Η Αθήνα διαφωνεί σε πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο -Ποια λύση προτείνει - iefimerida.gr

Η Αθήνα διαφωνεί σε πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο -Ποια λύση προτείνει

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη δική της πρόταση για πλαφόν στην τιμή τιμολόγησης του φυσικού αερίου συνολικά (ΤΤF) θα προσέλθει η Αθήνα στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αυτός είναι ο πιο σίγουρος και ασφαλής δρόμος για να υπάρξει ουσιαστική αποσυμπίεση των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις που δρομολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί που υπάρχει μια θεμελιώδης διαφωνία με τις προτάσεις που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, μια τέτοια απόφαση θα οριστικοποιήσει το σφράγισμα των ρωσικών αγωγών, με το οποίο έχει ήδη απειλήσει ο Πούτιν την Ευρώπη, οδηγώντας σε αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα... Δηλαδή, στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, αφού θα μειωθεί η προσφορά και η υπόλοιπη αγορά θα μπορεί να ανεβάσει τις τιμές, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

«Η θέση για πλαφόν είναι σωστή», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «εμείς, όμως, λέμε ότι θα πρέπει να αφορά την αγορά TTF», διευκρινίζουν.

Επομένως, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι λάθος η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αυτή τη θέση θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, χωρίς όμως να την μπλοκάρει αν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ατζέντα της ΕΕ οι προτάσεις Μητσοτάκη

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει, όμως, την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μια σειρά από θέσεις που είχε παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάρτιο έχουν μπει πλέον στο τραπέζι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έστω και με καθυστέρηση, το «αργοκίνητο υπερωκεάνιο» έχει αρχίσει και στρίβει, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, που χαρακτηρίζουν πολύ θετικές τις προτάσεις για πλαφόν στη χονδρική τιμή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ΑΠΕ και πετρέλαιο, όπως και με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει είναι πόσο σύντομα θα μπορέσει η Ευρώπη να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, ώστε το όφελος να φτάσει στις οικονομίες των κρατών-μελών και βέβαια στην τσέπη των καταναλωτών.

Η συζήτηση τώρα ξεκινά και δεν αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από έναν μήνα, με τις όποιες αποφάσεις να οριστικοποιούνται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ