Μια ενδιαφέρουσα παράπλευρη σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιελάμβανε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.
Η αναφορά στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνέκρινε τα επεισόδια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με την απόπειρα εισόδου στην ελληνική Βουλή διαδηλωτών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, «άναψε φωτιές», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι τα γεγονότα στις ΗΠΑ θύμισαν στον ίδιο τις πλατείες του 2011.
«Τις εικόνες που είδαμε και καταδικάσαμε στο Καπιτώλιο, τις είδαμε, τις ζήσαμε εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όταν, με πρωτοστάτες εσάς στις διαδηλώσεις εκείνες (για τη Συμφωνία των Πρεσπών), κομμάτι ακροδεξιών αποσπάστηκε και επιχείρησε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Όταν, εν γνώσει σας, οι βουλευτές της πλειοψηφίας τότε δέχονταν σφαίρες και απειλητικά μηνύματα και διάφοροι πυρπολούσαν τις οικίες τους», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Μητσοτάκης: Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν το 2015
Ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» κάνοντας λόγο για στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ «σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας» το 2011 και υπογραμμίζοντας ότι «η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία. Γι' αυτό ενωθήκατε με τον κ. Καμμένο και κυβερνήσατε χωρίς προβλήματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του είπε συγκεκριμένα: «Κάνατε ένα παραλληλισμό των επεισοδίων στο Καπιτώλιο και κάποιων διαδηλώσεων που έγιναν έξω από την ελληνική βουλή με αφορμή τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για τις οποίες είπα πολλές φορές από τη Βουλή, ότι διαφωνούμε, αλλά άπαξ και ψηφιστεί, είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είπατε ότι η ομοιότητα αυτών που έγιναν στο Καπιτώλιο είχε να κάνει με εκείνες τις διαδηλώσεις, που πράγματι και αρκετά γραφικά στοιχεία και ενδεχομένως να είχαν σε αυτές εμφιλοχωρήσει και ορισμένα ακροδεξιά στοιχεία. Αλήθεια αυτό σας θύμισαν όμως τα γεγονότα στο Καπιτώλιο; Γιατί σε μένα και στην ελληνική κοινωνία θύμισαν κάτι άλλο. Όταν είδαμε τις σκηνές στο Καπιτώλιο δεν θυμηθήκαμε τις σκηνές του 2018 αλλά αυτές του 2011. Οταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με βιτριόλι, με κρεμάλες και συνθήματα περί καψίματος της Βουλής. Και με εσάς στην πρώτη γραμμή, ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος. Εσείς και το κόμμα σας ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι. Εσείς καβαλήσατε το κύμα, όχι μόνο του λαϊκισμού αλλά και του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης του πολιτικού σας αντιπάλου. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία. Γι αυτό ενωθήκατε με τον κ. Καμμένο και κυβερνήσατε χωρίς προβλήματα».
Τσίπρας: Ακροδεξιοί και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι «κοινό χαρακτηριστικό του Καπιτωλίου με όσα έγιναν έξω από την ελληνική Βουλή το 2018 και το 2019 είναι ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί, ακροδεξιοί ήταν και εδώ».
«Είπατε ότι κακώς συνέκρινα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο με το οργανωμένο σχέδιο εισόδου μέσα στην Ολομέλεια για να κρεμάσουν σε κρεμάλες τους προδότες, που θα ψηφίζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το κοινό χαρακτηριστικό του Καπιτωλίου με όσα έγιναν έξω από την ελληνική Βουλή το 2018 και το 2019 είναι ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί, ακροδεξιοί ήταν και εδώ. Το δε κοινό σημείο της πάνω πλατείας του 2011 με τα επεισόδια του 2018 και 2019 έξω από τη βουλή είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία, ήταν στα συλλαλητήρια. Το 2011 πρόεδρός σας ήταν ο κ. Σαμαράς. Και τότε η ΝΔ είχε τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε τη στάση της στήριξης εκείνων των συλλαλητηρίων. Μην μας κουνάτε το δάκτυλο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.
Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Κάντε πρώτα αυτοκριτική για το 2011
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στη δευτερολογία της και η Φώφη Γεννηματά ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ.
«Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός το 2011 με το αντιμνημόνιο φούντωσαν αυτό το κύμα της οργής και η χώρα το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Και πρωτοστάτησαν, τότε, δυνάμεις όπως η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμανε: «Δεν μπορείτε σήμερα να κάνετε κριτική, αν δεν κάνετε πρώτα αυτοκριτική, κύριε πρωθυπουργέ».
Εσπευσε μάλιστα να σημειώσει ότι «θα έπρεπε, σήμερα, να αναρωτηθούμε όλοι, ιδιαίτερα καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, που θα βρισκόταν η χώρα αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη και να την κρατήσει μακριά από τη χρεοκοπία και την έξοδό της από την Ευρώπη και την ευρωζώνη».