων, επιχειρήσεων, φυσικών και νομικών προσώπων και αυτοαπασχολούμενων στο video game development, το design, το θέατρο, το χορό και τα εικαστικά.
  • Αποφασίσθηκε η κατανομή 1.500.000 ευρώ προς τις Περιφέρειες για διοργάνωση μουσικών- συναυλιακών εκδηλώσεων.
  • Αποφασίστηκε η ενίσχυση των ενεργών στον Πολιτισμό ΑΜΚΕ με περίπου 2.000.000 ευρώ.
  • Δημιουργήθηκε ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», ο οποίος για το καλοκαίρι του 2020, συμπεριέλαβε 71 νέες παραγωγές και 275 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 122 αρχαιολογικούς χώρους σε 43 περιφερειακές ενότητες, στις οποίες απασχολήθηκαν περίπου 2.000 άτομα από την ελεύθερη αγορά.
  • Εκδόθηκαν συνολικά 13 προσκλήσεις για την οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων και ΑΜΚΕ, συνολικού ποσού 8.500.000 ευρώ.
  • Εκδόθηκε ειδική πρόσκληση για τον ψηφιακό πολιτισμό, συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ.
  • Εγκρίθηκε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους €2.800.000, για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
  • Αποφασίσθηκαν έκτακτες επιχορηγήσεις περίπου 300.000 ευρώ προς τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας.
  • Διπλασιάστηκε το ποσό της τακτικής επιχορήγησης των θεατρικών και χορευτικών ομάδων από 1.500.000 σε 3.000.000 ευρώ.
  • Δημιουργήθηκε ειδικό πρόγραμμα στήριξης του βιβλίου σε συνεργασία και μέσω του ΟΑΕΔ ύψους 1.500.000 ευρώ.

Με το Ν. 4708/2020 ιδρύσαμε το «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», που αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, στις συνθήκες που επικρατούν στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, στη στήριξη και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου, στην εθνική οικονομία και στην προβολή του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας στον κόσμο. Μεγιστοποιεί, μέσω των δράσεών του, το όφελος των επενδυόμενων στον πολιτισμό πόρων ενώ, παράλληλα, στηρίζει τον πολιτιστικό κλάδο και τους επαγγελματίες του. Οι δημιουργοί υποστηρίζονται, προκειμένου να αξιοποιήσουν οικονομικά εργαλεία, ευκαιρίες και δυνατότητες προγραμμάτων και διεθνών δικτύων.
Με το σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων μετονομάζεται σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων.
Αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται, αποκτώντας σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Στόχοι του:

  • Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με εκτεταμένη χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών,
  • Η ανάληψη ενεργητικών πρωτοβουλιών για μια σύγχρονη πολιτική πωλήσεων,
  • Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας προς όφελος των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
  • Με τις δράσεις αυτές αναμένεται να επιτευχθεί:
  • Ο αναγκαίος ψηφιακός μετασχηματισμός στη λειτουργία του Οργανισμού,
  • Η αναβάθμιση της λειτουργίας των πολιτιστικών υποδομών, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικοί,
  • Η συμβολή στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθώς και στην αύξηση εισοδημάτων και απασχόλησης και εν τέλει η αύξηση των πόρων του κράτους, προκειμένου να διοχετευθούν στην υποστήριξη των πολιτικών ανάδειξης, προβολής και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της εφαρμογή κοινών πολιτικών και δράσεων με το σύγχρονο πολιτισμό.

Στους 15 μήνες της διακυβέρνησής μας, επαναδραστηριοποιήσαμε χώρους και εργοτάξια, που την προηγούμενη πενταετία λίμνασαν σε απόλυτη αδράνεια και ύπνωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εθνική Πινακοθήκη, που αποδίδεται λαμπρή και ανανεωμένη, στις 25 Μαρτίου 2021, και το Τατόι, το οποίο αποτελεί και ένα από τα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης.

Σήμερα, το κτήμα έχει χαρακτήρα εργοταξίου, ενώ η μελέτη βιωσιμότητας τίθεται σε διαβούλευση τον επόμενο μήνα,. Τρέχουν οι μελέτες, δρομολογούνται τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, εκτελούνται έργα αναστήλωσης και συντήρησης.
Εχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι από το τρέχον ΕΣΠΑ και από το εθνικό ΠΔΕ για την αποκατάσταση των σημαντικών κτηρίων του ιστορικού πυρήνα του κτήματος, έτσι ώστε το 2023 η εικόνα του να είναι τελείως διαφορετική.
Η Αττική αποκτά σταδιακά έναν εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο, έναν ιδιαίτερο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, με απτά αποτελέσματα στην τοπική και την εθνική οικονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερο απτό παράδειγμα είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τον Ιούλιο του 2019, δεσμευτήκαμε ότι το κτήριο του ΦΙΞ θα λειτουργήσει εντός του α΄ εξαμήνου του 2020 ως Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο είχε ανάγκη η Αθήνα -καθώς ήταν από τις ελάχιστες μητροπόλεις που δεν διέθετε ανάλογο μουσείο- και όχι ως πολιτιστικός πολυχώρος.

Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες, απορροφήσαμε τα 3.000.000 εκ ευρώ της χορηγίας του Ιδρύματος Νιάρχου, που η απραξία του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε απώλεια. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 αποδώσαμε το ΕΜΣΤ στους Αθηναίους.
Εις θλίψη κάποιων, αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα ΚΑΙ για τον Πολιτισμό. Μπορεί να θεσπίζει και να εφαρμόζει με συγκεκριμένο σχέδιο δημόσιες πολιτικές ΚΑΙ για τον Πολιτισμό.
Η κατάρα των Ατρειδών δεν χτύπησε το 2020. Απλώς κάποιοι αγνοούσαν ή δεν θέλησαν ή δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η Πύλη των Λεόντων δεν γκρίζαρε απ’ τη φωτιά, που δεν πέρασε ποτέ από εκεί, αλλά ότι αυτό είναι το χρώμα των λίθων της, λόγω γήρανσης και μυκήτων.

Σε αντίθεση με άλλους, αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά υπό την προεδρία και καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λειτουργεί ενιαία, παράγει μετρήσιμο έργο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Για τον λόγο αυτό, για όλα τα παραπάνω, κύριοι και κυρίες Βουλευτές, σας καλώ να καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στον Υπουργό Οικονομικών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ