Σε αλλαγές νομοτεχνικού χαρακτήρα της ρύθμισης που εισάγει το ακαταδίωκτο στις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Και αυτό γιατί η αρχική διατύπωση στην οποία γινόταν αναφορά στην παραβίαση του απορρήτου προκάλεσε παρανοήσεις και αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, η επίμαχη ρύθμιση αναφέρει πως τα μέλη των Αρχών Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και Συνηγόρου του Πολίτη: «α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εκλείψει η αναφορά στην παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών και θα μείνει μόνον εκείνη για το δόλο.
Νωρίτερα, πάντως, η αναφορά στο απόρρητο προκάλεσε αντιδράσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και τον Κώστα Ζαχαριάδη να κάνουν συνδέσεις με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα όσα έχουν συμβεί με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για στοχοποίηση των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών από την κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά στις αρμόδιες επιτροπές την Πέμπτη και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.