Διάταξη με την οποία θεσπίζεται ακαταδίωκτο των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών προωθεί το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, τα μέλη των Αρχών: Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Συνηγόρου του Πολίτη με τη διάταξη «δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Η διάταξη κρίθηκε αναγκαία καθώς με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν αρχές που προστατεύονται από το ακαταδίωκτο και άλλες που παραμένουν ακάλυπτες. Χαρακτηριστικό σε αυτή τη κατεύθυνση είναι το παράδειγμα της ΑΔΑΕ για την οποία δεν είχαν νομική προστασία. Αντιθέτως προβλέπονταν αυστηρές ποινικές κυρώσεις όταν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών που έρχονταν στην κατοχή τους.
Με την νέα ρύθμιση οι ποινικές κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου παραμένουν όπως επίσης παραμένουν οι διώξεις για πράξεις και παραλήψεις που έγιναν με δόλο ενώ για κάθε άλλη πράξη εισάγεται το ακαταδίωκτο.